Президентът за Съединението: Дръзко, съдбоносно!

Плевнелиев призова да съхраним и предадем най-важните поуки от 1885 г.
6 сеп 2016 11:22,
147
Президентът за Съединението: Дръзко, съдбоносно!
Снимка: архив "Булфото"
Президентът Росен Плевнелиев нарече 6 септември един от най-светлите и паметни страници в новата българска история. 
 
"Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе дело дръзко, съдбоносно изпитание за волята на един млад и политически неопитен народ", каза той в изявление по повод празника.
 
Държавният глава напомня, че народът ни е намери сили да се противопостави на "егоистичните планове на Великите сили" броени години след своето освобождение. 
Още по темата
"С трепет си припомняме думите, които на 6 септември 1885 г. разтърсиха Европа: "Братя! Часът на нашето съединение удари!", пише президентът. 
 
Той акцентира на решителните действия на тогавашните български водачи и на цялата нация, които доказали, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем собствената си съдба. 
 
Президентът припомня, че преди 131 години предците ни са издигнали своя глас и са показали на света, че пред българския народ има само един път и те са готови да го извървят докрай – пътят на националното обединение.
 
"Дълбоко вярвам, че българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив – калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи у нас и по света", се казва още в изявлението на държавния глава.
 
Той призовава и да съхраним и предадем на потомството най-важните поуки от бурните дни на 1885 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
4
 
! Отговори
:)) преди 7 години
И аз не съм запознат да има такава финансова врътка покрай Съединението. Може би, лапетата от форума се бъркат с Независимостта?
56
1
 
1
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
Ти пък какво вземаш!
55
1
 
8
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Спортсмен, кое е умното на президентчето - че иска да ни вкара в война с Русия?А не може ли да си бъдем част от ЕС, като запазим добрите отношения с Русия?Второ - нали е демокрация? Всеки може да се изказва за президентчето.И ти знаеш защо няма да има втори мандат - защото рейтинга му е сринат до 10%.
54
2
 
10
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
До странжата:Кой ти е дилъра!?
53
19
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Жалко за ДЪРЖАВНИК от такъв мащаб, като Росен Плевнелиев, че ще изкара само един мандат... - смел, принципен - повел война срещу империята на злото и експанзионистичната и политика спрямо България... - жужето беше разконспирирано и изпаднало в пълна изолация - изобличено се покри в миша дупка... - след мандата на Плевнелиев най-ще му подхожда Генерален Секретар на НАТО - за ужас на жужи...
52
0
 
11
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
За какво е била Русия и за какво не е трудно да се каже тъй като до нас достигат източници от историмески извори пречупени през призмата на пр-западните конюктурни интереси!Пример:В моя учебник пишеше едни работи в този на сина ми други за иначе едни и същи лица и събития!Така както ще четем един ден, че Русия не ни е пуснала газ въпреки желанието ни! Ако продължът да ни пишат историята другите...
51
12
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Некаква *** по-долу беше написала, че Русия платила за нашето съединение... - е, то бива цинизъм рубладжийски, но толкова може ли... - Русия, която изпаднала в шок след новината, Русия, която насъска сърбите срещу нас, Русия, която се опита по всякакъв начин да възстанови статуквото...
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОЩЕ 130 ДНИ И ... СБОГОМ ЗАВИНАГИ.Вече е време да репетира церемонията по напускането на президентството, да не стане някой фал, да обърка вратите.
49
1
 
13
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Единственото добро е,че му е за последно...И да си извадим поука-кого да избираме!
48
0
 
10
 
! Отговори
до 58 преди 7 години
Те политиците не се карат. Оплетени са като свински черва и взаимно си крепят рахатлъка. Народа пък е разединен, липсва уважение, солидарност и търпимост.Верно, че трябва да е обратното - политиците да се дърлят по между си, а народа да е обединен около общия си интерес. Разделяй и владей
47
1
 
13
 
! Отговори
най-краткия виц преди 7 години
Глобалисти се пъчат по национални празници.
46
2
 
16
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Президентчето, което не искаше ограда по турската, което не искаше войски по турската за да не ядосаме съседите, днес говори за съединението.А съединението тогава не ядоса ли турската държава?
45
0
 
20
 
! Отговори
до 50 преди 7 години
Да, както и много други показатели сочат недвусмислено, че българската икономика е фактически ликвидирана. Бизнеса е или чужд или пере паричките на сивия сектор. Другото е точене на бюджет, който се пълни със заеми, перманентни продажби на държавно имущество, бизнес дял, интереси и единия милиард, дето влиза от слугите ни по чужбина. Това, което е останало от българската икономика може реално да храни около 500 000 души.... Наистина на този фон високопарните речи са смешни.
44
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Покемонът Чехълчу в действие.
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема ли президентинът да каже, че руснаците правят същото като българите по времето на съединението. Руските територии се съединяват, въпреки мнението на великите сили.
42
0
 
20
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
"Видели се българите с пари"? Имаш предвид 100 000- храненици на държавна софра. Вземат заплати от 500 до 1100, а живеят все едно печелят поне по 15 бона месечно. Другите 95% не са ли българи? А Прокуратурата що не провери като как се поддържа такъв стандарт при обявени по декларация толкова мижави доходи?
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мълчи и чакай края на мандата, бе чехъл, че вече не понасям да те слушам.
40
0
 
17
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
И царство Бг и днешна Бг дълбоко цинични държави!Пример:Тези дето тогава през 43а сриват София със земята днес щели да ни вардят небето с два изтребителя!!!На този фон да се празнува съединение, обединение и независимост да се държат високопарни речи също само по себе си е един цинизъм!
39
2
 
7
 
! Отговори
Футуролог преди 7 години
До петолъчкаАбсолютно си прав за фашистката клика във България.......щом е имало бул.Адолф Хитлер и бил.Мусолини значи и фашизъм е имало.......ама Вие *** да си бяхте оставили селяните по селата......в градовете само гейове виреят.......косоварските селяни държава от сърбите си откраднаха........селяните са пазителите на държавната цялост а не градските гейове
38
1
 
9
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
За кой цвят и елит говориш!?Шепата монархо-фашистки офицери или придворните тарикати и чорбаджии въртящи банки(лихварство), чифлици и бърдаци! Щото само тва е било в монархо-фашистката ***! Докато народеца е бил натикан да гине от глад и бедност по селата и на фронта!