Бойко Борисов за Бююк: Действано е на ръба на закона, но...

...ние сега трябва да поддържаме добри отношения с Турция
Обновена: 12 авг 2016 09:09 | 12 авг 2016 09:07,
303
Бойко Борисов за Бююк: Действано е на ръба на закона, но...
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов призна, че България е действала на ръба на закона при екстрадирането на турския бизнесмен Абдулах Бююк, смятан за финансист на "ФЕТО" – организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

"Вярвам в това, което са направили колегите от МВР, Бъчварова вчера ме уведоми за действията. Оттук нататък действително е неприятно като усещане, че се е действало на ръба на закона", посочи той пред Нова тв.

Борисов обясни, че е възложил на министъра на вътрешните работи да се направи проверка и ако има виновен, да бъде уволнен. Той обаче посочи, че по подобен начин България е върнала в Турция 25 хиляди души, при това само за една година.

Още по темата

"Всички те са върнати по идентичен начин - хора без документи, спираме ги и ги връщаме. Там е война. Същевременно всеки ден се събират по 100 или 200 мигранти, които хващаме. Всеки българин вижда какво става по улиците на градовете, защото въпреки оградата и работата на гранични войски, има голяма сухопътна зона. В един момент въпреки че ни съветваха да направим граници с Гърция, ние отказахме. Сега сме изправени в ситуация на криза между Турция и Европейския съюз. Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България. Не искам да кажа, че това е било движещото при решението за връщане. Но ние сега трябва да поддържаме добри отношения с Турция и да се предпазим от мигрантската вълна", настоя Борисов. В противен случай 500 000 мигранти можло да бъдат върнати у нас.

Премиерът отказа да потвърди, че бизнесменът Бююк е върнат в Турция, за да се предпазим от евентуални проблеми.

"Има наредби и закони. Не може на всеки домашен арестант да му сложим по 10 души полицаи. За това има арести и съдията има право да прецени колко време да го задържи. Полицията и ние сме постоянно под натиск и всеки ни коментира както си иска. Всичките тези хора преди казваха, че трябва да направим флотилия с Русия. Същите хора ме атакуваха, че не искам да се сбия с Русия. Добре, че поне в това успях да се наложа поне за сега", заяви Борисов.

"Просто сме страшно уязвими. При положение, че Европа вече е заградена навсякъде с огради, какво значи ще залеем Европа с бежанци. Тази заплаха на Турция значи, че ще бъде залята България. В Румъния не искат да ходят, не знам по какви причини, в Сърбия всичко е оградено", добави премиерът.

На въпрос как ще бъдат защитени правата на гражданите той отговори, че ще бъдат направени всички необходими проверки по случая с екстрадирания Бююк.

"Жизненоважната ми задача е да пазим границите. Поне докато съм тук. Ако иска някой друг да заповяда да се разбере с Ердоган и останалите. Те си мисят, че това е игричка, а не нещо, което е свързано с денонощни главоболия. Решението за екстрадацията е на институциите", отсече Борисов.

Премиерът бе попитан и докъде могат да бъдат правени компромиси под заплахите на Турция.

"Надявам се европейските колеги да отчетат факта, че България и Гърция са изправени пред страхотен проблем. Ако турските пилоти, които поискаха убежище в Гърция, бяха дошли у нас и имаха редовни документи, ние също нямаше да ги предадем", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
4
 
17
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Забележителното в тренда на предателите като Поп Кръстьо днес е, че вече са дори Министър Председатели! Дяконе, Дяконе, какво знаеш ти.....!
138
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са "умните и красивите" СЕГА???Защо няма протести, БЕ???Ааааа, няма кой да плати за протести..........Ами добре.
137
1
 
16
 
! Отговори
Йозо преди 7 години
Абдула Митов какво е казал по въпроса?
136
4
 
10
 
! Отговори
Боко преди 7 години
Закона е врата у полето.Който иска да го спазва.За мен закони няма.
135
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 172ДА, турска провинция сме!Вилает му казват.Ердоган ЗАПОВЯДВА и Чорбаджи Бойко ИЗПЪЛНЯВА.Кое не е ясно тук?
134
2
 
13
 
! Отговори
марин преди 7 години
Няма защо да ни плашат с мигрантите.Те определено не искат да живеят в страната ни.Имат си изградени канали , утвърдени каналджии и услужливи полицаи , които ще ги изведат от страната.И да нахлуят в страната , няма да се задържат дълго.Това е сигурно.Дори ромите не искат да живеят в България , но европейските народи не искат и да чуят за тях. От една страна приемат мигрантите , но ромите-не.Чудно ми е при такъв висок стандарт на живот , високо ниво на здравеопазване защо искат да напускат?
133
1
 
15
 
! Отговори
---- преди 7 години
Тотална безпринципност - законът по български.
132
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никаква ограда не е ТЕМАТА.Тук ТЕМАТА е че е извършено ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.И това престъпление е извършено по разпореждане на Тиквата.Толкова ли сте *** та не разбирате за какво иде реч????Какви огради, какви бежанци, какви 5 лева?
131
1
 
21
 
! Отговори
провал по герберски преди 7 години
След толкова много хвалби за великата ви ограда, рекламирана едва ли не като Великата китайска стена, след толкова много критики срещу България, че била най-нетолерантна към горките бежанци, какво се оказа? Цяла Европа била заградена, а само ние сме с голи ***. "Вижте какво става по градовете" - премиера признава, че страната ни бива перманентно заливана с нежелани субекти. Толкова за охраната на границата, оградата и национално отговорната им политика.
130
4
 
18
 
! Отговори
factotum преди 7 години
ОСТАВКА!
129
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като толкова го е страх Ердоган да не пусне мигрантите,защо не издигне стабилна ограда по цялото протежение с Турция.Сам каза,че много държави в Европа са затворили и оградили границите си с цел защита от миграцията.Нали имаме излишък в хазната?Защо не го изпольват по предназначение и по-точно за защита,а плаче от безсилие в сутрешния блок на Нова.Поне да не се беше появявал,само се излага и настройва още повеяе хората срещу себе си.
128
4
 
28
 
! Отговори
калинки на рояци преди 7 години
борисов доказа че е със заешко сърце а характераму се описва със дума ползвана за обозначение на женски полов орган.
127
2
 
25
 
! Отговори
Мемет преди 7 години
Евала на гърците. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не надупени като нас. За това ги уважавам.Зито и Еллас!
126
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един го предадоха доброволно,а друг,който уби двама души на пътя го пуснаха да си върви по живо по здраво.Питам ние турска провинция ли сме или независима европейска държава,а премиере???
125
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата за пореден път доказа, че е привърженик на беззаконието и е една мека мария.
124
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли поне един въпрос по който страхливко Борисов да заеме твърда позиция.Една Гърция,която беше във фактически фалит с 300 милиарда евро дълг и се опъна на Европа,а нашия само слуша какво му казват началниците,а когато те си мълчът поляга на когото трябва.С подобна политика сме изгубили половин България.Ако си мисли,че Ердоган ще се съобразява с него ако му хрумне да пусне бежанците,много се лъже.
123
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Раята си е рая. Бойко е илюстрация на наведен ***. Срам ме е, че живея в една държава с него.
122
1
 
19
 
! Отговори
Въпрос на топки... и преди 7 години
навеждане. Хронологично погледнато в изявлението на турския министър ден преди събитието имаше увереност, че то ще се случи и е въпрос на време. От мънкането пред ТВ-те вчера стана полуясно, че сме действали съобразно конюнктурата и по некои от законите. Точно по кой и как, има си юристи и след като те са на различни мнения, има нещо. А от ежедневието знаем, че държавната машина може да се пребърза, но и да се блъдка до 2-ро пришествие. Според зависито. Само времето ще покаже дали си е струвало.
121
2
 
11
 
! Отговори
до 174 преди 7 години
А утре ако в Черно море открием нефт и ставаме като Дубай.....Ако !
120
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре ако в Турция се обърнат нещата , а това рано или късно ще се случи и този човек е все още жив в турските зандани. Той ще бъде герои, а може би и фактор в управлението на Турция след Ердоган. Тогава България отново ще трябва да се извинява за глупостите които прави Мутрата в момента, а от ЕС още в момента трябва да измислят начин да потърсят сметка от това правителство което излага и държавата и българите като народ.