Разпадне ли се ЕС, Европа ще е трайно дестабилизирана!

Плевнелиев призова страните от ЕС да не се отказват от интеграцията
23 юни 2016 16:30, Елка Василева
67
Разпадне ли се ЕС, Европа ще е трайно дестабилизирана!
Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук. Снимка: БТА

Ако ЕС се разпадне, Европа ще бъде трайно дестабилизирана, защото Съюзът е проект за мир, върховенство на закона и спазване на човешките ценности. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на дискусия със студенти и ученици в Софийския университет, в която участва президентът на Германия Йоахим Гаук, съобщиха от администрацията на президента.

Плевнелиев призова държавите членки на Европейския съюз да не се отказват от интеграцията и сътрудничеството помежду си.

Президентът настоя за спазване на правилата и за придържане към постиженията и ценностите на Обединена Европа. „Всяка война започва тогава, когато някой нарушава човешките права и върховенството на закона“, напомни българският държавен глава.

Президентът апелира националните правителства да не прехвърлят вината за неуспехите върху Брюксел, като същевременно си приписват успехите на Европейския съюз.

Държавният глава беше категоричен, че процесът на европейската интеграция няма да застраши суверенитета на държавите членки. „Силата на Европейския съюз е именно в националните държави. Никой не е отнел тази сила от тях и никой няма намерение да я отнема. Тежката дума в ЕС имат самите лидери на всяка държава“, посочи Плевнелиев, според когото противоречие между силен Европейски съюз и силни европейски държави не съществува.

Брюксел не бива да бъде превръщан в символ на бюрокрацията, посочи още държавният глава. „За да бъдат успехите на Европа видими, политиците от националните държави трябва да бъдат честни и да признават кога Европейският съюз им е помогнал да постигат напредък и да се справят с кризите днес“, допълни  Плевнелиев.

На дискусията държавният глава подчерта, че новите европейски интеграционни проекти ще направят държавите членки на ЕС по-силни, без да отнемат от техния суверенитет и национална идентичност.

„Никой няма да изгуби от създаването на Европейския енергиен съюз. Държавите членки, особено България, ще се радват на повече конкурентоспособност, ще се справят с монополите в енергетиката и ще привлекат повече инвестиции.  Нито една държава няма да изгуби и от създаването на дигиталния пазар“, посочи президентът.

Той изтъкна свободата на движението и мобилността в образованието като основни постижения на Европейския съюз. Благодарение на пълноценното партньорство в рамките на ЕС и модернизацията на страната, много млади хора се връщат от чужбина, за да се реализират в България, отбеляза още президентът Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продажно влечуго: ПО-ДОБРЕ ЧОВЕК В НЕСТАБИЛНА ЕВРОПА,ОТКОЛКОТО СТАБИЛЕН РОБ В АМЕРИКАНСКАТА КОЛОНИЯ ес!!!
47
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До британецКОЙ ПЪК БЕШЕ ТОЗИ??
46
0
 
0
 
! Отговори
toni преди 7 години
posle 5-6 mesesa kide se integriras po plan ???NIE ISKAME DA SE INTEGRIRAME OTNOVO V BG TI OTIDI PO DEVOLITE
45
0
 
0
 
! Отговори
toni преди 7 години
VIPROS PRESIDENTU ?? TI PO KOY NA4in SE INTEGRIRA 4RES PRESIDENTSVOTO LI ??
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 33Поо твоята мярка живееха само пияниците, пройдохите и мързеланците. А колко старци сега имат филия с мас и захар? Знаеш ли, как се рави попара със студена вода, вода, а не чай, мръхльо памперсов.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 40Да, точно така, ура, да ги няма.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...много млади хора се връщат от чужбина, за да се реализират в България, отбеляза още президентът Росен Плевнелиев." Ох, от ден на ден все по-злестават някои природни "дадености". Този познавач на образованоието и миграцията май скоро се еу консултирал с бившата винистърка на труда - Емето Масларова. Тя по едно време ни уплаши, че тълпи от връщащи се българи задръстват пунктовете на границата и не достига транспортът да ги докара във вътрешостта на Родината.
41
1
 
15
 
! Отговори
ходи на селс преди 7 години
Айде бегай , че ни писна от тебе ! ПИСНА НИ !!!!!!
40
1
 
22
 
! Отговори
Манчо преди 7 години
Гусине президент,аз съм един средно статистически българин,като мен са още поне шест млн. И от позицията на средно ст.българин ще ти кажа че ползата от твоята Европа дотук е че можем да пътуваме свободно,за съжаление не на приятни екскурзии, а за да и станем роби.Да бачкаме като животни черна работа за някое евро Засрами се от думите си и си тръгни с мир .....Бъди щастлив ...
39
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разпадне ли се ЕС путинофилите първи ще усетят, че и Русия не ги иска !
38
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ура за американците
37
1
 
20
 
! Отговори
британец преди 7 години
Извинете, кой е тоя?
36
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Разпадне ли се ЕС, Европа ще е трайно дестабилизирана!"Разпадне ли се ЕС банковите сметки на Росенчо ще са трайно дестабилизирани.
35
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 7 години
До анонимен 29, извинявай не съм разбрал правилно и съм отговорил на друг коментар извини ме, успех.
34
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 7 години
До анонимен 29 .сета какво ядеш , трюфели ама черни за закеска ли? Явно си долен мръсен мошенник и измамник защото в тъпата ви демокрация 25г. 80% от вас сте тасива. Почестен път и наивност както бяхме възпитавани по таново време никой не е прокопсал. ***. Апропо, забелязвам в коментарите ти че си уникален дразнител, ситурно си и буден студент.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българската управляваща клика и олигархия се надяват на ЕС защото като провалени политици тук те се надяват след като приключат с България, господарите им от ЕС и САЩ да им уредят службичка в брюкселската бюрокрация. Затова е тази паника.
32
0
 
22
 
! Отговори
до 31 преди 7 години
Филия с мас казваш. И ти си същия лъжец като Бойко Борисов. Може би също си син на полковник-номенклатурчик.Тия ЗшороЗшоидни лъжи ги разправяй на 20-годишните.Животът беше спокоен, нямаше престъпност, нямаше решетки по прозорците, нямаше измислени охранители, нямаше мутри.Всеки можеше да отиде два пъти в годината на почивка на море и планина.Образованието и здравеопазването бяха безплатни.
31
1
 
24
 
! Отговори
gtf преди 7 години
за пореден път се убеждавам, че плевнята не е в час и живее в свой собствен свят, реалността е друга - съюза е пропит от корупция и кражби, и е нещо съвсем различно от това, което трябва да бъде. Никой нормален човек не трябва да подкрепя съюза в този вид - напротив, всеки уважаващ себе си европеец трябва да застане насреща и да поиска промяна !
30
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29Калитко, ти живял ли си повече от 45 години за да се изказваш толкова категорично, че си живял По-добре ? Аз съм живял доста повече от тези 45 години и трябва ти кажа че живеехме значително по лошо от днес. Закуската ми беше филия с мас поръсена с малко захар. Гледахме сами зеленчуци, картофи, пилета и прасета за да има какво да ядем. Сега ме хваща яд на такива лъжци като теб.
29
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Психиатричната помощ в България издиша. Това нещо, наречено президент, е за лудницата.Няма ли кой да го озапти тоя?