80% от чиновниците мрънкат – заплатите им замръзнали

4300 лв. на месец взима директор в администрацията без бонусите
1 авг 2016 08:14,
65
80% от чиновниците мрънкат – заплатите им замръзнали
Снимка: МВР

Чиновниците масово са недоволни от системата на заплащане в администрацията. Това е установило проучване, поръчано от Института по публична администрация, което е публикувано в доклада за състоянието на администрацията през 2015 г.

Според служителите системата за определяне на възнагражденията само частично отчита работата им. Според правилата от 2012 г. Насам 70% от заплатата на чиновниците са основни, а останалите 30% се водят бонус въз основа на това колко добре си вършат работата. Какъв да е размерът на бонуса, се определя след оценка на изпълнението веднъж годишно.

80% от чиновниците са се оплакали, че не са получавали увеличение на заплатите от 2012 г. насам, въпреки че би трябвало да има такова заради нормативната уредба.

Допълнително чиновниците са недоволни, че има много големи разлики в заплащането за една и съща длъжност.

4300 лв. е най-голямата основна заплата в администрацията и тя се получава от директори на дирекции. Това показват данни на Евростат, които са включени в приетия от Министерския съвет доклад за състоянието на администрацията.

Тези данни са подадени от чиновниците и включват само основната заплата, но не и допълнителните възнаграждения.

Максималната директорска заплата, която е била обявена пред Евростат, е по-висока от най-високата заплата за главен секретар, която е 3600 лв. Тя трябва да е по-висока и от заплатата на Бойко Борисов като министър-председател. Наскоро Борисов обяви в телевизионно интервю, че получава по 4000 лева месечно, а с всички отговорности един премиер в България по думите му е справедливо да взема 10 000. Според методиката за определяне на премиерската заплата, която зависи от тази на депутатите, Борисов всъщност се разписва за 100 лв. повече от заплатата на най-скъпоплатените директори.

Въпреки че има много големи заплати по длъжностите, за сравнима работа други служители получават в пъти по-ниски, твърдят обаче чиновниците.

Според данните на Евростат в администрацията има и директори, които получават по 770 лв. - сума, почти 6 пъти по-малка от най-високата шефска заплата в администрацията.

Голяма ножица има между минималната и максималната заплата и при останалите нива на чиновниците, показват данните от доклада за състоянието на администрацията. За ниво специалисти например тя била над 10 пъти по-висока миналата година.

Чиновниците не харесват и системата за оценка на изпълнението и свързаната с нея плаваща част от заплащането им, сочи анкетата на Института за публична администрация, цитирана от "24 часа".

В повечето отговори те заявяват, че тя не допринася за справедливо възнаграждение, защото била твърде субективна. Освен това заради големите разлики в минималните и максималните нива на заплащане в администрацията дори когато доброто представяне се поощрява с вдигане на заплатата, излиза, че служители с равни постижения не получават едни и същи пари.

Огромни разлики съществуват дори в една и съща администрация заради въведените коефициенти на увеличение на база представяне, се казва в доклада. Като цяло чиновниците определяли въведената от бившия финансов министър Симеон Дянков система като неработеща, сочи проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чрез МРЪНКАНЕ към ПРОГРЕС . И ...а ти прогреса . П ....... н прогрес .
36
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно казано в държавните и общински учреждения, хората са много по-свестни и много повече ти вършат работа в сравнение с частните фирми, в които работещите получават обикновено по-голяма заплата. Да не ти се случва да си имаш работа с частна фирма, луд ще те направят. Примерно - вода, ток, парно, телефон, ремонт на ел.уреди и т.н.
35
2
 
7
 
! Отговори
Аман от работливи преди 7 години
частници!До PepiАми като си толкова устат изгони я бе, Pepi! И какво, в т. нар. чатен сектор всички са работливци и качественици, така значи, а!!! Хахахахаха.
34
14
 
27
 
! Отговори
Те са хора като нас преди 7 години
Рядко се сблъсквам с държавна или общинска администрация, но никога не съм имал проблеми. Свършвам си бързо работата и почти винаги са усмихнати. Е, вярно е че докато чакам тези 2-3 човека пред мен, все ще се намери някой, който иска нещо, без да си носи документите, които е очевАдно, че трябва да носи или нещо друго подобно. Заради такива се създават опашки, мрънкат, викат, а е ясно, че не са прави.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние Българите сме фукари и ще си останем такива не от нине , а за веки веков .
32
5
 
18
 
! Отговори
sport преди 7 години
Колкото пъти съм се сблъсквал с администрация, толкова пъти болки в главата. Обадете се утре, опашки от по 15-20 човека, няма ги на работното им място в работно време. Задаваш въпрос, получаваш 2 презрителни въпроса. Изобщо съм КРАЙНО неудовлетворен от цялата тази пасмина. Съгласен съм, че възнаграждението там е крайно ниско, но има много хора на тази хранилка. (Като) АКО се развие електронното правителство и след като окапят 50% от тези администратори, тогава ще има ресурс за служителите.
31
7
 
10
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
Пич баце ви каза търсят се овчари ама не искате. Къде в света има професор офревер?$00 евро *** не прави нищо освен да потупва млади асистентки. Ако е послушен му дават да се включи в европроект минимум 1000 евра на месец
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 31 - а защо работи в 5-6 университета проферосара - защото у нас му плащат 400 евро в най добиря случай и то ако е в края на кариерарата му, а в БЮРМ на един професор плащат пари от порядъка на 1300 евро на професор и 1000 евро на доцента, поемат ти режийни, всякакви разходи, и като издадеш книга купуваш Хонда, а тук като издадеш книга продаваш апаратамента.
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в БАН ситуацията е крайно неприятна, чистачките се водят на 8 часов работен ден, а работят при 4 часа за минималан заплата- 440 лева, после отиват на друго място да работят, а един професор с две десетилетия стаж трудно заработав и 800 лева бруто, т.е. колокот чистачката. Експертите пък взимат около 500 лева, т.е. накрая всички ще станат чистачки и шофьори
28
7
 
17
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Повечето примери, които давате са от София, а в София средната заплата е може би около 1500 лева, ако не и повече, но чиновниците в София обикновено са с по 600-800 лева заплата, рядко до към 1000, а в София живота е по-скъп.
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БАН, който е на бюджетна издръжка шефовете на отдели получават пари от порядъка на 700 - 800 лева, а останалиет от порядъка на 500-550 лева. от 2012 не са мърдали заплатите, а цените растат.Н Народната библиотека най-виосаката заплата на слежител е около 600 лева.
26
4
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
Какъв е извода? Няма как да стигне професор щото професора е както хвърковата чета на Бенковски - води лекции в поне 5 до 10 университета.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При нас заплатите са от 2003-та година - не е частен сектор, но не сме на бюджетна издръжка.Предимството на публичния сектор е, че те осигуряват на реалната сума, което си води до по-високи плащания, когато базата е осигурителната сума, както и до по-висока пенсия някога след години.
24
1
 
11
 
! Отговори
koko преди 7 години
Мойта е намалена и замръзнала от 2008г
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма частен сектор плащащ повече от минимална заплата в провинцията.
22
2
 
7
 
! Отговори
promo преди 7 години
хахах, като са ниски на държ., ще бъдат ниски и на частните (говоря обобщаващо),, разделяи и владей роба(българина)
21
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като са недоволни от заплатите си, нека първо си зададат въпроса: С какво помогнах икономиката (разбирай производството) да се подобри? С какво помогнах на работещите, за чиято сметка получавам заплата, да си повишат доходите? Колко данъкоплатци пратих да вървят на ***.й.ната си? А ако пак сте недоволни от заплатите си - марш в бюрата по труда. Със сигурност ще разберете какво е да работиш!
20
9
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Освен това същите тия 80 % не стават за нищо друго освен да недовостват. Иначе отдавна да са си намерили работа, от която да са доволни. Кибичат до пенсия на мизерни заплати и лоши условия... Защо?
19
1
 
7
 
! Отговори
bros преди 7 години
Pepi,а ти що не и резнеш шалтера? Има доволно много варианти да я изриташ, като не става.И аз имах известно време една ***, която ми се налагаше да търпя отначало по простата причина, че бях повечето време в чужбина, откъдето движех нещата в българския клон. Един ден се прибрах по спешност и к'во да видя - седнала ми "шефката" на стола. Че и ми наглее - Ми, ти си тук за 5 дена само... Не знам, как не я изхвърлих през прозореца, а през вратата. А на колко народе се беше обещала...
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да гледаме малко по-обективно и по-справедливо на нещата. В България всичко е наобратно, тоест каруцата е впрегната пред коня. В коя нормална държава в държавния сектор се вземат в пъти по-големи заплати от частния сектор, който на практика създава добавената стойност и изработва заплатите на държавната администрация? Това е поредния абсурд, на който сме свидетели.