… и да се слеят двете български държави в една!

България отбелязва 131 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България
Обновена: 6 сеп 2016 07:42 | 6 сеп 2016 07:30,
76
… и  да се слеят двете български държави в една!
Снимка: архив "Булфото"

"Като имам предвид благото на българския народ, неговото горещо желание да се слеят двете български държави в една…аз признавам Съединението за станало и приемам отсега нататък да бъда и се именувам Княз на Северна и Южна България".

Така Александър Батенберг утвърждава Съединението на Източна Румелия и Княжество България. В прочутия си манифест от септември 1885 година той обявява, че на 6 септември жителите на Източна Румелия са свалили досегашното си правителство и са избрали друго, временно, с което обявяват Съединението и единодушно го провъзгласяват за Княз.

Днес България празнува 131 години от тези събития. Според историците това е един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност.

Преди Съединението, по силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г., България е била разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя).

След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 24 октомври 1885 г. е свикана конференция на представителите на Великите сили в Цариград за уреждане на Източнорумелийския въпрос.

На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава съединението.

В цялата страна днес ще има празнични прояви, посветени на празника.

Столичната община организира тържествено събитие. Церемонията е от 11.30 ч. пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. "Васил Левски" 81, съобщават от общината.

В празничната програма ще участват Националната гвардейска част, актрисата Василка Сугарева и формацията "Българи", които ще изпълнят популярни маршови песни.

Прояви ще има и в Пловдив, и в Съединение, както и в други малки и големи градове на страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИ ЗАПОМНЕТЕ : преди 7 години
КОЙТО ВИ РАЗДЕЛЯ , НА РАЗНИ ВЕРИ И ЕТНОСИ----ТОЙ Е ВАШ ВРАГ И ИСКА ДА ВИ ПОРОБИ!САМО ---"СЪЕДИНЕНИЕТО" , ПРАВИ СИЛАТА!!!ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК , НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родопска Турска република + Делиорманска Турска република
51
0
 
6
 
! Отговори
_Революционер_ преди 7 години
СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!!!Честит празник на всички българи!!!
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ОКУПИРАНА ЗОНА"---НИКОГА НЕ Е ОЗНАЧАВАЛО "ДЪРЖАВА"!САМО ГДР---БЕШЕ ТАКОВА ИЗКЛЮЧЕНИЕ ....И ТО "ВРЕМЕННО" , КАКТО СЕ ВИДЯ!ТАКА ЩЕ БЪДЕ И В УКРАЙНА ---СЪС КРИМ И СЕВЕРНИТЕ ЧАСТИ...!БЪДЕТЕ СИГУРНИ!
49
2
 
8
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ! преди 7 години
САНСТЕФАНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР---Е САМИ "ПРИМИРИЕ"...МЕЖДА ВРАЖДУВАЩИТЕ ТУРЦИЯ И РУСИЯ!"ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ" ---НЕ СЪЩЕСТВУВА КАТО ПОНЯТИЕ ИЗОБЩО!!!!НЕЩО ПОВЕЧЕ --- В САН СТЕФАНО НА "ПОДПИСВАНЕТО" , НЕ ИМАЛО ДОРИ И ЕДИН БЪЛГАРИН!ПРИМЕР--И ДО ДНЕС , НЯМА МИРЕН ДОГОВОР МЕЖДУ ДВЕТЕ КОРЕИ...СЕВЕРНА И ЮЖНА!ИМА САМО "ПРИМИРИЕ"!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, едно нещо не сме загубили, самоиронията, да си правим шеги с немотията, а от скоро и спокойно да оплюваме президенти, министри и депутати. Ето това последното ни е ползата от демокрацията.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България?
46
2
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Честит празник на всички които все още се смятат за българи (а не за руснаци или турци).Дано има още такива. И да очакваме най-големият (и незаслужено непризнат за такъв) празник на всички българи - Денят на Независимостта!Надявам се тогава да не ходят толкова много в Гърция на почивка.Как може да празнуваш националния си празник в чужбина?Все едно американците масово да ходят на 4-ти юли в Европа - вие да сте чули или видяли нещо такова да има?
45
2
 
6
 
! Отговори
ТОЧНО ТАКА ....47... преди 7 години
...И АЗ ИСКАМ ДА СЪМ РОБ В ЕС...СЪС 1500-Э/заплата месечно/!!СЪРгея И ДУ.ДУ.КА ---ПАК СА "РОБИ"...АМА СЪС 15000-Э/МЕСЕЧНО ...ГОРКИТЕ ..ХА,ХА,ХАААААААТИ НЕ ИСКАШ ,...НАЛИ??!
44
1
 
5
 
! Отговори
НЕ , БЕЕЕ..ХА,ХАА преди 7 години
...И АЗ ---КАТО ДОБРИ ДЖУРОВ ЗА ЧЕШКИТЕ СЪБИТИЯ -------" ВРЕМЕТО Е БИЛО ТАКОВА"!!!КВО , ТОЛКОВА..ХА,ХА,ХААААААААА
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В кометара на ХА ХА ХААХАА, се крие една ужасна ирония. Какво е робът? Днес в европейска България има неизмеримо повече роби от колкото през Осмаската империя. Помислете и тогава се смейте, със сълзи в очите....
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ТОВА Е ИСТИНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!/СЪТВОРЕН ОТ САМИТЕ БЪЛГАРИ--ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ И КОНКРЕТНО РУСИЯ/"Разцепването на България се е решило конкретно от днешните ни "съюзници" чрез берлинския договор, който отменя Санстефанския. Държавите, които ни разцепват са- Великобритания, Австро-Унгария, Германия, Италия, Франция, Румъния, Гърция, Сърбия, Черна гора. Русия и османската империя са присъствали в качеството си на преки участници във войната.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
44, браво бе, и ти като Раковски, " братя, успокойте се, той- султанът вече ви зачита, не ви тормози, недейте да ритате против властта", е, написах го с мои думи, но най общо това е казал.
40
3
 
9
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА преди 7 години
КАКВО РОБСТВО , БЕ....??!ТУРЦИЯ НИКОГА НЕ Е ЗАГРАЖДАЛА БЪЛГАРИЯ С ТЕЛЕНИ МРЕЖИ С ТОК И КУЧЕТА И НЕ СТРЕЛЯЛА НА МЕСО ПО ГРАНИЦИТЕ Й....!ТУРЦИЯ --НИКОГА НЕ Е ВЗИМАЛА НАСИЛА ИМОТИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ И НЕ ГИ Е ПРАВИЛА --" ГОЛИ "РОБИ НА ТРУДА"....КАТО ВСЯКА ФЕОДАЛНА ДЪРЖАВА ---Е НАКАЗВАЛА ЗА НЕПОДЧИНЕНИЕ ..СЪС СМЪРТ!НИМА В РУСИЯ НЕ Е БИЛО ТАКА...??!ЗАЩО ТОГАВА ХР.БОТЕВ , БЯГА ОТ ЛИЦЕЯ В ОДЕСА И ПРИЗНАВА РУСИЯ ЗА "ТЮРМА"!????!!
39
4
 
8
 
! Отговори
22 преди 7 години
Време е фобите и филите да си "претеглят" аргументите.Западът винаги е ламтял за руските земи.В резултат-примирие с Османската империя, и 500 години робство.Русия в стремежа си да се защити, винаги е търсела контрол над проливите, в резултат България възкръсва.Следва 45 г. комунистически гнет.В момента отново западът контролира проливите.Докога ще се джафкаме като кучета?Който се захванал с Русия,не е видял бял ден.Русия само си укрепва границите и подстъпите към тях.Това е истината.Джаф,джаф...
38
4
 
6
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
До Наско,Българи мюсулмани!?ARE YOU NUT'S!?
37
7
 
13
 
! Отговори
Nasko преди 7 години
Русия е тази която разделя България ! Разделя ни на българи и македонци , на християни и мюсулмани (т. н. турци) и то много отдавна ! Ако зависеше от нея нямаше да има България ! Трябва да се оттървем от русия бързо !!! Този път сме на правилната страна и за винаги !!! Колкото и да *** руските хибридни агенти времето вече е на наша страна ! Русия изостана много цивилизационно . Ние сме в ЕС и НАТО завинаги !Русия въпреки хибридната воина не може да направи нищо и затова тероризира съседите с
36
9
 
5
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
9 септември е единствената дата достойна за народен празник!
35
3
 
11
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 7 години
ТОВА Е ИСТИНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!/СЪТВОРЕН ОТ САМИТЕ БЪЛГАРИ--ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ И КОНКРЕТНО РУСИЯ/ЗАБАЛАЖЕТЕ , ЧЕ:ТОЗИ ФАКТ --СТАРАТЕЛНО СЕ ИЗБЯГВА ОТ ПРОДА.ЖНИТЕ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ И РУСО.ФИЛИ.СТИ...ЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!ЕТО КОЙ УБИВА БЪЛГАРЩИНАТА!!!!!!
34
3
 
10
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 7 години
1 /КНЯЗ БАТЕМБЕРГ Е БРАТОВЧЕД НА РУСКАТА ЦАРИЦА!2/БЕРЛИНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР/..за разделението на България/ Е ПОДПИСАН ОТ РУСИЯ, /като окупационна сила и с нейно съгласие/, ЗАЩОТО САНСТЕФАНСКИЯ ДОГОВОР Е САМО "ПРИМИРИЕ"--МЕЖДУ ДВЕТЕ СИЛИ --ТУРЦИЯ И РУСИЯ!3/"СЪЕДИНЕНИЕТО"--Е НЕЩО СКОЕТО РУСИЯ НЕ Е СЪГЛАСНА , ЗАТОВА КАРА КРАЛ МИЛАН /СРЪБСКИЯ/..ДА НАПАДНЕ БЪЛГАРИЯ 1885г, , ПОД ПРЕДТЕКСТА ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е СТАНАЛА МНОГО ГОЛЯМА!4/ ТОВА Е ВСЪЩНОСТ ---"РАЖДАНЕТО" НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА --КАТО ТАКАВА!!!