Хъбът "Балкан" ще донесе много ползи за региона

Експерт: Ако има сигурно подаване на газ за региона, това ще бъде основа за развитие на бизнеса
Обновена: 5 сеп 2016 17:27 | 5 сеп 2016 17:19, Красимир Ангелов
65
Хъбът "Балкан" ще донесе много ползи за региона
Снимка: Reuters

Идеята около газовия хъб "Балкан" е не само да се докара газът в Югоизточна Европа, но и да се развие икономически този регион и следователно този хъб ще има икономически и социални измерения. Това обяви по време на инвеститорската кръгла маса за газов хъб "Балкан" директорът на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на ЕК Клаус-Дитер Борхард.

Още по темата
Той допълни, че от комисията вярват, че ако има сигурно подаване на газ за целия регион, това ще бъде основа за нови възможности за развитие на бизнеса. В наш интерес е да направим хъба по-голям и да надхвърлим рамките на региона, посочи Борхард.

Според него газовият хъб е важен и има регионални аспекти. Ползите ще са очевидни - нарастваща сигурност на доставки за България и съседните страни, ще има по-ниски цени за домакинствата и промишлените потребители, ще има подобрен достъп до чист природен газ, каза Борхард и допълни, че това ще създаде растеж, работни места и нови възможности.

Той каза, че увеличението на потреблението на газ в региона показва, че има потенциал нещо да се развие и че един хъб на Балканите е вярното решение. Все още трябва да се направят някои реформи в регулаторната рамка, някои корекции на договори, каза той. По думите му не всички регулаторни реформи са осъществени и все още има договори с един доставчик, наследени от миналото, които в момента са пречка в това развитие.

Борхард посочи, че според прогнозите Европа ще консумира годишно през 2030 година 380 милиарда куб.метра газ. По думите му вътрешното производство на газ в Европа намалява и това означава, че трябва да се запълни разликата между търсенето и предлагането.

Според него един от ключовите елементи е диверсификацията в три елемента - на източници, на транспортирането и по отношение на доставчиците. Честната конкуренция също е нещо много важно, защото югоизточните пазари все още се доминират основно от един голям доставчик с дългосрочни договори, които понякога са след 2030 година, каза още Борхард.

Същевременно стана ясно, че се предвижда и създаването на ново търговско дружество, дъщерно на "Булгартрансгаз" ЕАД, което да поеме изграждането на европейския газов хъб "Балкан", обяви изпълнителният директор на компанията Георги Гегов. Той уточни, че стратегическите инвеститори в проекта могат да получат до 50 на сто от акциите на новото дружество.

Създаването на хъба предполага възможности за нови газови потоци на територията на страната, като трасетата могат да бъдат северно или южно от Стара планина, посочи Гегов. Той уточни, че това ще даде възможност за увеличение на преноса на газ през страната до 43 милиарда кубика. По думите на Гегов необходимите инвестиции за изграждане на трасетата ще бъдат около 1,5 милиарда евро, като точната сума ще стане ясна след приключването на предпроектните проучвания, които са предвидени за 2017-2018 г. Гегов каза още, че в зависимост от инвеститорския интерес може да се избере и вариант с изграждането на два, а не на един тръбопровод.

Още новини за газовия хъб четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: газВарнагазов хъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
до solar преди 7 години
каква е тази локална енергия бе соларен-ти ме скъса от смях! Да не ядеш сурова кайма? хахаха или вееш на простора сурово месо.
22
0
 
10
 
! Отговори
Читател 22 преди 7 години
До АнонименПрав си! Не мога да разбера защо всички политици, които ще се облажат от комисионните непрекъснато ни говорят за "ползите за България"! А бе знам, че бойко сикаджията не иска да бъде заобиколен, ама мен, нас, какво ни топли? Някой да е видял полза от Белене, а?
21
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До АнонименКАК ОТКЬДЕ --ОТ МАРС САМО ДА КАЖЕ ГЕНЕРАЛНИЯ ГЕНЕРАЛ --И ЕТО ТИ ГАЗ КАКВО ТОЛКОВА СИ СЕ ЗАМИСЛИЛ В КРАЯ НА КРАИЩАТА МОЖЕ ДА СЕ ПУСНЕ И ТРЬБА ДО НС
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ползите за премиерите ще са
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само на България няма да й донесе ползи.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Хъбът "Балкан" ще донесе много ползи за региона"ХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХХААААААААААААА...............
17
1
 
10
 
! Отговори
хохолите капут преди 7 години
До нищо против руснацикато педро порошенко, нали?
16
0
 
13
 
! Отговори
много слушатели преди 7 години
Газ,газ ми дай -тия от Европа откога ползват тая благина,па и бая ми ти други.Ние пак май благодарение на руснаците проходихме по тая линия.То добре ама,лошо ли смятахме или просто закъсняхме щото май някои не се разбраха и сега додето на дадат благословия ,газът току виж свършил,но ние може би ще си имаме хъб, е може и европейски ,ама ....... празен.Е всичко е хубаво,ама де го тоя пуст газ,може би....някъде сега надълбоко се готви да излезе.Ех, ако пък ни уцели по хъба ....де тоз късмет ,де !!
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ползите щеше да ни донесе Южен поток с транзитните такси, които щяхме да налагаме на другите държави, хъбът Балкан ще ни донесе единствено сметки за плащане.
14
10
 
3
 
! Отговори
аз пък преди 7 години
до 16 не разбирам как руската газ преминавайки през турция ще е НЯКОЛКО ПЪТИ по-скъпа ??? а бе ние от турция или от русия ще я купуваме ??? защото турция може да си сложи транзитна такса ...която може да вдигне цената с проценти но чак пък в пъти ???ако е в пъти ще ни е изгодно втечнене газ с газови танкери...
13
10
 
3
 
! Отговори
solar преди 7 години
нямаме абсолютна никаква нужда от този газ, само след 10 години ще е напълно ненужен, ще имаме много по добри източници на локална енергия ,
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе нали Тиквен Боко преди две години щеше да внася газ от Катар.Какво стана ?Или всички медии получихте политкоректна амнезия ?
11
0
 
19
 
! Отговори
Ще има ползи преди 7 години
За района. Много ЩЕ и много АКО.Всичко е от теорията на вероятностите.Ако за Белене отговорността се разми и я няма за газовият ХЪБ Ще носи отговорност сегашното правителство.България неможе да си позволи да бяга след химерите на хора които трупат политически изгоди от действията си.Дано не съм лош пророк!Огромен ХЪБ със празни тръби. Все едно да отидеш на Луната да забиеш знамето и да кажеш"тук ще живеем"
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали се говореше, че започват проучвания в Черно море за наша газ, това да се изчака поне, може нищо да не излезе. Кой пък натиска толкова да се построи това нещо за много милиарди, да не се окаже после, че газ няма, а парите трябва да се връщат?
9
2
 
23
 
! Отговори
Доколкото се разбира преди 7 години
ГАЗПРОМ категорично отказва да се говори за доставки на газ към България.Европейската комисия/ сетила се Мара да се побара/ след дъжд качулка дава разрешение.ЛИЦЕМЕРИ!Може и да дойде Руски газ но през Турция и няколко пъти по скъп.Аз не разбиеам как можем да разпределяме нещо което нямаме?Отгоре на всичко нямаме и пари да го построим сами.-Даите ни газ построете ХЪБ а пък ние ще врътваме кранчето.така не става!Много искаме!
8
3
 
1
 
! Отговори
добре де преди 7 години
до 12 няма да има тръба ...че в зависимост от инвеститорския интерес може да се избере и вариант с изграждането на два, а не на един тръбопровод...ще има тръбопровод...доволен ли си ??
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като няма да има тръба, за какъв ни е тоя ХЪБ?
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хъбът газовия ще е безплатен като магистралете и санирането на ГЕРБ ( демек високи винетки 97лв. и двойни данъци които плаща народа )
5
2
 
20
 
! Отговори
дедовия преди 7 години
''Ако има сигурно подаване на газ за региона''Дедовия , представители на Газпром ,категорично отказаха да участват в дървения пиар на Тиквата и брюкселските зелки . И от къде ще вземете газ за виртуалния хъб на тиквата ?
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Магистралите на ГЕРБ донесоха ползи на Българите - 97лв. винетка и внос на домати за Лидъл