Президентът за Съединението: Дръзко, съдбоносно!

Плевнелиев призова да съхраним и предадем най-важните поуки от 1885 г.
6 сеп 2016 11:22,
147
Президентът за Съединението: Дръзко, съдбоносно!
Снимка: архив "Булфото"
Президентът Росен Плевнелиев нарече 6 септември един от най-светлите и паметни страници в новата българска история. 
 
"Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе дело дръзко, съдбоносно изпитание за волята на един млад и политически неопитен народ", каза той в изявление по повод празника.
 
Държавният глава напомня, че народът ни е намери сили да се противопостави на "егоистичните планове на Великите сили" броени години след своето освобождение. 
Още по темата
"С трепет си припомняме думите, които на 6 септември 1885 г. разтърсиха Европа: "Братя! Часът на нашето съединение удари!", пише президентът. 
 
Той акцентира на решителните действия на тогавашните български водачи и на цялата нация, които доказали, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем собствената си съдба. 
 
Президентът припомня, че преди 131 години предците ни са издигнали своя глас и са показали на света, че пред българския народ има само един път и те са готови да го извървят докрай – пътят на националното обединение.
 
"Дълбоко вярвам, че българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив – калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи у нас и по света", се казва още в изявлението на държавния глава.
 
Той призовава и да съхраним и предадем на потомството най-важните поуки от бурните дни на 1885 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
13
 
! Отговори
Оратор преди 7 години
Пак ли чете от листчета?
76
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МРАВКАРусофилите сте най-големите национални предатели и ***!
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм от Сливен .Днес излязох да се поразходя и да видя как празнува града . Сливен и Захари Стоянов са първите, които повеждат борбата за съединението на България. УВИ ! Никъде с нищо не можеше да се разбере, че това е най-важната дата за България .Извоювана сама , без намесата на великите сили и с участието на родолюбиви сливенци..
74
4
 
2
 
! Отговори
ВМРО преди 7 години
Следващато "Съединение " ще е когато русофилите в България са наказани за отстъпването на българската област Македония.Не мечтае ли Москва за "балканска славянска федерация"- Македония не е ли рожба на руските имперски интереси" Има ли данни след 1944 г. кой е разпоредил на Георги Димитров да започне този процес с Балканската федерация и насилствената македонизация?1948 г. баща ми е участник в преговорите в югославския град Блед и носи в себе си протоколите, за които много пъти е разказвал до какви споразумения са стигнали. Дори с Антон Югов съм разговарял за Бледските преговорите, на кои
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искахме/след изборите / да видим във Вас Г-н президент Държавния глава,Обединителя на нацията един вид Баща на народа ,който без пряко да участва в управлението на държавата да върви напред с факлата .......но .....вместо глава виждаме з........к ,вместо обединител виждаме човече което сякаш не спи нощем а се чуди каква глупост да изръси на сутринта и с кого да ни конфронтира,вместо да върви напред сд крие със седмици в дупката си .....Мерси отдавна си гръмна патронето ,аре бегай вече
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя няма право да се обажда...ЛОБИСТ 1
71
1
 
4
 
! Отговори
Hanko Brate преди 7 години
Darzost i krasota poreden serial..:-):-):-):-):-):-):-):-) i toz go e shube da nazove horata s obrastenie bulgari i bulgarki ....?!:-):-):-):-):-)
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дръско не кат тебе Д.р.и.ско
69
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прецедента е като някоя досадна, черна, лъскава муха.При всеки повод и без повод, долита, каца и започва да бръмчи по най-досаден начин.И все ни поучава, все "мъдрости" ръси, сякаш е някакъв титан на интелекта. Ама ние си знаем, че брътвежите му ги дават от американското посолство, а той дори не може да ги изложи по някакъв търпим начин.Уважаеми г-н Прецедент, Не е ли време вече да започнете да си стягате куфарите, вместо да намирате как да ни досаждате отново?
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАкомсомолеца ли вe
67
2
 
26
 
! Отговори
Супер НЕтолерантен преди 7 години
Роси, боце, ако преди Съединението бяхме толеранти сега вие двамцата щяхте да сте ханъми в султанския дворец.
66
2
 
12
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
Мандата свършва!Незнам!? Дали си глух!? Кажи ми кво не чу!?
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И този успя да обедини българския народ - всички го презират. А ние сме признателни на тези които осъществиха Съединението, че не победиха тероризма с толерантност.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Спортсмен5-8 процента са богатите, а колко са умните е трудно да се каже. Дори в медицината се знае, че поне 5 мин в денонощието всеки от нас се държи като ***. А като се паднат не през нощта ... и на високо място всички го виждат.
63
1
 
16
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
Повечето хора в обкръжението ми са:Или изтрещели от безпаричие и заеми!Или блъскат на по 2-3 места да вържат двата края и им е през *** !1во за Бг!2ро за речите и мислите на тоа!3то за празниците им! М/у другото повечето хора са на работа днес щото фирмите не признават празници!Целта е постигната обуначен и лумпенизиран народ интересуващ се само от насъщният и евтини зрелища!
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СпортсменПо принцип си прав, НО хайде кажи ми, когато гласувахме никой ли бяхме или някой?Нали ние сме го избирали? Значи след това, каквито и глупости да прави сме длъжни да мълчим и да си затваряме очите? Ами ако ни е излъгал тогава и ни предава? Суверенът е този, който го е избрал и може да поиска импийчмънт ако прецени. Затова, ние сме НЯКОИ, а без нас той е НИКОЙ! Уважение се печели, но и губи.
61
3
 
28
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Най-големия му провал на Росен е това, че той трябваше да е обединителна фигура за българския народ. По-голямата част от народа не желае преки военни действия с Русия, само една малка част желае това, поради факта, че психодиспансерите нямат вече бюджет да приемат всички нуждаещи се.И вместо да бъде фигура обединител, него го освиркват хората по улиците и има 10% подкрепа. Би трябвало да си хвърли веднага оставката, ако имаше достойнство.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До най-краткия вицАйде сега, признай си че е леко нелепо, хора които смятат патриотизма за най-голям грях, да почитат национални празници. Другото няма връзка с краткия ми виц. Ако си видял такава, не си я уточнил.
59
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последните думи на един ***
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди точно една година тоя същият обясняваше как трябва да приемаме бежанци. И то на 6 септември. Нямаше какво друго да каже.