Спорим за гей парада, а национална кауза?

Докато обществото гледа назад, държавата не може да тръгне напред
21 юни 2016 15:07,
253
Спорим за гей парада, а национална кауза?
Снимка: Булфото

Докато обществото гледа назад, икономиката и държавата ни не могат да тръгнат напред. 25 години спорим по едни и същи теми, които не могат да доведат до реално отражение в бъдещето ни. Правителствата водят политика на нулева приемственост, а без определяне на национална кауза няма как да продължим развитието си. Усеща се тежка липса на важен дебат, която се замаскира и замества от дребни махленски караници.

Обществото ни през последните години е в постоянни спорове. На моменти те преминават в такава крайност, че се стига до тежко разделение.

Русофили-русофоби вече години наред се сблъскват с позициите си. Хора гръмко обясняват, че трябва да се борим за евроатлантическата си ориентация. От другата страна им отговарят за близките ни исторически връзки с Москва. Сами по себе си и двете твърдения са напълно безспорни.

Евроатлантическата ориентация на България е факт, ние сме членове на Евросъюза и НАТО, отдавна сме направили този исторически избор и той по никакъв начин не е заплашен. Не съм чула някой сериозно да поставя темата за излизането ни от Алианса. Близките ни връзки с Русия също са факт и истеричното говорене как от наша територия ще се поведе война с Москва е меко казано смешна. Справка – скандалът с флотилията в Черно море.

Три седмици нищим гей парада, както се разделяме на евроатлантици и патриоти, а "дългите ръце" на Москва и Вашингтон някак се намесват и тук. В студията и по кръчмите хора тропат по масите и си крещят един на друг "толерасти" и "хомофоби". Грозна гледка.

Ако случайно няма удобна дъвка, то намесваме темата за прочита на комунизма и веднага почваме да истеризираме: Трябва ли да има лустрация? Интересен дебат, ама закъснял с едни има няма 25 години. И пак гледаме в миналото и забравяме бъдещето. А това е страшно.

Ние сме държава, която няма национална цел. Няма идея, която да обединява нацията и да бъде следвана от всички правителства до изпълняването й. Затъваме в дребни политически боричкания, без да осъзнаваме, че без обща цел, за която да се работи години наред, ставаме безперспективни като нация.

Спешно трябва да започне дебат – истински, а не махленска свада, в който да се набележат приоритети пред страната. Общественици, политици и дейци трябва да излязат от дребнавите си заяждания и да коментират национална доктрина. И нямам предвид нещо подобно на "България 2020", защото трябва да решим как ще се развиваме в следващите години.

Какви ще бъдем – дали ще продължим в посока развитие като аутсорсинг дестинация и ако да – какви стъпки ще предприемем, за да разширим позициите си. Туризмът ли ще бъде основният ни отрасъл – ако да – как? Ако не – към реиндустриализация ли ще вървим и най-важното - как? Какво правим с все по-загиващото ни земеделие? Едни от най-бързо развиващите се икономики работят с хоризонти от десетки години.

Преди половин година бях в Китай. Там обмислят как да възстановят Пътя на коприната. Той минава през не една размирна територия. Когато им изтъкнеш това, китайците казват: Нищо, сега ще строим на териториите, на които е възможно, а когато размириците спрат, ще започнем и там. И да – те знаят, че това може да отнеме десетки години. Просто имат формулирана цел и вървят към нея.

Пък ние нека си сипем по една ракия и да се скараме за развитието на художествената гимнастика и психологическия стрес върху момичетата. Много ползотворно. Със сигурност така ще се роди следващата национална кауза...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
9
 
2
 
! Отговори
пишкин преди 7 години
русия да си гледа Азията България Европата това е другото е бля бля
118
4
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Блокиран в ДневникЯвно не го разбирам наистина, защото когато у нас се е говорело за мост, винаги се е имало предвид точно това - разкрач в полза на Русия, но все пак сме си в ЕС и НАТО. Напомням само, че договорите за ЮП ни ги пишеше Газпром. Иначе при близо 500 000 руски имота у нас не знам защо русофилите са толкова притеснени от чуждо (разбирай неруско виляние) - Вовата веднага ще използва момента да ги "защити" от фашаги, може и референдум да спретне и да ги присъедини доброволно така.
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На показния магазин пуснаха банани.Сега си направих вноска за кола,реда ми ще излезе след 10години.Разбирасе лада седмица.Ех какви времена бяха.
116
0
 
0
 
! Отговори
до 200 преди 7 години
Има си хас да сте съгласни. Ако бяхте съгласни, България нямаше да е дупката, която е.
115
0
 
2
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
До ПешкоЕми то и пътя на коприната е клише, ама китайците си го правят. Клише е, защото е близко до акъла и логично. И не ме интересува дали западните държави имат изгода от този мост или нямат. България трябва да има изгода. А и понятието мост може би не го разбираш правилно. Нямам пред вид посредник
114
0
 
0
 
! Отговори
до 80 преди 7 години
Например: намаляване на бюджета за полиция (и съкращването й), намаляване на бюджета за държавна и общинска администрация (и съкращването й), връщане на прогресивния данък.Ето това значи национална кауза: усилие и жертви от ВСИЧКИ, с идея за бъдещето. И това значи "за сметка на други сектори".
113
5
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Блокиран в Дневник"мост между Русия и Запада" - още едно пропагандно клише, което ужким ни вменява голяма важност, а всъщност ни превръща в слабо място от гледна точка на ЕС и НАТО. Не съм убеден, че РУсия и Западът имат нужда точно от мост и то точно от нас. Западът е ясен и конкретен спрямо Русия - има договори, подписани от вас, които вие не спазвате. Когато започнете да ги спазвате, тогава ще имаме отношения. Ето ти го мостът - предвидимост, уважение и партниране
112
1
 
2
 
! Отговори
оху боху преди 7 години
таварищ Ленин е гей с мавзолей
111
1
 
7
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Може да си поставиме стратегическа задача да бъдем мост между Русия и запада.Да останем в ЕС, обаче да имаме възможно най-добрите отношения с Русия.Ще ни разрешат ли новите ни брадъри?Ще иска ли българския пещерен русофоб? Може ли пещерния русофоб да живее без да мрази?Мразят само слабите.
110
3
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
184 след като не можеш да наюравиш разлика между СИВ и ЕС и Варшавския договор и НАТО значи толкова ти е и умствения ти багаж
109
0
 
8
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Не ме разбирайте погрешно, аз не съм казал да излизаме от НАТО и ЕС. Просто се питам, чисто теоретично - имаме ли изобщо свободата да избираме?Много се съмнявам.Като гледам събитията в Украйна, бомбандировките над Сърбия, разпарчетосването на Югославия и т.н.А въпроса за членството за ЕС ще стане актуален, когато Англия, Франция и Германия го напуснат :)
108
1
 
4
 
! Отговори
ха де преди 7 години
Каква национална кауза може да има окупирана държава като България.Първо трябва да извоюваме независимоста си и тогава да правим каузи. Тоест чуждите войски трябва да напуснат родината ни
107
2
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До vargПосле ваште най-вероятно са те наказвали яко, щото точно тея бутилки бяха голям кът
106
0
 
3
 
! Отговори
М ДА преди 7 години
Каква полза да имаш енциклопедични знания и да си с промит мозък ?!"Промит мозък " Моето образоване е било само малка част по времето на комунизма и промиването на мозъка е и в момента. Нима не промиват мозъка на децата с ЕСССР, НАТО каква е разликата със СИВ и Варшавският договор. Поне при СИВ и Варшавският договор имахме и армия и икономика. Учил съм през соца и това което съм постигнал, съм си го напраил аз а не соца ! Всички егоисти сте такива По това си приличате всичко сами сте пост.
105
3
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
179 Това не е висока цел а низка не ниска цел още Аспарух на времето е предначертал нашара цел като е поел на Запад към Цивилузацията
104
2
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
А па тва някой да има кола егати гордостта - москвето тва, москвето онова, глей що багаж събира, пър пър 8-9 часа до морето, пътьом минеш през родата да се чудят къде да те сместят и какво да те черпят, че нема се излагаме пред гражданята я
103
1
 
8
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Ние имаме ли изобщо теоретичен шанс да си поставяме големи цели?Например да си поставим за цел да излезнем от НАТО и ЕС? и да влезнем в ЕАС ?Кой ще ни го разреши това? Нали ще спретнат американците цветна революция и деморкатична военна намеса.Така че дългосрочни и големи цели може да правят само суверенните държави. Ние може да спорим за геювете и за веганите.
102
0
 
6
 
! Отговори
До 168 преди 7 години
Ха ха Показването на чаршафите и гъзовте си на прад не е ровен в чаршафите а парадиране с с това че си болен .Колкото до хомофобията че била латентен хомосексуализъм . Това също е опорна точка на вашето движение. Познавам много хора. 90% са хомофоби с по няколко деца и успешни бракове. Смени си плочата
101
0
 
0
 
! Отговори
Копринена буба преди 7 години
Ние си имаме национални каузи-мултиплициране на образа на бай *** в политика, журналистика, наука, бизнес, навсякъде, в дорисуване и материализиране на'' българският казан''. ''Обществен дебат''? Това е майтап или поредното безлично бълбукане, все тая.Даже светлият пример с варящите живи, котки и прасета кучета китайци, нещо не ме вдъхновява.
100
0
 
0
 
! Отговори
Тенденция преди 7 години
в журналистиката...---Глупава статия с още по-глупави автори.--Ако някой ви "благослови", заслужавате си го.