Царят пита: Защо си мислим, че ние сме центъра на света?

Първо трябвало да се поогледаме, а после да се самобичуваме
Обновена: 30 май 2016 10:52 | 30 май 2016 10:52, Камелия Цветанова
180
Царят пита: Защо си мислим, че ние сме центъра на света?
Снимка: Булфото, архив

Защо мислим, че ние сме центъра на света, че само у нас е така, но светът е толкова пъстър, нека малко да се поогледаме и после да се самобичуваме. За това призова бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Още по темата

Според него българите, когато говорим помежду си, винаги се изкарваме най-нещастните и най-жалките, но пък "пази Боже чужденец да ни критикува - тогава сме най-великите".

Сакскобургготски призна, че е разбрал, че е наследник на трона, в момента, в който адютантът се е обърнал към него, както се е обръщал към цар Борис Трети.

"Баща ми си отиде в най-критичния момент за България, но че се е ползвал с любов и симпатии сред хората няма съмнение, фактът, че толкова години се говори за него, не е свързано само с пропаганда и емоции", каза той.

Бившият премиер коментира пред bTV, че наистина все още не е напълно сигурен, че цар Борис Трети си е отишъл от естествена смърт, но пък не може да говори и за насилствена, защото няма доказателства за това.

"За това трябва да има доказателства, защото иначе да се създават митове и интриги, което е безсмислено", настоя той.

Сакскобургготски си спомни, че когато е бил дете баща му се е движел анонимно, без охрана, но пък никога не е отивал някъде и не се връщал оттам по един и същ маршрут като предпазна мярка, защото е преживял няколко атентата. 

"Баща ми идваше рядко, ние си лягахме преди той да се върне от София. Вече ми е смътно и ми е трудно да намеря точно един момент на радост. Майка ми обожаваше баща ми и всичко българско и ни възпита по много специален начин, в една безкрайна любов към България, а тя беше чужденка. При религиозното ни възпитание, тя беше католичка, но толкова държеше да спазваме православието, че на моменти дори беше комично, а като пораснахме й се подигравахме, че е била един стълб на православието в запада", разказа спомените си той.

"Майка ми имаше страхотно самообладание и винаги се опитваше да не разберем и да не почувстваме нищо, но  усещахме, колкото и да бяхме малки и наивни, нещата които се развиваха около нас, а в деня след екзекуциите, на 7-годишно дете да му кажеш, че всички хора, които са били около него, са били разстреляни, това не може да се забрави", продължи Сакскобургготски.

Въпреки това той увери, че колкото и трудни да са били за него тези времена, е простил, защото това му било принцип.

"Не забравям, но какво печеля, ако не простя, остава един горчив привкус, който не води до нищо позитивно", призна Царят.

Заради ангажиментите си в България Симеон Сакскобургготски толкова рядко се виждал с внуците си, че те го наричали: "Дядото от България".

"Със жена ми се понасяме вече 54 години и то не е лошо като рекорд, почти политически е некоректно - съвети на внуците не давам, защото вече ме намират толкова стар и старомоден, че един ме попита: "По твое време имаше ли автомобили?", сподели още бившият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До без 119Когато симеон говори трябва хубаво да си запушим ушите и да бягаме далече, че току виж пак обещал нещо величествено, като него и ное сме му повярвали.
96
2
 
3
 
! Отговори
без преди 7 години
В една книга на датски от 1915 година българите се описват като вечно недоволни. Гледам себе си - има нещо вярно. Няма лошо да си признаем. А когато негово величество говори би било добре да чуем и помислим върху думите му
95
3
 
7
 
! Отговори
до Генади преди 7 години
Цар без царство и трон, който не е служил и един ден като цар не е никакъв цар, а е претендент за трона, ***.
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този защо пак се бута между шамарите. Тъкмо го позабрави народа, както и поразиите, които направи.Да не забравяме: неговите министри ги снимаха да играят карти с мутрите в Монако, продаде БТК без пари и т.н. Върнаха му имоти, на които категорично няма право 5 млрд. лв. Както каза Стоичков: Дойде царя и ви обра. Само моите пари не взе, защото са в чужбина.Да си трае царчето, че да му се наложи да връща това, което е налапал.
93
9
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
Не съм монархист, но харесвам неговата умереност в изказа. Абсолютно прав е за грандоманията ни
92
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЙорданКажете г-н Йордан, какво мъдро нещо е направил Симеон, освен, че успя да заблуди един цял народ и да използва добре доверието му за да облагодетелства себе си и семейството си. Какво постигна докао беше премиер, например? Едун резултат посочете, моля. Или какво е постигнал в личен план през всичко години, докато беше в "изгнание". Нищо. Къде видяхте лидерство и ерудуция? Нека сме сериозни.
91
6
 
9
 
! Отговори
ined преди 7 години
Внуците ги плашели, че ако не слушат ще дойде крадливия дядо и ще им открадне играчките.
90
9
 
6
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Господ да пази България. Господ да пази българския цар. Парламентарната демокрация и другите форми на република нямат благословията на Светите Книги. За разлика от монархията, пък дори и тя понякога да страда от несъвършенствата на бюрокрацията...
89
16
 
19
 
! Отговори
Генади преди 7 години
Хайде малко повече уважениеКакъвто и да е, все пак това е нашият ЦарАнгличаните са имали много по-кофти крале, но винаги са ги уважавали, затова са велика нацияГледайте филма "Речта на краля" ако не сте го гледали, много е хубав има и оскари
88
9
 
7
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Много ми харесва статията, и интервюто. Симпатизирам на нашия цар Симеон Сакскобургготски. За мен той е пример за мъдър човек, лидер, политик, държавник, ерудит, който е преживял немалко и въпреки това никога не си е позволил да падне до нивото на парвенющината, която днес управлява България, включай бойковци, първанки, станишевки, и колко още можем да изброим? Вече боксьори, пък били те и елитни професионалисти, се готвят да ни правляват, всеки в БГ прави всичко друго, но и не това, което може.
87
2
 
7
 
! Отговори
Сакскобурготския преди 7 години
Затова като видите чужденец ще му се кланяте. Ще му дадете власт, земи и гори и ще му обяснявате, че е най-великия. Не вие, а той ще е центъра на Вселената. Ще гледате към африканските държави, за да си мислите, че сте по-добре благодарение на чужденеца.
86
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Ние българите , наистина сме уникални.няма балканска страна , която да е върнала своя чужд монарх в родината ни..Сърбия , Черна гора . Румъния , Албания . Гърция .ьДа му даде висок пост , имотите ни и още да ни занимават със семейството си.
85
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До extremist НЕ В ЗАТВОРА А ЗА БЕСИЛОТО НАДОЛУ С ГЛАВАТА ПРЕД НС
84
6
 
7
 
! Отговори
ИСААК ИАКОВ РАВИН преди 7 години
СИМЕОНЕ-ГЕРМАНСКИ ЛУЗАР, баща ти умря защото направи две вселенски грешки : НАПАДНА ГРЪЦКАТА АЗЕМЯ..И ИЗБИ ЕВРЕИТЕ... КОИ ПРИЕ НАЦИЗКИЯ ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ''ПСЕВДО НАЦИЯТА ВИ'' ??...КОИ ПРИЕ ТОВА---БОРИС, БАЩА ТИ
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието пак изопачава,това което каза човека в интервюто. Страшна манипулация и пропаганда
82
3
 
15
 
! Отговори
ined преди 7 години
Кой е тоя рептил?
81
3
 
9
 
! Отговори
TONI преди 7 години
TI NE MOJESH DA SI MOY ZAR:::::::::::::::::::
80
5
 
11
 
! Отговори
касандра преди 7 години
Симеончо, преди 26 години българина беше горд човек и със самочувствие, а сега окраден, унижен и е аргатин, а аргатина никога няма самочувствие.
79
3
 
15
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Другарят "Цар" най добре да не надига главица от Мадрид. Всъщност, неговата "мисия" в България бе да "врътне външният ни дълг". Той и обкръжението му, се облажиха достатъчно от това. Мисля, всеки по грамотен българин, разбра какви ги свърши Милен Велчев. И тъй като тази институция "царизма" и без това смърди на нафталин, по добре да не се изказва. А за излъганите възрастните българи, които се надяваха този шут да поправи несправедливостите от последните 25 години, Бог ще ти търси сметка ...
78
5
 
8
 
! Отговори
Бай Тошо преди 7 години
Какъв цар си ти като немаш пари бе? Щом немаш пари ти не можеш да взимаш решения и да си цар.Хахахаха.