Президентът за Съединението: Дръзко, съдбоносно!

Плевнелиев призова да съхраним и предадем най-важните поуки от 1885 г.
6 сеп 2016 11:22,
147
Президентът за Съединението: Дръзко, съдбоносно!
Снимка: архив "Булфото"
Президентът Росен Плевнелиев нарече 6 септември един от най-светлите и паметни страници в новата българска история. 
 
"Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе дело дръзко, съдбоносно изпитание за волята на един млад и политически неопитен народ", каза той в изявление по повод празника.
 
Държавният глава напомня, че народът ни е намери сили да се противопостави на "егоистичните планове на Великите сили" броени години след своето освобождение. 
Още по темата
"С трепет си припомняме думите, които на 6 септември 1885 г. разтърсиха Европа: "Братя! Часът на нашето съединение удари!", пише президентът. 
 
Той акцентира на решителните действия на тогавашните български водачи и на цялата нация, които доказали, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем собствената си съдба. 
 
Президентът припомня, че преди 131 години предците ни са издигнали своя глас и са показали на света, че пред българския народ има само един път и те са готови да го извървят докрай – пътят на националното обединение.
 
"Дълбоко вярвам, че българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив – калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи у нас и по света", се казва още в изявлението на държавния глава.
 
Той призовава и да съхраним и предадем на потомството най-важните поуки от бурните дни на 1885 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
16
 
! Отговори
НОВИНА! преди 7 години
Борисов спешно събира хората си,за да се търси изход,как да предложат Сталинка за кандидат-президент при липса на петгодишна отседналост в България....Ще притиснат КС и-готово.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАНямаме едно крупно структуро определящо частно предприятие което да е БЪЛГАРСКО ! Това значи че само жълти стотинки от дейността им остава в България под формата на мизерни заплатки колкото да поддържат робите си работоспособни! Това ни е дал ЕС! :))) Остави ни бе служби централна банка и армия! :)
35
15
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Абе хора, нормални ли сте да хуквате като луди към Гърция... - тия наши смъртни врагове, тия камънаци и задръствания... - всемете си една къща за 5 дни в БЪЛГАРСКАТА планина и дишайте, дишайте...
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който живее в затворен комплекс комплексар ли е?!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТА ЕС , САЩ канада и Австралия САМО от добитото злато в БГ, само от едно находище в Челопеч, за само една година 2010 та , са напред с един трилион и сто и петдесет милиарда ЕВРО!!! А за 25 години? И това без да слагаме в сметката парите обрани от нас чрез разни ТЕЦ ЕРП-та и чрез всички останали естествени монополи ! За човешкия ресурс изобщо да не споменаваме. За продукцията на БАН също!
32
1
 
10
 
! Отговори
Моля те..! преди 7 години
Бъди така добър да се разкараш!
31
0
 
12
 
! Отговори
честит празник преди 7 години
По време на Възраждането и Третото българско царство спомена за великото ни минало е вдъхновявал предците ни, защото сме били в демографски, икономически, интелектуален и морален възход. Липсвала ни е първо политическата независимост, после националното обединение. Днес по тия празници не могат да ни дадат утеха. Най-много да ни хване срам. По всички параграфи вървим надолу, а институциите функционират само колкото да обслужват разни ОПГ-та...
30
14
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До петолъчкаТакива като дядо ти за 40 дни от 9 септември до 20 октомври избиха цвета на нацията и останаха цървулани като тебе... - затова сме на тоя хал... - материалът е лош...
29
3
 
14
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
До Странджата,Трагичен ама дядо ми смъртник в затвора и на 10 излиза като народен герой!Дай боже повече такива "трагедии" като 9/09/1944 на народа ни!Трагедията е била за народните изедници с млн. по банките дето с пиели народната кръвчица! Като днешните в оградените квартали!
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саааамо Радев! Та та та, та та та! Саааамо Радев! Та та та, та та та!
27
11
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До АнонименАко обърнем обратно числото на най-хубавия, най-българския празник - 6 септември... - ще получим най-трагичния ден за България...
26
1
 
9
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
"За чиста и свята социалистическа република!""Защо ни е цар, та ние и сега си имаме султан! Как ще му казваме е все тая!"В.Левски
25
1
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До петолъчка"Кога са ни наливали пари от ЕС!?"...На вас не... - вие крадете...
24
10
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До Анонимен"Русия ПЛАЩА нашето съединение !"...Голяма смешка...
23
0
 
7
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
До ревящиият крокодил,Милостив е бил НС! Ако беше провел реална дефашизация! Днес нямаше да има толкова сини, че и тъмно сини!
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И настъпи деня на *** фрази и реплики написани на хвърчащото листче.За какво Съединение плямпат тези герберски глупци като вчера беше извършено най-голямото национално предателство в най-новата ни история.Цитирам Борисов по смисъл-Аз загърбих българските национални интереси за да угодя на тези от евросъюза.От това по голямо признание за национално предателство здраве му кажи.Ама Цацаров спи ли спи.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
роско хибрида аре бегай бе
20
6
 
2
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
До24,Кога са ни наливали пари от ЕС!?
19
1
 
9
 
! Отговори
Поручик ГАЛИЦИН преди 7 години
Ежегодният събор на русофилите в България ще се състои на 11 септември (неделя ) до Казанлък .
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До всички евреи с БГ имена във форума които пишат от името на БГ народа! Русия ПЛАЩА нашето съединение и тези пари и до сега не си е потърсила! ДА СЕ ЗНАЕ!