Плевнелиев за бежанците: Не меч, а отворена врата!

"Няма как Европа да е остров на стабилност в океана на нестабилност"
3 окт 2016 16:52,
314
Плевнелиев за бежанците: Не меч, а отворена врата!
Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев се облегна на философската мисъл от 12 век, за да илюстрира какво трябва да е отношението към бежанците.

В контекста на политиката на кабинета към мигрантите Плевнелиев цитира "може би най-известният философ в Азия, поетът от ХІІ век Низами Ганджави.

"Той учи лидерите от онова време, още тогава казва следното нещо: “Не мечът е вашият инструмент, а отворената врата", каза президентът, цитиран от "Дарик".

Държавният глава участва в инициативата "Граждански Диалог", посветена на бъдещето на Европа. Събитието се провежда в Габрово в сътрудничество с Европейския Комитет на регионите и Представителството на Европейската комисия в България.

Още по темата

"Нито една държава поотделно не може да се справи, не може да бъде изолиран остров. Тръгнат ли народите, е като земетресението - минават през границите. И европейците трябва да си дават сметка за това", каза президентът.

Плевнелиев отправи благодарност към Румяна Бъчварова за предприетите досега действия, свързани с кризата с бежанците.

"България стои много добре, използвам случая да благодаря на вицепремиера. Защото България беше единствената, която спазваше правилата на Шенген, единствената, която спазваше правилата на Дъблин, единствената, която регистрираше всички емигранти", каза още държавният глава.

Плевнелиев допълни, че България е единствената държава, която не е транспортирала бежанци "от една полуотворена до друга полузатворена граница, от една полуотворена до друга полузатворена гара".

Президентът обясни, че България е назначила преводачи, специалисти.

"Модернизира собствените си възможности и инвестира стотици милиони левове. Да, сега ще получим една част от това обратно. Ето ви европейската солидарност. Но кой водеше? България! Кой взе решението да действа отговорно? Българското правителство. Аз наистина им благодаря за това", каза още Плевнелиев.

Той обясни, че когато е трудно и тежко, трябва да се говори.

"Европа няма как да бъде остров на стабилност в световния океан на нестабилност днес. Броят на кризите е рекорден", отчете Плевнелиев.

Държавният глава обясни, че бъдещето на България е в образованието: "То не се решава на бойното поле, а в училищните стаи".

"Днес бъдещето на България не зависи от това кои са нашите опоненти и с кого ще водим хибридни, пропагандни и всякакви други войни. Бъдещето на Европа зависи от това кои сме и какво искаме ние", каза още президентът.

Росен Плевнелиев цитира реч на Барак Обама, с когото се е срещал три пъти в рамките на последните седмици, в която американският президент казва, че се гордее със създадените 15 милиона работни места в САЩ. Голяма част от тях са в индустрии на бъдещето. "Темата за индустриите в бъдещето имат своето място в България", смята Плевнелиев.

"Информационни и комуникационни технологии, производство на храни, всичко свързано с човешкото здраве. Ако искаме индустриите на бъдещето да се случат в България, трябва добро образование. Ако искаме да има инвестиции, трябва адекватно образование. Ако искаме да намалим безработицата, това е свръзано с качеството на човешкия материал", каза още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
10
 
! Отговори
кики преди 7 години
На погребението на Шимон Перец само един политик се хилеше като ***.Беше от Балканите...
225
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо, г-н Президент, не си отворите за бежанците вилата на брега на морето, ами има там и бариера???
224
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя като че ли природата нарочно го е създата толкова неадекватен...
223
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вървим към организиране на глобална гражданска съпротива срещу управляващата класа.'Ба си, живеем като в Матрицата!
222
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започвам сериозно да вярвам в Апокалипсиса като гледам накъде отива светът.
221
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, което уби социализма, ще убие и съвременния свят-политическата класа.
220
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кой създаде този океан на нестабилност още по социалистическо?"...В 1982 году в грузинском городке Кутаиси местные воры решили поставить вопрос о более активном участии в делах власти. Возникла идея покровительствовать студентам-юристам, чтобы готовить из них будущих адвокатов, прокуроров и судей, лояльных к ворам в законе."През гугъла:"СОВЕТСКИЕ ВОРЫ В ЗАКОНЕ"
219
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отворени врати плюс хляб и вазелин! :))))))))
218
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Воля рие, на гърба му пада, така Европа рие в Сирия, ама на гърба и пада.
217
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 227.До кога ще пускаш едни и същи коментари,бе ***.Щом пишеш на български,значи родът ти е български и *** е българска-от тях срамуваш ли се?Срамуваш ли се,че целия свят знае,от кои *** си изпадал?
216
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плювньо, това че на теб ти почина детето, не означава, че трябва да гледаме децата на Африка и Близкия изток. А покрай тях и майките и бащите им.
215
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като сме тръгнали на поговорки и мъдрости и аз да кажа (даже в българска песен е изпято):"Дорде е мъничка змията, елате да се съберем, с крака да й строшим главата, свободни да се назовем"Освен за бежанците, това се отнася и за политиците ни (душмани на народа).
214
0
 
21
 
! Отговори
Олеле преди 7 години
Има ***,но идиотизма на Расим Плиевньиолиев,достига космически мащаби.
213
0
 
30
 
! Отговори
Росен Пенделиев преди 7 години
Скъпи сънародници европейци, сега не ме разбирате, но бъдещите арабски поколения ще оценят моята толерантна политика.
212
0
 
19
 
! Отговори
Kaput преди 7 години
Да се приемат за бежанци само жени и деца,мъжете да се бият за родината .Че ние ако отиваме на война те мъжете приети за бежанци в Европа ще чукат жените ни
211
0
 
6
 
! Отговори
chovek преди 7 години
prochetohte li vsichko ot vas isebepodobnite vi do tuk , hayde sega obarnetena schouto na slavi i sled tova ne se oplakvayte che jiveete v nay bednata i ne razbrana darzava ,kakvoto si napravisch sam nikoy ne moje da ti go napravi .jalki uchastnici vsarvayvar i big bradar ednovremenno.
210
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно сред 4-5 години колко ли ще е пенсията и дали въобще ще има пенсиониране.Досега на гърба си носехме индобългарите и изнемогвахме,а сега Плевнелиев ни докара цяла Африка.Как тая обрулена страна ще ги изхрани, не знам.
209
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо ми се повдига от тоя краварски лакей. Аре Хибридко, изчезвай по бързо.
208
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тoя oтвpат и предател пак ли лae
207
0
 
29
 
! Отговори
Гарибалдо преди 7 години
Гусин президенте, като сте толкова загрижен що не вземете лично да приютите някое сирийско семейство или поне едно сирийче , или може ама да не е за ваша за сметка, а да го плати държавата.