Анализатори: Борисов е мостът с ЕС, който Ердоган си избра!

Дипломацията на премиера била за предпочитане от тази на Меркел
26 авг 2016 11:07,
44
Анализатори: Борисов е мостът с ЕС, който Ердоган си избра!
Снимка: Bulgaria On Air

Начинът на дипломация на Бойко Борисов е по-приемлив за Елдоган от този на Ангела Меркел. Затова той може да играе ролята на мост между Европейския съюз и Турция.

Това мнение сподели журналистът и преводач от арабски език Мажд Алгафари в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Видя се, че разговорите между турските власти и Ангела Меркел засичат. Борисов води добър тон с Турция, докато другите страни искат да се наложат над нея. Начинът му на дипломация с Ердоган е много по-приемлив от този между Меркел и турския президент", каза Мажд Алгафари.

Още по темата

Според политолога Петър Чолаков по-притеснителна е ситуацията в Турция, а не е толкова отлагането на срещата между Борисов и Меркел. Той добави, че се води много груба дипломация и Ердоган използва мигрантската вълна, за да спечели отстъпки от ЕС.

"Съвсем естествено е българският премиер да е в Турция. Не трябва да плашим Ердоган, а да защитаваме нашите интереси. А те са да имаме предвидим сценарий. България няма никакъв интерес да влиза в конфликт с Турция. Ердоган е уплашен и много непредвидим в момента", коментира политологът.

Според него българските власти трябва да са много внимателни, защото у нас има голямо турско малцинство.

"Българските турци няма как да не гледат към Турция", добави гостът. Според него срещите на Лютви Местан с турски висши политици вчера е ясен знак кои са най-добрите български приятели на режима в Анкара.

Мажд Алгафари определи опита за преврат в Турция за успешен, но само за президента Ердоган. Според него сме станали свидетели на инсцениран, но успешен преврат. Журналистът смята, че метежът е много добър за Турция, защото "вече ще се знае кой диктува нещата".

Гостите в студиото коментираха и експулсирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк от България по настояване на турските власти.

"А какво щеше да се случи, ако Ердоган беше пуснал бежанците към нас? Обществото щеше да скочи, че не сме предали Бююк. Ние сме първата страна, която граничи с Турция и имаме най-голям интерес това да не се случи", настоя Алгафари.

Според Петър Чолаков случилото се с Бююк се използва, за да се атакува правителството в контекста на предстоящите президентски избори у нас.

Още новини четете в www.bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
0
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
До Анонимен а А ПРЕДИ 1989 МОЖЕШЕ А
28
5
 
3
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
До sante_dogдо това положение да не можемСАМИ ДА СЕ БРАНИМ СА ВИНОВНИ УПРАВНИЦИТЕ НИ ОТ 1989 ДО СЕГА ДО 1989 ТУРЦИЯ ТРЕПЕРЕШЕ ОТ НАС СЕГА --ОТИВАМЕ ДА ИМ СЕ МОЛИМ ПОЗОР ПОЗОР ОСТАВКА И СЬД ЗА ВИНОВНИЦИТЕ *** М К А А ВИ
27
4
 
11
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Орбан и другите са силни защото са обградени с нормални държави. Я да го сложим до Турция и ще запее друга песен. Добрите отношения с Турция са правилната политика. Колкото и да се пънем във форумите Ердоган може да ни срине за седмица без дори да използва войска. Просто отваря лагерите и пуска тъплите. Как ще ги спреш като си пуснал БХК, Отворено общество и останалите *** дето само надничат да не спънеш бежанец
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо мост ако си го избере за наложница ще е голям майтап!
25
1
 
8
 
! Отговори
ЦИК преди 7 години
"Орбан обяви, че ще направи сегашната ограда сериозно неореодолимо съоръжение, стена като в израел и Мароко. Само за сравнение Орбан каза още, че сегашните сили по южната им граница са 44 хил и ще станат 47 хил, а нашия башибозук му пращат от фронтекс 100души! По голям предател не ни е управлявал, от нас зависи идват избори"................................Вий сте независими. Важното е кой как брои бюлетините. Пък пак си гласувайте - не пречите.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Боко са ум обещали софийски санджак и банкянските "тигри" да играят в "Б" неоосманска група.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, няма ли вариант нашите каналджии да работят на ползу роди и да ни отърват от талибаните. :) хахахахах Вие какво искате- да останат тук не 50 000, колкото сме регистрирали, а 100 000? Всеки се огражда и играе на прецакай другарчето. Хем влизат пари в икономиката, хем няма талибани.
22
1
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До до Джедай МастърГранците не са затворени. Камерите не действат, гранична полиция не работи както трябва, оградата не е по цялата дължина, а без да има кой да я пази, лесно може да бъде преодоляна. Сърбите и Вишеградската четворка предложиха помощ на Рапона да затвори границите, но той трябваше да се подмаже на Маркел и отказа. И да - със съдействие от местни "бизнесмени" се намъкват "бежанците", но корупцията вероятно достига до самия ни ***, затова и нищо не се прави по въпроса.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама Меркел какво се опъва, негодува и роптае сега. Нали тя викаше добре дошли. Да си ги взима всичките сега. Поне десет млн. и докато не почнат да и преливат от ушите и носа.
20
3
 
6
 
! Отговори
az преди 7 години
sam prost i vie ste prosti,, i zatova se razbirame
19
0
 
4
 
! Отговори
до Джедай Мастър преди 7 години
Те границите са си затворени. Но тея "бежанци" се намъкват именно с помоща на разни месни "бизнесмени"-родолюбци, които също така не им пречи да натоварят Крушунския водопад в камион да го инсталират на вилата си. Което само показва колко е мизеран народа ни, акО и да пише гръмки работи под новините и по форумите. А относно съветите и помоща - всеки съветва, но никой помощ не е предлагал, с изключение на 10-та джипа. Затова пък "доброволни" активисти да режат мрежите-бол.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който е гледал "Синьо лято" помни култовата фраза "И също така му предай, че посредникът ни е ла...но"
17
3
 
14
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Орбан обяви, че ще направи сегашната ограда сериозно неореодолимо съоръжение, стена като в израел и Мароко. Само за сравнение Орбан каза още, че сегашните сили по южната им граница са 44 хил и ще станат 47 хил, а нашия башибозук му пращат от фронтекс 100души! По голям предател не ни е управлявал, от нас зависи идват избори
16
3
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До до Джедай МастърМожеше много да направи, ако не беше безгръбначен хвалипръцко, за когото по-важно е Ерддоган да му каже машала или Юнкер конгречулейшън от собствения му народ. Словакия, Чехия, Унгария и Сърбия да не би да са по-големи държави от нас? Можеше да приеме техните съвети и помощ, можеше наистина да затвори границите, а не да строи безполезна ограда, само за да открадне пари и като цяло можеше да отстоява някаква позиция, а не само да хленчи, че началниците били виновни.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе вие го изкарахте джедай тоя *** ***. Водел активни политически преговори. Кай-Гон-***. Лично Силата го е помилвала по кратуната посредством ръцете на трима Папи.ХАХАХАХАХАХА
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не Ердоган пуска бежанците. Пуска ги българската мафия съа съответните политически протекции, защото това е бизнес за милиони. Всички мятания на фурнаджийската лопата Борисов са заради това - хем да му оцелее бизнесчето хем Меркел и Ердоган да не разберат.
13
0
 
9
 
! Отговори
Психодиспансер преди 7 години
Не е за гордост това ........
12
1
 
10
 
! Отговори
до Джедай Мастър преди 7 години
А какво друго може да направи "Рапона"? Ние сме не-малка по площ, но малка по население, икономика и направо мизерна по военна сила държавица. Единствения ход е да лавираш и правиш непопулярни ходове, например както оня с незаконното връщане на турчина. Водим политика от позицията на слабия, без никаква външна подкрепа. Нямаш много място да мърдаш и да се репчиш.
11
2
 
8
 
! Отговори
:) преди 7 години
Невероятни глупости. Боко е изтривалка за Ердоган и нищо повече. Какъв мост може да бъде човек, на който цяла Европа се смее. Меркел и Ко. открито се гаврят с Тиквун по срещите на ЕС. Сега се изгаври и турчинът, срещайки се първо с Местан и след това с Тиквун. Пак добре, че не го остави да чака, докато си пие кафето с ислямиста Местан.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А какво щеше да се случи, ако Ердоган беше пуснал бежанците към нас?". Абе вие на кой свят живеете и някой чете ли статистиката за това колко бежанци дневно минават границата между Турция и България! И после твърдите, че Ердоган не ги е пуснал вече...няма такъв смях!