Психари и мутри с разрешителни за оръжие!?

Проверени са 12 000 фирми и частни лица, отнети са 900 разрешителни
20 юли 2016 15:07,
13
Психари и мутри с разрешителни за оръжие!?
Снимка: flickr

Върховната административна прокуратура е установила неефективен контрол над оръжията и боеприпасите у нас. Това каза заместник-главният прокурор Ася Петрова.

Тя даде за пример трима осъдени охранители за побой с бухалки, на които разрешителните за оръжия не били отнети. Имало редица случаи, при които осъдени лица все още имат разрешително за оръжие. Както и лица с психически заболявания.

"Няма единен регистър по закона за боеприпасите, който трябва да съществува и да се поддържа от МВР. В него трябва да е цялата информация за всички оръжия, за разрешителните и за отказите", каза Петрова.

Главният секретар на МВР Георги Костов отговори, че все пак регистър има, но работи от 2013 година и от тогава се нанасят данни. Едва след ноември 2018 ще има пълен регистър, защото нямало пари. Това е тревожно, защото вече 5 години е записано в закона, коментира Петрова, цитирана от БТА.

Общо 211 484 фирми и граждани притежават разрешителни. Близо половината имат разрешение с цел самоохрана. Много малко са тези, които имат разрешения за ловна дейност и охрана.

Вече са издадени 1067 акта за нарушения и 1029 наказателни постановления. Над 900 са отнетите разрешителни. Причината е липса на ефективен контрол. Затова е започнала и втора проверка по спазване на закона. Така са били проверени над 120 000 човека и фирми.

"Това обаче не са всички, които МВР е трябвало да провери. Причината е недостатъчно хора. Така са издадени още 193 акта, над 100 са отнетите разрешения. Най-често не се подновява в срок разрешението за притежаване на оръжие. Когато се издава разрешение за притежаване на оръжие с цел самоохрана, МВР се задоволява само с декларация", каза Петрова и уточни не се правят допълни проверки. Така един човек има разрешение за картечница с цел самоохрана.

Проверка е правена и на фирмите за частна охрана. Само четирима били нарушители. Основно нарушенията са в София и са за това, че наетите охранители не представяли нужните документи при постъпване на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Едно ченге преди 7 години
Пак от болната глава на здравата. Не можем да контролираме незаконното оръжие и за това дай да изклатим нормалните хора, ловджите и тези с по някой пистолет с който се вардят от ***. Режима трябва да се либерализира, а това за човека с картечницата е пълна глупост. Дезактивирана картечница с разрешитлено за колекция може, но за охрана и самоохрана по закон са позволени само пистолети и револвери, и то ако имаш връзки... Автоматичното оръжие е забранено за граждани и юридически лица.
9
0
 
5
 
! Отговори
Кашик преди 7 години
Абе тая наренд ли е да твърди,че има картечници в граждански лица? Пъне се по законите, а не вземе да ги прочете като хората.
8
0
 
4
 
! Отговори
рахатлия преди 7 години
Бе, то управлението на държавата, "право"раздавателната ни система пълна, с психари, мутри, гадняри и ***, те за огнестрелното оръжие се затръшкали.
7
1
 
13
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Е как да не е строг? Строг, та дрънка. Тоя с картечницата - явно за да "избива комплекси". От вица, дето дядото попитал мутрата що стреля с картечница по блоковете в Младост, а мутрата казала: ... избивам комплекси.. А сериозно, ами из България се разхождат стотици бивши военни и милиционери, пенсионирани с личното си оръжие, озлобени от недоимък и напрегнати от живота който ги мачка. За да докарат нещо към пенсията, като пазачи. Какъв контрол Ви патил? А мутрите? Те са над контрола.
6
1
 
11
 
! Отговори
789 преди 7 години
"Проверени са 12 000 фирми и частни лица, отнети са 900 разрешителни"Значи от тези "12 000 фирми и частни лица" само 7.5 процента са били нередовни?Останалите 92.5% са чисти като Софиянски, Бисеров и Цветан Цветанов???
5
0
 
18
 
! Отговори
къде? преди 7 години
А къде е доклада на прокуратурата че МВР не изпълнява своите законно ви задължения да пази живота и здравето на гражданите!?за което получава огромни суми от данъците на народа.
4
0
 
12
 
! Отговори
да преди 7 години
До Анонимен.....или да извадиш дебела пачка!
3
10
 
3
 
! Отговори
Кико M6 преди 7 години
Шото сти шматки за тва не ви дават
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а на мен шефа на РПУ-то ми отговри "не може", що? щото "не може"! Сега разбирам защо, първо трябва да изкарам жълта книжка, или да пребия някой с бухалка.
1
0
 
33
 
! Отговори
стига бе преди 7 години
Вия знаете ли какво ходене по мъките е обикновен човек да си извади разрешително за оръжие?България е с един от най строгите закони в това отношение!винаги след такива доклади си патят нормалните хора и процедурите стават още по строги.....а за мутри и пр.нищо не се променя.