Кристалина: Мечтая чужденци да идват еднопосочно в България

Еврокомисарката с четири спешни задачи, за да се оправим
Обновена: 31 май 2016 22:09 | 31 май 2016 22:07,
190
Кристалина: Мечтая чужденци да идват еднопосочно в България
Снимка: Reuters

"Моята мечта за България е хората да не си тръгват с еднопосочни билети, а небългари да идват еднопосочно в България, защото е прекрасно място за живот и инвестиране". Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева на конференция за българската мечта, организирана от евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова тази вечер в Брюксел.

За да се случи това, според Георгиева трябва да се постигнат четири цели: уважение към закона, електронно управление, привличане на инвестиции и модернизиране на образованието.

Уважението към закона ще изкара сивата икономика на светло, хората ще забогатеят и ще живеят по-добре, поясни Георгиева.

Електронното правителство ще помогне за борбата с корупцията, прозрачността на управлението и ще подобри цифровата култура на българите. Георгиева съобщи, че 35% от българите не знаят какво е интернет, 69% са с ниска или никаква цифрова грамотност, а 50% от фирмите нямат интернет страница.

Позовавайки се на европейски данни еврокомисарката съобщи, че България е втора в ЕС след Белгия по несъответствие между търсенето и предлагането на трудовия пазар. Тя призова за въвеждане на дуалното обучение и за решаване на проблема с трайната безработица, която засяга 14% от висшистите.

Най-критична Кристалина Георгиева беше за инвестиционния климат у нас. Тя цитира любимия си виц по повод 38-то място на страната в класацията на Световната банка за условията за правене на бизнес: "Можеш да си сложиш главата в хладилника, краката във фурната – температурата ти е средна, ама си умрял". Георгиева коментира и неработещия закон за фалитите, сравнявайки България със "страна на фирмените гробища".

Пожеланието на еврокомисарката за Европа е "да бъдем регион, в който имаме самочувствие, вярваме в себе си и затова и другите вярват в нас".

Георгиева предупреди, че Европейският съюз е изправен пред "екзистенциални проблеми", само ден, след като председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, говори, че ЕС е преследван от "призрака на разпадането".

Като най-значими проблеми Георгиева, която е зам.-председател на Европейската комисия, посочи намирането на баланс между държавите, които се стремят към по-силна интеграция и тези, които желаят "по-хлабав" съюз, както и новите и старите страни, северните и южните да се научат да се обединяват около общи ценности.

Според Георгиева през 2030 г. Европа ще е "по-гъвкава и ще може да реагира на по-чести, по-свирепи и по-тежки шокове". Това ще бъде възможно, ако ЕС стане по-силен икономически, акцентирайки върху задълбочаване и разширяване на уникалното си предимство – общия си пазар. Българката посочи, че това ще се случи чрез изграждането на енергиен, капиталов и банков съюз, с които евроинституциите се занимават в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Пейчо преди 7 години
Като се абстрахираме от личността на човека, който го казва, не виждам нищо нередно в препоръките, които отправя, освен, че ГЕРБ не е в състояние да ги изпълни. Както и коя да е от сегашните политически партии или креатури в момента
135
0
 
4
 
! Отговори
1234 преди 7 години
"Моята мечта за България е хората да не си тръгват с еднопосочни билети, а небългари да идват еднопосочно в България, защото е прекрасно място за живот и инвестиране!Ей,аз до сега се чудих защо бягали толкова много българи от България а то било защото тук е "прекрасно място за живот"!Всеки се чуди как да избяга от едно прекрасно място където хората са на първо място по всичко!Първи по-ниски доходи,смъртност,неграмотност,инфаркти и инсулти,корупция,затриване на население, по самоубийства и т.н
134
0
 
1
 
! Отговори
Байрактаров преди 7 години
Да ги възложи тези задачи на нейната партия ГЕРБ - управляващи са - сега е времето да ги изпълнят. Разумни са ѝ препоръките
133
3
 
0
 
! Отговори
Мухамад Акбар Аласат преди 7 години
ИДЕМЕ!
132
0
 
11
 
! Отговори
ни съ знай преди 7 години
Видях я тази по една чужда телевизия да прегръща и целува всеки срещнат член на ЕК.Почуствах се безкрайно унизен от такава фамилиарност на толкова високо равнище.Срамувам се,че съм българин!
131
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечтая полу-човеците окупирали властта на 9.9.1944 да изчезнат заедно с отроците си които и днес ни управляват и съсипват България.
130
0
 
6
 
! Отговори
Помним! преди 7 години
Това вариант от подобряване на генофонда ли е?
129
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз си мечтая Кристалина и всичките съсипници като нея да заминат еднопосочно от БЪЛГАРИЯ!
128
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Псевдо-националистите, които се пишат големи българи и дрънкат без да разбират какво се опитва да каже Кристалина, явно много ги е страх от "лошите" чужденци, роми и турци. Иначе искате да се отнасят добре с вас когато сте в Германия или Англия където самите вие сте чужденци, нали?! Страхливците винаги се обединяват около омразата, расизма и насилието и ислямистите са пример за това. Вие като тях ли сте? Или пък искате България да е като Северна Корея? Айде, почвайте да плюете пред мониторите!
127
0
 
17
 
! Отговори
ноби преди 7 години
Това лудото е свикнало да се издига само с празни приказки. Да хваща еднопосочен билет за пакистан и да не се връща повече тая скумрия
126
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и.з.р.од. и анти-българка!
125
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
направо зловещо заглавие, произнесено от "българската" комисарка, която искаше да ни облагородява с арабски негърски ген
124
0
 
0
 
! Отговори
Това ще стане преди 7 години
при две условия-едновременно трябва да бушува война в целия свят и всички главнокомандващи да знаят, че няма смисъл да хабят ресурс срещу България, тук сами ще си се трепят, тия които са напълнили гащите от страх във войната и местните аборигени, останали по тези земи след 25 години "преход", избирали си през цялота време гробокопачи, по-опасни от всеки външен завоевател.
123
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази продажна *** на ГЕРБ ми е много противна. И става все по-противна.
122
0
 
11
 
! Отговори
Никога преди 7 години
Когато ни отнемаха бизнеса партокрацията и плутокрацията за нас стана ясно че нямаме място в тази държава.Имахме идеи,желание хъс да постигнем нещо.Имаше и възможност да задържим много кадърни момчета, момичета и видни български учени.С администранивни хватки по най-долен и груб начин малкото което създадохме беше издърпано без да са наясно каква е крайната цел.Без дори да го доразвият и усъвършенстват.Невъзможно е да се върнем както и някой да се установи в България до края на живота.
121
0
 
10
 
! Отговори
187 преди 7 години
*** те идват ***, офцоооо... добре че продължават на запад...
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не прочетох цялата статия и няма да я прочета. Заглавието ми стига да се ядосвам. Спътника в живота на сестра ми е беларусин и за да му издадът гражданство искат по сметка 1000 евро да си седят там да е сигурно, че в дома в който ще е ще има пари да го гледа. За сметка естра ми получи беларуски гражданство бе особени припети.. Ай сиктир. Да искаш да дойдеш в България и да работиш, и да живееш, и да не ти дават..
119
0
 
4
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 7 години
А ти дека си ***, ***?
118
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечтая ти, Боци, Цвък, Росчо, Шиши, Доганя, Местаня и прочие да си отнесете главите с двуцевка, ама надали ще стане
117
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УТОПИЯ....СЪСИПЕХТЕ БЪЛГАТИЯ ,СЕГА МЕЧТАЙТЕ !