Отваря ли Бойко Борисов вратата за коалиция с БСП?

Анализатори поставят въпроса в контекста на възможен предсрочен вот
3 авг 2016 13:52,
84
Отваря ли Бойко Борисов вратата за коалиция с БСП?
Снимка: архив Булфото

Дали говорейки за предсрочни избори, стабилност и баланси, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не отваря вратата за коалиция с БСП? Този въпрос поставят анализаторите от Института "Иван Хаджийски" в актуалния си коментар на последните политически събития.

Автори на анализа са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров.

Те поставят политическото бъдеще в контекста на българското председателство на ЕС. Анализаторите припомнят, че редовните парламентарни избори трябва да се проведат непосредствено преди него или по време на него.

Още по темата

"По европейската политическа логика, или ще имаме избори до средата на 2017, или ще вървим към редовните през есента на 2018 г. А когато Борисов говори за предсрочни избори, по-важното е какво си представя след тях и дали търсенето на "стабилност" и "баланси" не отваря перспектива за "голяма коалиция" с БСП", се казва в анализа на Института.

Наблюдателите акцентират и на балансиращата и патриотична ниша, в която Борисов все повече се опитва да навлиза. Те допълват, че "според някои оценки" тази ниша е "проруска".

"В сложната външна обстановка президентската институция става все по-важна", пишат още анализаторите.

Според тях това е една от причините ГЕРБ да бави максимално решението за кандидата си. "А и Борисов видимо не се е отказал от самономиниране", напомнят от "Иван Хаджийски".

Анализаторите прогнозират и че лявото обединение ще мине през нови разделения. Те виждат голяма вероятност в "генералски отговор" на "генералското предизвикателство" на Борисов в лицето на ген. Румен Радев.

Институтът смята, че процесът по номиниране на кандидати в РБ е по-усложнен и от този в БСП. Това е така "най-вече заради конфликтните цели на участниците: създава се впечатлението, че ДСБ смятат да трупат капитал за "новия десен проект" от евентуално неубедително представяне на общата кандидатура", смятат анализаторите.

Те наричат Красимир Каракачанов "естественият" кандидат, защото никой друг не би могъл да балансира между "старите врагове" – "Атака" и НФСБ.

"Въпреки регистрацията на ДОСТ, Лютви Местан се сблъска с нови трудности – ролята му обективно намалява при сближаването на Русия и Турция. Тя обаче може да се окаже решаваща, за да подкопае стремежът на ДПС да бъде традиционен балансьор за президентския вот", се казва още в анализа на института "Иван Хаджийски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
12
 
! Отговори
Узунов преди 7 години
Снимката е достатъчно показателна за така нареченият политически елит!всички сте маскари и двуличници
17
7
 
3
 
! Отговори
Човек от народа преди 7 години
До КОМУНИСТ90% от тия на които комунизма им все още е в сърцата са на възраст над 65години и скоро няма да ги има.Хахахаха
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам една коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, Патриотите и Атака, да пишат един общ последен рапорт към руските си началници и да се хвърлят от някъде...Тази държава има нужда от нов старт.
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другаря КОМУНИСТ е туркофил иска и тука да стане като в Турция, да има масови арести и репресии и да се отворят концентрационните лагери.
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до КОМУНИСТ,пич така и не си разбрал за що иде реч. Националсоциализма, комунизма и всяка форма на авторитарно управление, в последните месеци Ердоганизма са едно и също, властта се централизира и се започват репресии. Ти като комунист искаш Белене и репресии, спокойно мога да ти лепна етикета "туркофил" щото в момента там се случва точно това за което мечтаеш.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още ли не ви е светнала ламбътъ?Всичките са маскари! - Алеко Константинов, не съм го измислил аз!!!Независимо как се кръщават, как се боядисват и как се представят - едно и също нещо са.
12
6
 
4
 
! Отговори
Човек от народа преди 7 години
До ДО ЧОВЕК ОТ НАРОДАКажи ми една страна където комунизма не е довел до повсеместен недоимък, мизерия, масови убииства на милиони невинни хора, забрана на вероизповеданията и репресии.
11
2
 
5
 
! Отговори
Баш анализатор преди 7 години
Алоо аматьорчетата! Записвайте си какво ще се случи! Бат Бойко ще се кандидатира за президент и ще спечели изборите! След като вече не е лидер на ГЕРБ, от БСП ще обявят, че щом ББ го няма, те могат да се коалират с ГЕРБ! И после всички доволни, три години яли пили и се веселили! А народа и България ще си продължи надолу по пързалката! Вервайте ми!
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизма безвъзвратно си отиде. Не ми се мисли болните мозъци, които симпатизират на онова време какъв нов авторитарен и тираничен строй биха си организирали ако им се даде шанс.
9
8
 
5
 
! Отговори
Човек преди 7 години
До КОМУНИСТХРИСТИЯНОУБИЙЦИ!?Парадокс, комунист нарича някого християноубиец!Е такова лицемерие няма нииде по света освен в братска Русия и у нас.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КОМУНИСТАбе и комунизма не беше стока (впрочем това не беше комунизъм, само така го наричаха) ама за едно си прав - в сравнение с днешната евроатлантическа диващина си беше направо рай.
7
10
 
9
 
! Отговори
Човек от народа преди 7 години
До КОМУНИСТДругарю, не на нас тия!Вие не сте изпускали властта и за ден от 70години насам.Хайде не се прави на луд!Народа никога не е искал да живее в комунистическа мизерия. -Комунистите сине са лоши хора - така казваше баба ми, Бог да я прости.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма никакво значение коя партия ще управлява и кой с кого ще се коалира. Мизерията в евроатлантическата kочина все повече ще се задълбочава.
5
1
 
17
 
! Отговори
Наивник преди 7 години
Тяхното хоби е да бъдат роби е да бъдат роби - Радой Ралин - нищо повече няма да кажа, то е ясно
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
друго освен бузки не искам да отваря
3
0
 
18
 
! Отговори
Народна поговорка преди 7 години
Гарван гарвану око не вади.
2
15
 
5
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 7 години
Ае стига с душеизлиянията на някакви райчовци и кънчевци... Ще им се на БСП да има предсрочни избори, че и да влязат във властта! Ха-ха смях за кокошките! То остана ли нещо от тая смешна партия, само гладници са се събрали! Дойдат ли трябва и техните вили да построим!
1
1
 
17
 
! Отговори
Най-естествената преди 7 години
коалиция в България е политическата класа срещу всички останали! С подкрепа на мутри и милиционери на талази срещу робите!