80% от чиновниците мрънкат – заплатите им замръзнали

4300 лв. на месец взима директор в администрацията без бонусите
1 авг 2016 08:14,
65
80% от чиновниците мрънкат – заплатите им замръзнали
Снимка: МВР

Чиновниците масово са недоволни от системата на заплащане в администрацията. Това е установило проучване, поръчано от Института по публична администрация, което е публикувано в доклада за състоянието на администрацията през 2015 г.

Според служителите системата за определяне на възнагражденията само частично отчита работата им. Според правилата от 2012 г. Насам 70% от заплатата на чиновниците са основни, а останалите 30% се водят бонус въз основа на това колко добре си вършат работата. Какъв да е размерът на бонуса, се определя след оценка на изпълнението веднъж годишно.

80% от чиновниците са се оплакали, че не са получавали увеличение на заплатите от 2012 г. насам, въпреки че би трябвало да има такова заради нормативната уредба.

Допълнително чиновниците са недоволни, че има много големи разлики в заплащането за една и съща длъжност.

4300 лв. е най-голямата основна заплата в администрацията и тя се получава от директори на дирекции. Това показват данни на Евростат, които са включени в приетия от Министерския съвет доклад за състоянието на администрацията.

Тези данни са подадени от чиновниците и включват само основната заплата, но не и допълнителните възнаграждения.

Максималната директорска заплата, която е била обявена пред Евростат, е по-висока от най-високата заплата за главен секретар, която е 3600 лв. Тя трябва да е по-висока и от заплатата на Бойко Борисов като министър-председател. Наскоро Борисов обяви в телевизионно интервю, че получава по 4000 лева месечно, а с всички отговорности един премиер в България по думите му е справедливо да взема 10 000. Според методиката за определяне на премиерската заплата, която зависи от тази на депутатите, Борисов всъщност се разписва за 100 лв. повече от заплатата на най-скъпоплатените директори.

Въпреки че има много големи заплати по длъжностите, за сравнима работа други служители получават в пъти по-ниски, твърдят обаче чиновниците.

Според данните на Евростат в администрацията има и директори, които получават по 770 лв. - сума, почти 6 пъти по-малка от най-високата шефска заплата в администрацията.

Голяма ножица има между минималната и максималната заплата и при останалите нива на чиновниците, показват данните от доклада за състоянието на администрацията. За ниво специалисти например тя била над 10 пъти по-висока миналата година.

Чиновниците не харесват и системата за оценка на изпълнението и свързаната с нея плаваща част от заплащането им, сочи анкетата на Института за публична администрация, цитирана от "24 часа".

В повечето отговори те заявяват, че тя не допринася за справедливо възнаграждение, защото била твърде субективна. Освен това заради големите разлики в минималните и максималните нива на заплащане в администрацията дори когато доброто представяне се поощрява с вдигане на заплатата, излиза, че служители с равни постижения не получават едни и същи пари.

Огромни разлики съществуват дори в една и съща администрация заради въведените коефициенти на увеличение на база представяне, се казва в доклада. Като цяло чиновниците определяли въведената от бившия финансов министър Симеон Дянков система като неработеща, сочи проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт е обаче, че никой не си напуска службата, за да отиде в частния сектор. Извода оставям на вас.
16
0
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
450 лв.
15
1
 
35
 
! Отговори
Симеончо преди 7 години
С "бонусите" не мога да ги докарам до 2 на месец, а реално управлявам активи за пари с много нули, ама наистина много. Всъщност, ако на народа не му е станало ясно, големи пари се взимат от тези дето не работят нищо, но са от ДС, или са любовници, или роднини на депутати и министри. Даже и т. нар. "БГ" бизнесмени си слагат децата в администрацията, а вземат за работа в частния им бизнес нископлатени, но наистина кадърни хора. Успех на всички - последния да дръпне шалтера и да заключи.
14
18
 
18
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Като са недоволни да напускат и да отиват в частния сектор. Да, ама там се иска работа, а не по цял ден да пият кафета и да въртят клюките.
13
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е, че в администрацията не всички са директори. Така че има хора с по 600 лв. брутна заплата. А системата за бонусите е просто "гениална". На определена единица от администрацията се отпуска определена сума. Чрез оценките ръководителите заделят за себе си големи суми - четирицифрени и петцифрени, а останалите получават трохи. За целта служат оценките на служителите, които нямат нищо общо с работата им. Системата я измисли Дянков.
12
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И моята е замразена на 2500 евро от 2013, но не мрънкам а работя здраво за фирмата! Оценяването и годишният бонус е според резултатите а както се вижда в ДА резултатите са плачевни.
11
16
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Хората отиват в администрацията за да НЕ РАБОТЯТ. Който иска да взима пари се насочва към частния бизнес.
10
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой ви плаща и сега заплатите, бд търтеи? ККъв продукт произведохте, освен този в тоалетната? С какво помогнахте на обикновения човек в частния сектор, че да искате още и още?Не мога да си представя как въобще търпим тази гавра, това унижение..Съвсем скоро няма да остане здрав и работещ данъкоплатец . Да видим тогава отде ще са ви бонусите.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При чиновниците е така-тези които са най-отдолу в йерархията вършат работата ва всички останали, а получават най-малко пари /обикновено минимална заплати или с 20-30лв отгоре на минималната/.Те подготвят всички необходими документи, обработват информация, пишат справки и отговори-носят ги на шефовете,които само ги подписват и удрят печат.
8
12
 
13
 
! Отговори
bros преди 7 години
Лелее,и вие ли заджафкахте, бее?!? Не ви стига, че по цял ден клюкарите, пускате copy/paste глупости у фейса или си търсите нещо ново за трескане у гйепими и елмазя, докато оформяте снажни топки от назални секрeции, сега за още маро дигнахте глас. Арогантността по тия ширини равна няма. Я по-добре пазете попарката, че да не ви се наложи да търсите прехрана в реалния сектор, да ви се смеем по интервюта на опитите за самочувствие. Айде, че наскоро казаха - младите т'ва сакат - бюрце!
7
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се уволнят незабавно!!И без това никаква файда от тях!! :-) :-) А напротив-нанасят и вреда!! :-) :-)
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На премиера ако му сметнем луксозните вечери в луксозните ресторанти, хотели, самолети и автомобили, охрана и т.н. платени с държавни пари, издръжката му сигурно излиза 100 000 на месец. Едва ли ходи в кварталния магазин да си купува биричка за 2,25 и лионска лаеща наденица за 5 лв килото.
5
8
 
16
 
! Отговори
HEX преди 7 години
Винаги съм се чудил. Защо се дават бонуси?
4
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво един чиновник може да получава бонус? Подписал се е на повече документи, ощастливил е повече граждани, измилил е облекчени процедури или е спестил пари на дънъкоплатците или държавата? А, не - приятелче е на шефа, който е поставен на поста си от братовчед си по лелина линия. И какъв е този бонус 30% от държавата - оказа се че чиновникът е най-производителното звено в БГ икономиката.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Като цяло чиновниците определяли въведената от бившия финансов министър Симеон Дянков система като неработеща, сочи проучването."Я, изненада, то това беше ясно още като се предлагаше тази система.
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какви са тия простотии бе. Аз работя за 580 лв. от 4 години и цял ден минават десетки *** със повече помощи като безработни .
1
6
 
26
 
! Отговори
факт преди 7 години
80% от чиновниците трябва да изчезнат , защото всички шефове са наредили родата до девето коляно на държавната софра за тоз де духа !!