Плевнелиев към българите навън: Ще бъдете чути!

Ще има ли вето на промените в Изборния кодекс
93
Плевнелиев към българите навън: Ще бъдете чути!
Снимка: Булфото, архив

До няколко дни президентът Росен Плевнелиев ще обяви решението си дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс. Това заяви той в Копривщица, където присъства на тържествата по повод 140 години от Априлското въстание.

По думите му в момента се осъществяват задълбочени консултации с юристи и експерти по конституционно право. Създал съм специален екип от юристи в президентската институция, които проследяват внимателно всеки текст, търсим не само формулировките и тяхното значение, а и техния синхрон с конституцията и с духа на демократичната държава, каза Плевнелиев. По думите му желанието е да се улеснят гражданите да гласуват все по-спокойно, все по-свободно и да се даде шанс на всеки да промени България, като гласува по-удобно навсякъде.

Следващите дни ще бъдат важни, екипът до 2-3 дни ще ми докладва как оценява приетите текстове, тогава ще мога да изляза със своето крайно становище, каза президентът. Ако има вето, то ще бъде по конкретни текстове, с ясни аргументи, добави той.

В отговор на журналистически въпрос за българите в чужбина, Плевнелиев каза, че има непрекъсната връзка с техни организации и много внимателно ще се анализира всичко, което те пишат до президентската институция. Цял юридически екип проследява текст по текст всичко, чуваме и гражданите, както и българите в чужбина, които са неразделна част от нашата родина, искаме да им кажем, че техният глас ще бъде чут, отбеляза президентът.

Гордея се, че съм първият държавен глава на България в годините на прехода, който ползва своето конституционно право да организира референдум, в моя мандат се проведоха два, а очевидно ще има и трети национален референдум, каза още Росен Плевнелиев. Когато пряката и представителната демокрация си взаимодействат добре, тогава и нашата демокрация се обогатява, добави той. 

В Копривщица Плевнелиев се обърна с приветствено слово към гражданите и гостите на града.

"Преди 140 години в Копривщица се запали искрата на големия огън на българската свобода, на българската държавност, на българската революция. Априлското въстание е българската революция и е изцяло народно дело. Въпреки, че беше потушено с невиждана жестокост, въстанието успя, защото със страшна сила постави на картата на европейската дипломация и на вниманието на европейския културен и духовен елит въпроса за това, че българският народ е достоен да възстанови своята държавност.

Днес, в условията на рекорден брой кризи, имаме нужда да се връщаме към своите корени и към здравите фундаменти на българската държавност. Не бива да се отказваме от тях и винаги трябва да помним примера на плеядата български патриоти, израснали в сърцето на България. Днес повече от всякога трябва да знаем кои сме ние и каква е нашата мисия и идеал - България, равна на другите европейски народи и посоката на европейската интеграция и развитие.

Идеалът и посоката ни, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени. Да пазим идеала за чистата и свята република, която още не сме постигнали и която искаме заедно да постигнем", заяви в словото си Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
12
 
22
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Омлъзна ми да ми обясняват колко са умни и просперирали българите навън, а останалите тук били лузърите.Като искат да се чуват гласовете им, да се върнат в България при лузърите. Много по-лесно е да преуспееш в един уреден свят, да си дребен чарк от една работеща система, защото не работиш ли като останалите чаркове просто ще те сменят....За мен преуспелите са тук защото ежедневно се борят с нашите политици и управници.Стоящите до тепиха да излязат на него и тогава да дават акъл как да се борим
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** пак се изказа -ще видите но друг път.Не аз а Боко решава всичко
35
10
 
7
 
! Отговори
демограф преди 7 години
Напълзялите тук *** показват дълбочината на собствената си деградация. Дебългаризирани са до степен да се отказват от българите...
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Borisov den e!Onzi Boris pokrasti bulgariteSegasnia Borisov gi oka4il i razpnal na krstovete, a imalo edin treti Borisov, mejdy pravia i vtoria ( ski kvo kazah : iamlo treti, koito bil m/u parvia i vtoria)ta tretia Boris za da dokaje vernostta si kam onova Kpodnosovo-mustakesto Knabe ot Munhen zemal ta glatnal otrovata za da zamenti moskovcite 4e bil anto gutelerist...Moskwa na na Boris III i Borisov TiPi (tikvi i piponi) neverva!Da dojdat unukite na Jukov i pra-unukite na Skobelev
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
i zasto izmu4i deteto si do smrt , karaigi go ot Gr4ko do Sofia, kogato e mojelo da zakarat deteto v Atinskata, Solunskata ili koia da e detska bolnica a ne da go fr4at 400-500km i vsi4ko da zakasnee, uslojni i katastrofalno da se vlosi.kakto e mislil za deteto si taka misli za vsi4ki ostanali bulgari, ah tezi prisviti o4i!
32
4
 
31
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 7 години
До РОССИЯ За съжаление си прав но и не само ГЕРБ ... БСП какво правят нали бяха на власт толкова много време ... да не говорим за НДСВ ... всеки граби ... В момента се вихри ужасяваща корупция и престъпност ... Европа се разпада ... а нашите политици се джавкат за кокала ... исляма залива Европа но те се услуват като съсели ... Вежте какво става в нолмалните държави ... Германияр прибалтика, полша, унгария ... а ние тук си очредяваме ДОСТ ... абе нямам думи ....
31
5
 
28
 
! Отговори
Загрижен преди 7 години
Да трябва да бъдат чути, като се завръщат в България за да имат постоянен адрес в БГ и тогава ще гласуват. Докато живеят и плащат данъци в чужди държави никакво гласуване ... дори директно да бъде забранено за такива!!! Крайна мярка но необходима.
30
7
 
36
 
! Отговори
байхуй преди 7 години
Българите навън към Плевнелиев: ти си посмешище и позор за България !!!
29
7
 
24
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До Анонимен ОСТАНАХА В БГ СТРАХЛИВЦИТЕ *** И ПРОДАХИЦИТЕ НА САЩ ЗАЩОТО ВИЕ СТЕ НА ВЛАСТ. ЗАМИНАХА ОТ БГ ДОСТОЙНИТЕ ХОРА КОИТО УВАЖАВТ ТРУДА СИ А ПОВЕЧЕТО СА ИЗГОНЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ПЪТ.НЕ МОЖЕ ЕДИН СПЕЦИАЛИСТ С ВИСШЕ ОБРАЗ.ДА РАБОТИ ЗА 300 ЛВ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ ОСТАВИХМЕ НА ВАС ПРОДАЖНИЦИТЕ ДА РАБОТИТЕ ЗА 300 ЛВ ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ САМИ ЧЕ СТЕ СИ ПРОДАЛИ РОД И РОДИНА.И ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ПОДКРЕПВАТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО .ЧЕ ТВЪРДЯТ. --СЪС ТУРЦИТЕ СМЕ СЪЖИТЕЛИ.....А НЕ БЯХМЕ ПОРОБЕНИ
28
1
 
17
 
! Отговори
7 преди 7 години
В България да си *** е много трудно-конкуренцията е голяма. В тази връзка-защо триете коментари господа на.ведени жур.на..листи?
27
6
 
17
 
! Отговори
3 преди 7 години
БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ЕВРО ДЕПУТАТИ....А БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ И С АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ И ПЛАЩАЩИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ В БЪЛГАРИЯ ДА ГЛАСУВАТ И НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ..ТАКА Е СПРАВЕДЛИВО МИСЛЯ АЗ.
26
2
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Да повърна и аз...
25
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срещу кого е било Априлското въстание, безроднико? От кого сме се освободили, безроднико? Кой го е потушил с невиждана жестокост, безроднико? Ти си срам за държавата си и за цялата институция.
24
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо трябва да се отчита гласа на хора, родени в България, но напуснали род и Родина??? Така ли е в повечето европейски държави? Мисля, че не.
23
27
 
5
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Путин трепери само като чуе името на Росен Плевнелиев.
22
5
 
47
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Тои ще е първия държавен глава забравен от народа на другия ден след изборите.Бог да пази България от подобни
21
5
 
16
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До Професор. Ами, един, Роско до живот президент. Нема време да направи международен скандал, дайте му възможност, той ще се усъвършенства в говоренето на простотии, недейте така!!
20
41
 
5
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Браво Роска! Раамажи ги! Още един мандат за Росен Плевнелиев!
19
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая ще питам бат Бойко и ще реша за ветото
18
3
 
30
 
! Отговори
цък преди 7 години
Този се чуди как да си "вдигне" увяхналия "рейтинг"!Уви, Чех...льо!Тежката ти импотенция е неизличима .Връщай се в Германия, при баба Меркел, при бизнеса си и "бежанците" - тъкмо на практика ще имаш възможност да ги интегрираш с "толерантност". )))))