КС поряза Слави: За е-вота, депутатите и шерифите

В допитването, поискано от шоумена, остават три въпроса
Обновена: 28 юли 2016 16:07 | 28 юли 2016 16:03,
387
КС поряза Слави: За е-вота, депутатите и шерифите
Снимка: архив Булфото

Конституционният съд реши, че три от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, са противоконституционни.

Това са въпросът дали да се намали броят на депутатите от 240 на 120, този за и против електронното гласуване и още един – дали полицейските началници да се избират пряко от народа, съобщи "24 часа".

Още по темата

Припомняме ви, че КС бе сезиран и по трите въпроса от президента Росен Плевнелиев преди два месеца. Тогава държавният глава се мотивира, че допитването до народа не може да изземва функциите на Велико народно събрание. А според Конституцията само ВНС може да прави промени в нея.

Референдумът на Слави Трифонов бе пуснат от парламента без редакция на въпросите, макар че не малка част от депутатите ги обявиха за противоконституционни. През пролетта Народното събрание реши и че допитването ще се проведе заедно с президентските избори наесен.

По време на дебатите по референдума в парламента един от сценаристите на Слави - Тошко Хаджитодоров, защити инициативата и разясни на депутатите, че се намират в исторически момент.

"В момента наистина сте на исторически път да спазите законите, които вие сте приели. Ако не ги спазвате вие, какво остава за останалите хора. Вие не сте над закона, не сте богове, не сте императори", обърна се тогава той към тях.

След решението на Конституционния съд от днес въпросите, които ще останат в допитването, са:

1.    Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?


2.    Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?


3.     Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
28
 
! Отговори
време е преди 7 години
Само на улицата ще се реши кой е управлява, суверена или мафиотските крачетала.
212
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не сме народ, а м.ъ.р.ш.а." беше казал Славейков, *** явно в Д.н.е.с.бг на тоя голям българин е наложена цензура, щото заменят думите от цитата със звездички...
211
1
 
18
 
! Отговори
Време за промяна преди 7 години
Ако Слави направи концерт пред парламента и веднага ще приемат всички точки от референдума, ония кукли на конци в парламента. А защо конституционния съд заседава един ден преди ваканциите им. За да се замие гнева а хората.
210
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако сме народ, сега трябва всички да излязат масово на улици и площади и да покажат кой е суверена. Ама не сме народ, а ***...
209
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кокала е сладък! Няма да го пуснат доброволно!
208
0
 
21
 
! Отговори
Шишо преди 7 години
Така и не разбрах кой е суверена народа или великото народно събрание. Редно е референдум и народното събрание да облече в закон народната воля. Ясно КС няма уважение към българите, нали ние ги храним . Газове искат протести. Но, в протеста не сме единни, затова ни мачкат
207
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По логиката, че народът не може да си каже мнението по въпроси, решени в Конституцията, би трябвало още да е валиден чл. 1 от живковата конституция, който бетонираше управлението на БКП. По същия начин ни заявяват че думата на шепа политици, написали конституционни текстове тежи повече от думата на цял народ. Егати демокрацията!
206
0
 
23
 
! Отговори
Май не остана друг преди 7 години
Това вече преля чашата. Не бях фен на Слави, но специално точката от референдума за намаляване броя на депутатите я подкрепях на 1100%. Не му бях фен, ама май вече съм му. На всички ни е ясно, че ония отгоре така са се нагрухали с власт и никога няма да пуснат кокала. Просто не виждам кой друг освен Слави ще има силата да разбие грабливата върхушка.
205
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправете си заглавието, защото КС не поряза Слави (лично), а поряза 750 000 българи, които подкрепиха исканията му, целящи да се спре разрушаването на Държавата и ограбването на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД от мутро-олигархията.
204
0
 
24
 
! Отговори
Zlatena преди 7 години
До 2013 боко премиерската тиква е печелил изборите но този път президенските избори ще ги загуби просто защото на българския народ му писна от управлението на гроб опс герб и на изборите ще ги накаже .Българския народ търпи но накрая му писва и наказва всички политици и то точно на изборите
203
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми гласувайте си за тоя. Пълна зоологическа градина е българския политически живот. След мутра си изберете чалгар. Като почнеш с Жельо всичко е плява, а като се сетя за Жельо, той поне не крадеше до припадък.
202
0
 
23
 
! Отговори
ОТНОВО 1989? преди 7 години
Ами освен да си направим още една 1989 година. Тогава вижте колко лесно стана - събраха се 100 000 пред парламента и още на другата година беше свикано Велико Народно събрание и конституцията беше променена СПОРЕД ВОЛЯТА НА НАРОДА.
201
1
 
12
 
! Отговори
SS преди 7 години
До АнонименСпрете да се вторачвате в сексуалността на хората. Толкова сте дребнави тези които го правите, а искате големи промени. Та вие не виждате по далеч от носа си. Инициативата си струва да бъде подкрепена.
200
4
 
19
 
! Отговори
Давай смело напред! преди 7 години
След тази пед***лска постъпка на Конституционния съд, 100% ще гласувам за Слави, ако се кандидатира на следващите избори.
199
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славуца ще загуби отново за първи път ;)
198
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички плюват, никой не излиза с нещо по добро. Време е да се научите когато нещо не ви харесва да си изразите мнението и да предложите нещо друго в замяна. Но за съжаление сте доста жалки, а и нямате умствения капацитет за разсъждение. Празни приказки и глупости. Това сте вие!
197
0
 
26
 
! Отговори
Скаапаняци преди 7 години
Така и не мога да разбера какво противоконституционно има в това да се намали броя на трътляците в Народното събрание. Щом народът иска, ще се направи Велико Народно събрание и ще се промени броя на депутатите.По същата логика промяната на конституцията през 1990 била ли е незаконна?! Че нали тогава именно заради протестите на хората се промениха толкова много неща.
196
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле що защитници на властта има тук ? Що бе братя българи така ги защитавате ? дали защото и вие си хапвате от медеца дето не стига за обикновените българи или наистина вярвате че "българските "депутати са по-добри от Слави ? и кои по-точно са по-добрите :може би бат Сали, или другарката Ташева,или Цветанов, или Борисов,или Пеевски,или Цацаров ,или шефа на "етичната" комисия към ВСС Ясен Тодоров ,или Сидеров .......Кой ?
195
15
 
2
 
! Отговори
До zlatena преди 7 години
Преди всички избори така казвате, а Бойко печели Всички избори на които се е явил :)Провери - няма загубени избори ;)Комуниста Кадиев е другата противоположност - загубил е всички избори.А всички срещу Бойко са загубвали избори до момента.Тая статистика не е в полза на Славчо ;)
194
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го ... и тоя и ония. Бързо забравихте, че точно тоя направи ББ известен. Тогава нямаше много телевизии и гледахме едно и също. Те така.