Политици, "мирно" пред учителите! Образованието - приоритет!

Бъдещето не идвало по тръби за газ, а е в просветата и таланта
186
Политици, "мирно" пред учителите! Образованието - приоритет!
Снимка: БТА, архив

Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически. Това каза президентът Росен Плевнелиев, по време на откриването на Националния учителски събор в зала "Арена Армеец“, в който участват над 12 хиляди преподаватели.

"Това, което политиците трябва да направят е да застанат "мирно", да ви погледнат и да ви чуят“, заяви той.

Според него съдбите на милионите българи зависи от учителите.
 
"Вие сте представители на най-важната професионална общност, вие сте хората, които в най-голяма степен определят бъдещето на България.  Убеден съм, че вие сте благословени със своята професия“, заяви Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че българското образование в момента се намира в преломен момент на чакани от години реформи, които да решат натрупаните проблеми.

Според него най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите.

"В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас – учителите. Отговорността е огромна на всички. Такова трябва да е и призванието на вашия труд, трябва да нарастват отговорностите, но и авторитета, на учителите както и възнагражденията им“, заяви още Плевнелиев.

Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол, то е в иновациите, в таланта, в просветата и образованието, смята държавният глава.

Той припомни, че от първия ден на мандата му на "Дондуков" 2 образованието е основен приоритет на президентската институция.

"В нея бяха провеждани, съвети посветени на образователната реформа, на новите механизми за финансирането на образованието. Налагаме нови европейски критерии, налагаме хоризонти пред българското образование и аз съм сигурен, че резултатите ще дойдат“, коментира Плевнелиев.

"Всички заедно търсим така необходимата връзка между бизнес и образование, с усилията на три министерства стартирахме нови проекти за професионално образование и обучение“, посочи държавният глава

Според него всички политици заедно с учителите трябва заедно да носят отговорност за образованието.

"Ние искаме заедно с вас да изковем бъдещето на България“, коментира Плевнелиев.

Той допълни, че в трудните времена именно българските учители са тези, които ще се нагърбят с ролята на духовни водачи на българския народ.

"Нека да продължим да следваме светлия пример на българските възрожденци – „Чрез просвета за България“, да не скъпим средства и време за тези най-важни за българската държава институции – училищата. Нека да помним и нека да се знае, че българските общества трябва да бъдат съвременни, достъпни, любими за децата на България“, заяви държавният глава.

"Нека възпитаваме децата си като модерни патриоти, като просветени, а не крайни националисти. Нека те да стъпят здраво на любовта към родината и изконната толерантност на българите“, призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
0
 
! Отговори
toni преди 7 години
TIKMO BEH SE ZATIJIL ZA PREZIDENTU OT NEKOLKO DENA ;V OTPUSKA LI BESE MNOGO SE E ZATIJIL ZA OBRAZOVANIETO DEZATA AMA TOY E BIL GRIJOVEN OT HIBRIDNA VOYNA MINA NA OBRAZONIETO NADEZATA BRAVOS PRESIDENTU
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз викам всички да нaeбeм Волен.
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКато знам колко рускини в момента лежат под българи, американци, европейци, китайци, араби...не знам кой от чия майка слиза.
77
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин ще ти го лапне и без да го молиш.Даже той ще ти се помоли да ти го лапне.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПоследно, излъга ли за тези 25000 евро или не?
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е КАК ДА СТАНЕ ? АЗ НЕ СЪМ ЧУЛА ДА ИМА УЧИТЕЛ МИЛИОНЕР АМА ПЪК НЯМА ПОЛИТИК ДА НЕ Е МИЛИОНЕР ? ОПОСКАНАТА НИ ДЪРЖАВА ОТ НАГЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА ВЛАСТ НИКОГА НЯМА ДА ИЗПЛУВА ? КАК ДА ОСТАНАТ ПАРИ ЗА УЧИТЕЛИТЕ КАТО СА ПОСЛЕДНАТА ДУПКА НА КАВАЛА !
74
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имал, дал, фашистът Путин.Нали само от нас дере по стотина милиона от това, че ни продава най-скъпата газ.
73
1
 
0
 
! Отговори
ФСБ лъжи преди 7 години
До Ф.С.В25 000?!?!?!!?!!?Нещо си в голяма грешка, копейко.9200 долара. Което изобщо не е чак такава астрономическа сума. Не и за фалирала бензиноколонка.
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, как хора с такъв изказ в коментарите, са се спряли на статия за образованието???
71
3
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
На фашистът Путин управлението - какво дава? второ дете 25 000 евро-- Заплати доста над българските -500 000 собственици на имоти в БГ ! - Фашистът Путин направи от една бедна прослойка работници - които даваха за дънки 20 заплати- направи средна класа която е в пъти по богата от нас - Целият руски народ подкрепя фашиста защото вижда държавник - защото вижда че може да си позволи всико - жилища коли и екскурзии до където си искат - а при нас няма фашисти - само 3 мил българи си заминаха завинаги
70
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Току що слизам от мать Путина.
69
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ф.С.ВСъщото важи и за придворните олигарси на фашистът Путин, нали?Тези, на които е раздал държавата си, а те му се отчитат.
68
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГосподин Путин не е достоен даже да му се изсeрa в устата.
67
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Държавата е свършила - Всички политици много добре го знаят но се правят че не виждат - те са на принципа --ден година храни - и давай да крадем защото децата ни са в чужбина и ги чака бляскаво бъдеще !!! А България - ами да се спасяват те така или иначе са бедняци - Всеки богаташ с няколко милиона евро става гражданин на Света - избира къде да живее- (както всички БГ политици)
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ti niamash pravo Dori I da spomenavash tazi duma .lobist..I zapadna pionka
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че 2 минути преди изтичането на мандата си ,започна да се правиш че мислиш активно!А тези от МОН до сега са забъркали такава каша в образованието ни ,че 2 още президентски мандата няма да може да оправи!А и сега с Миглена съвсем я втасахме!А ти не се напъвай много дане се изцапаш с някоя велика мисъл,защото втори мандат няма да видиш от нас българите!Ха остани си със здраве при здравния министъ!Той ША та оправи!
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господин Путин обича да му сeрат в устата.Аз мога да му помогна. Нали сме братя, славяни, православни.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 82Ами то и в Русия си ги имате що не кажеш
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието ще стане приоритет, когато 10 последователни години се отделят 10% от държавния бюджет. Тогава икономическият растеж ще стане двуцифрен, а България по-добро място за всички. Изпитана рецепта. Това трябваще да се направи преди 26 години, а не да гоним михаля. Сега май е късно и си берем горчивите плодове.
61
2
 
5
 
! Отговори
Мите преди 7 години
Тоя е г ,л,упак и кукла американска.Т,у,пчо първо направи младите и ОБРАЗОВАНИТЕ хора да искат да останат в България. Трябват тръби за газ,тябва производство и сливане пари в България и да се НЕ ПРОДАВА българското на шужденци които българина и българското ги не интересува а само изнасят народните пари.Видяхме учените всичките се изнесоха од тук ,щото с тази американска политика България е на дъното.Продължите ли така след някоя година България няма да саществува.