Плевнелиев за бежанците: Не меч, а отворена врата!

"Няма как Европа да е остров на стабилност в океана на нестабилност"
3 окт 2016 16:52,
314
Плевнелиев за бежанците: Не меч, а отворена врата!
Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев се облегна на философската мисъл от 12 век, за да илюстрира какво трябва да е отношението към бежанците.

В контекста на политиката на кабинета към мигрантите Плевнелиев цитира "може би най-известният философ в Азия, поетът от ХІІ век Низами Ганджави.

"Той учи лидерите от онова време, още тогава казва следното нещо: “Не мечът е вашият инструмент, а отворената врата", каза президентът, цитиран от "Дарик".

Държавният глава участва в инициативата "Граждански Диалог", посветена на бъдещето на Европа. Събитието се провежда в Габрово в сътрудничество с Европейския Комитет на регионите и Представителството на Европейската комисия в България.

Още по темата

"Нито една държава поотделно не може да се справи, не може да бъде изолиран остров. Тръгнат ли народите, е като земетресението - минават през границите. И европейците трябва да си дават сметка за това", каза президентът.

Плевнелиев отправи благодарност към Румяна Бъчварова за предприетите досега действия, свързани с кризата с бежанците.

"България стои много добре, използвам случая да благодаря на вицепремиера. Защото България беше единствената, която спазваше правилата на Шенген, единствената, която спазваше правилата на Дъблин, единствената, която регистрираше всички емигранти", каза още държавният глава.

Плевнелиев допълни, че България е единствената държава, която не е транспортирала бежанци "от една полуотворена до друга полузатворена граница, от една полуотворена до друга полузатворена гара".

Президентът обясни, че България е назначила преводачи, специалисти.

"Модернизира собствените си възможности и инвестира стотици милиони левове. Да, сега ще получим една част от това обратно. Ето ви европейската солидарност. Но кой водеше? България! Кой взе решението да действа отговорно? Българското правителство. Аз наистина им благодаря за това", каза още Плевнелиев.

Той обясни, че когато е трудно и тежко, трябва да се говори.

"Европа няма как да бъде остров на стабилност в световния океан на нестабилност днес. Броят на кризите е рекорден", отчете Плевнелиев.

Държавният глава обясни, че бъдещето на България е в образованието: "То не се решава на бойното поле, а в училищните стаи".

"Днес бъдещето на България не зависи от това кои са нашите опоненти и с кого ще водим хибридни, пропагандни и всякакви други войни. Бъдещето на Европа зависи от това кои сме и какво искаме ние", каза още президентът.

Росен Плевнелиев цитира реч на Барак Обама, с когото се е срещал три пъти в рамките на последните седмици, в която американският президент казва, че се гордее със създадените 15 милиона работни места в САЩ. Голяма част от тях са в индустрии на бъдещето. "Темата за индустриите в бъдещето имат своето място в България", смята Плевнелиев.

"Информационни и комуникационни технологии, производство на храни, всичко свързано с човешкото здраве. Ако искаме индустриите на бъдещето да се случат в България, трябва добро образование. Ако искаме да има инвестиции, трябва адекватно образование. Ако искаме да намалим безработицата, това е свръзано с качеството на човешкия материал", каза още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо бойко борисов и плевлелиев след завръщане от чужбина /разбирай сащ/ започват да сипят глупости на килограм и да говорят от мое име /разбирай българските граждани/ без да ме питат? Откъде накъде, ве? Хората по нормалния свят правят референдуми, чувате ли, ве? Съвсем скоро ще ви подпукаме със сопите!
145
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да направим обратното на това, което ни казва този ... майцепродавец!
144
0
 
9
 
! Отговори
евров преди 7 години
хайде поличкия политичкин да си ходиш, нервирам се като чуя да говориш развален български, баста с глупостите..
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корекция на 165Вместо "родните сини" да се чете "роднините си".
142
0
 
21
 
! Отговори
809765 преди 7 години
казвал съм и преди - България максимум 1000 бежанци / за повече няма пари , то и за 1000 няма дори / . Посещаване на училище , започване на работа - част от условията , за да останат тук . Не разбирам едно - 200 години нагоре - Англия , Франция , Германия, САЩ - изсмукват всички природни богатства в Африка , Близкия изток - защо трябва ние да приемаме икономически мигранти ????
141
0
 
27
 
! Отговори
паяк преди 7 години
ТОЯ ПРЕСТЪПНИК И НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕЗАБАВНО РАЗСТРЕЛЯН ЗА АНТИБЪЛГАРСКАТА СИ ДЕИНОСТ.С КАКВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ТЕ ДЪРЖАТ В ШАХ ДОЛНО МЕКОТЕЛО?
140
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре се, този многознайко, вместо да цитира философи с призив към отворени врати, да вземе да си отвори собствените. Що не настанят няколко бежанци в затворения комплекс в който живее той. Нали тези хора ще трябва да бъдат настанени край нечий дом, що да не е край неговия. Аз съм твърдо за мултукултурен модел, но само за тези дорасли да бъдат част от него. Няма как да включим сред нас хора които не са готиви за съвместно съжителство. Няма как на добра воля да се прескочат епохи от развитието.
139
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tozi e za sad !!! SRAM ME E OT NEGO !!!
138
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братя Българи, дошло е време разделно - сега ще се наложи да воюваме не само с нашествениците, но и с президента, министерския съвет, министрите и цялата държавна администрация, защото САМО ТАКА ЩЕ МОЖЕМ ДА ОЦЕЛЕЕМ.
137
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя трябва да го пратим при нашествениците и заедно с тях да ги изхвърлим от Родината, да затворим вратите и да ЗАЯВИМ: който мине българската граница незаконно, ще бъде третиран като враг с всички произтичащи от това последици! Вие знаете ли как драконовски се е пазела българската граница по време на Първото Българско царство? Ако някой мине незаконно границата, наказват граничарите със СМЪРТ. СЪС СМЪРТ! Този роско по времето на царете Борис и Симеон щяха да го линчуват за подобно предателство.
136
2
 
30
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Ако се забрани Исляма в България, така както в Саудитска Арабия всички религии освен Исляма са забранени. Опасността от Ислямски тероризъм ще се намали драстично, а и няма да имаме "Косово или шария закон" един ден в ръцете си, или в ръцете на нашите деца, и внуци. Много Българи има загинали за да сме независими и свободни. Да не ставаме предатели и да се самоунищожим. Плевнелиев да се маха час по-скоро от властта.
135
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ф.С.ВЗа всичко си прав, освен за едно - ИСКА ИМ СЕ след няколко десетилетия България да я няма. Но са пропуснали нещо важно от методическо естество - когато ще си имаш работа с който и да е народ, първо се запознай с фолклора му, там е закодиран неговият характер.Какво казва българинът? Той има един пословичен израз: "Което куче ни е залаяло, все е побесняло!"Дано да сме живи и здрави, да се преброим след 50 г. и да отчетем докъде сме достигнали.
134
0
 
23
 
! Отговори
Ала-Бала преди 7 години
Може да се насочат към Северна Америка. Да видим как ще ги посрещнат твоите господари?
133
0
 
23
 
! Отговори
Сф преди 7 години
Плевньоооо,Как не се намери поне един наш политик, открито да каже на българите това, което мнозина от нас знаят? Защо подценявате факта, че има мъже с арабски произход, които отдавна са се натурализирали в България, дошли да учат, оженили се за българки и останали в Бг. Живеят тук вече 3-4 десетилетия, но поддържат контакт и с родните сини.От тях знаем, че в близкоизточните държави се разпространяват подканящи листовки: "Хайде към Европа! За всеки ще има бяла жена, апартамент и готови пари!"
132
0
 
14
 
! Отговори
God преди 7 години
Редно е мисълта за отворената врата да бъде допълнена, че зад вратата добрият стопанин държи една сопа ако случайно влезе бандит, а не приятел. Всеки е добре дошъл, но да знае, че имаме и сопа и при нужда ще я ползваме.
131
0
 
1
 
! Отговори
До-158 преди 7 години
Продължавай да броиш статистик.
130
0
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
05149 АнонименСъжалявам за загубата на детето на Плевнелиев! Но има някакъв парадокс за мен, че на всички снимки на погребения на които участва Роско той самия е видимо усмихнат/ щастлив! Т.с Плевнелиев или е *** или е в някаква секта за която смърта е щастливо събитие, дори не неутрално - преход от едно състояние в друго / гъсеницата става пеперуда - програма "Монарх"/
129
0
 
31
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Заместничката му (забравих и името) пък каза нещо от рода на "Нека да сведем глави пред бежанците, така те няма да се обърнат срещу нас!" .........Това въобще българи ли са или са прикрити ислямисти ? За такива изказвания право в затвора !
128
0
 
5
 
! Отговори
до-157 преди 7 години
То никой не си прави труда,да го издигне.
127
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До колко часа е работното време на комунистическо-русофилските ***, които слагат минуси на всички позитивни коментари тук? Сигурно работят до залез слънце защото сега е около 19.00 и вече се позагубиха негативните отзиви.