КС поряза Слави: За е-вота, депутатите и шерифите

В допитването, поискано от шоумена, остават три въпроса
Обновена: 28 юли 2016 16:07 | 28 юли 2016 16:03,
387
КС поряза Слави: За е-вота, депутатите и шерифите
Снимка: архив Булфото

Конституционният съд реши, че три от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, са противоконституционни.

Това са въпросът дали да се намали броят на депутатите от 240 на 120, този за и против електронното гласуване и още един – дали полицейските началници да се избират пряко от народа, съобщи "24 часа".

Още по темата

Припомняме ви, че КС бе сезиран и по трите въпроса от президента Росен Плевнелиев преди два месеца. Тогава държавният глава се мотивира, че допитването до народа не може да изземва функциите на Велико народно събрание. А според Конституцията само ВНС може да прави промени в нея.

Референдумът на Слави Трифонов бе пуснат от парламента без редакция на въпросите, макар че не малка част от депутатите ги обявиха за противоконституционни. През пролетта Народното събрание реши и че допитването ще се проведе заедно с президентските избори наесен.

По време на дебатите по референдума в парламента един от сценаристите на Слави - Тошко Хаджитодоров, защити инициативата и разясни на депутатите, че се намират в исторически момент.

"В момента наистина сте на исторически път да спазите законите, които вие сте приели. Ако не ги спазвате вие, какво остава за останалите хора. Вие не сте над закона, не сте богове, не сте императори", обърна се тогава той към тях.

След решението на Конституционния съд от днес въпросите, които ще останат в допитването, са:

1.    Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?


2.    Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?


3.     Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
14
 
5
 
! Отговори
Лорд Евгени Минчев преди 7 години
Славуца е гей бе, деца млади без зъби
192
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да променя нещо на национално ниво трябва да влезе в политиката. Това е нормалния начин при демокрацията.Слави не може и го е страх, затова не отива на избори.Да си прави шоуто и да не се занимава с политика щом не може.Тези които преди него са решили колко депутати да има са били по-умни от Слави.Слави не предлага решения, само скандали.
191
10
 
1
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Здравото присъствие на социалистите и Русия в страната ни се контролира от Конституционният съд. Така е изградена и конституцията,но нали народа има акъл като на баба измамена от телефонен терорист,вика УРА, крещи като изоглавен "Да живеет нашшти А тук таме някой уста-акъллия чака нещо да се промени..............
190
15
 
1
 
! Отговори
борко кисев русе преди 7 години
слави е *** и нищо не може да направи а камоли деца
189
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С защо комунисти и депесари гласуваха против референдума?Герб иска да има референдум и го гласува - за.
188
0
 
11
 
! Отговори
Zlatena преди 7 години
До 182 много скоро твоят любим бойко борисов по известен като боко премиерската тиква ще загуби президенските избори и ще отиде на *** където му е мястото
187
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КС пази Конституцията от шепа необразовани хора, които всеки като Трифонов може да излъже.Вие сте такива.Бог да пази България от вас и Трифонов.
186
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо, референдумът на Трифнов е нелепица, а в последно време - неактуална нелепица. НО! Събрал е нужните подписи с много отгоре. Редакции в него са произвол на властта. Второ, лицето Плевналиев напълно очаквано се оказа дребнав, отмъстителен и страхлив. Трето, за сетен път е доказано, че по "законен" път никаква съществена промяна на системата не е възможна.
185
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки ром го може, само Слави не можа едно детенце да си направи.
184
1
 
10
 
! Отговори
Pleven преди 7 години
То въобще да махни конституционният съд изборите .И да избира вместо нас президента депутата кмета и т.н.Защо въобще да отиваме да гласуваме след като конституционният решава вместо нас ...Така де .
183
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имал Слави жени ама другия път...Що всимки бягат от него?Защо никой не иска да остане с него и да имат деца ?
182
11
 
3
 
! Отговори
До 190 преди 7 години
Да правиш деца е лесно, само за Слави се оказа Невъзможно.А да ги отгледаш е най-трудното.Но Слави няма да разбере какво е, а тръгнал да се прави на ***.Защоти Никоя жена до него не пожела да роди от този ***
181
1
 
12
 
! Отговори
Pleven преди 7 години
То ако ще решава конституционният съд вместо мен на референдума .Защо ни карат въобще да хофим да гласуваме на изборите .Ами конституционният съд да решава следващият път кой да е президент и кой да е депутат .
180
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави има Няколко предавания през годините за да се оплаква и оправдава.Все другите му виновни ;)Така се държат лузърите!
179
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори една жена не можа да си намери дългия, всички го зарязват.А вие му вярвате...
178
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле що защитници на властта има тук ? Що бе братя българи така ги защитавате ? дали защото и вие си хапвате от медеца дето не стига за обикновените българи или наистина вярвате че "българските "депутати са по-добри от Слави ? и кои по-точно са по-добрите :може би бат Сали, или другарката Ташева,или Цветанов, или Борисов,или Пеевски,или Цацаров ,или шефа на "етичната" комисия към ВСС Ясен Тодоров ,или Сидеров .......Кой ?
177
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трифонов прави цели предавания за да се оправдава :)))Слабак е...
176
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славчо, не ти ли омръзна да губиш и да се излагаш постоянно ?!Пак ще се оправдаваш след това в национален ефир ... Ама аз така, ама онака.. ;)
175
9
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Да се подиграваш с бога,ден през ден и да чакаш успехи..... забрави! А що се отнася до шоуто му,спрях да го гледам. Когато обаче неволно оцеля предаването му,го спирам от срам,та това е пародия.
174
4
 
10
 
! Отговори
до 184 преди 7 години
Така наречената дъщеря на Тиквата, измислена от ПР-отдела на ГЕРБ, начело с Бъчвата не е негова, а на бившата му жена и Стефан Абаджиев (вторият й мъж). Това е и причината за развода - Борисов е импотентен и стерилен.