Първи тур: 5% делят Цачева и Радев. На балотажа – равни

Според ИМП решаващи ще са гласовете за другите леви кандидати и от ДПС
200
Първи тур: 5% делят Цачева и Радев. На балотажа – равни
Снимка: архив, БулФото

Кандидатите на ГЕРБ за "Дондуков" 2 Цецка Цачева и Пламен Манушев водят с около 5% пред тези на БСП - Румен Радев и Илияна Йотова. Това показва национално представително изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 15-22 октомври сред 997 българи.

Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за Цачева-Манушев сред всички заявили, че имат намерение да гласуват, е 26,6 %. За разлика от предходната президентска кампания през 2011 г. обаче ГЕРБ не съумява да увеличи преднината си, така че да направи разликата трудно преодолима при втори тур, изтъкват от Института.

Радев и Йотова дават най-силна заявка за оспорване на водачеството на ГЕРБ с 21.1% подкрепа. Това се дължи предимно на слабостите и грешките в кампанията на управляващата партия, но не бива да се подценява и обстоятелството, че кандидатите на БСП, особено при втори тур, имат потенциал да привлекат и част от недоволните от управлението извън традиционните гласоподаватели на левицата, коментират анализаторите. 

На балотажа между двете двойки кандидати силите на този етап от кампанията са практически изравнени, смятат социолозите.

Според тях кандидатът на АБВ Ивайло Калфин върви във възходяща посока и към средата на кампанията почти изравнява подкрепата за Красимир Каракачанов от "Обединени патриоти". Предвид по-ниската партийна подкрепа, която стои зад Калфин, би могло да се каже, че неговата кампания има подчертано мажоритарен характер, се посочва в изследването.

В настоящето проучване подкрепа за Калфин заявяват 8,6% от висчки респонденти, които са заявили, че ще гласуват, а Каракачанов-Нотев получават 9,7%.

Според данните на фона на слабата партийна подкрепа, която стои зад тях, добре се представят и кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков (4,9%) и на Д21-НДСВ Татяна Дончева (3,4 %).

Пламен Орешарски регистрира подкрепа от 1,8 %. Проучването обаче е проведено на терен преди официалното обявяване на политическата подкрепа на ДПС за него, в резултат на която се очаква вотът за бившия премиер да се увеличи отчетливо. При силна мобилизация на партията, Орешарски би мотъл да достигне трета или четвърта позиция при първия тур, прогнозират социолозите.

Решаваща роля за изхода от втория тур ще изиграе разпределянето на гласовете за другите леви кандидати и на ДПС. Данните сочат, че в средата на предизборната кампания все по-голяма част от избирателите възприемат регистрираните де юре чрез инициативен комитет Радев и Йотова като "кандидатите на БСП" – 73,7 %, докато като "независими" ги определят едва 4,3 % от респондентите.

Според социолозите един от факторите, които оказват влияние върху по-слабото от очакваното представяне на ГЕРБ в президентската кампания, е силният обществен отзвук от поведението на правителството относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

Повече от половината е делът на респондентите, които оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че за това трябва да се носи политическа отговорност. По-малко от една четвърт от анкетираните не споделят подобно критично мнение, сочат данните от изследването.

Сходни са пропорциите в нагласите и спрямо ролята на самата Кристалина Георгиева – 42,5 % смятат, че тя е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова, докато едва 26,2 % са на противното мнение.

*****************

Националното представително изследване е проведено по метода на полустандартизираното face to face интервю в периода 15-22 октомври 2016 г. Изследването е проведено сред 997 пълнолетни жители в 200 гнезда на територията на страната. Методика на извадката: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Изпълнител е социологически екип "Институт за модерна политика", а възложител – СЕ "ИМП". Изследването е финансирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
12
 
! Отговори
ОТ БТВ преди 7 години
58% срещу 38% за двамата От таблицата става ясно, че убедително напред излиза Румен Радев, като за Цачева са гласували 20% по-малко.
61
2
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Милион и половина българи с мижави пенсии по бокоффско...швейцарско правило ще гласуват срещу ГЕРП.Гласът на народа,не може да го...заглушите.
60
12
 
3
 
! Отговори
До Край преди 7 години
Е как няма да слуша нинова като тя го води на каишка? Румбата ще се държи точно като опозиция на герп - каквото и да правят той ще е против, а от бесепето каквото и да изръсят , ще си мълчи безропотно.
59
3
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Как така става, че хората масово мразят ГЕРБ, а социолозите ги обичат и някои *** гласуват за тях?Някой да ти слага милиарди на врата със заеми, вкарва ти ислямисти, поддържа монополите и концесионерите да те грабят , а ти му благодариш и вероятно го целуваш по задните части. Абе хора толкова ли изпрозтяхте та не разбирате как ви разбиха живота хората от ГЕРБ /ГРОБ/? На първо място по детска смъртност и инсулти в света сме , по -зле сме от черния континет. Струва ли си това да продължава?
58
4
 
25
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Разлика от 5% ама друг път. Ако сте народ, а не мър-ши ще отидете и ще гласувате за всеки друго но е и за Герберската баба. да видим тогава на какъв аблотаж ще иде и дали тиквуня ще си спази обещанието да подаде оставка.
57
4
 
17
 
! Отговори
Абе.., преди 7 години
Има още един хубав виц,но ако Днес БГ са истински демократи,няма да го изтрият.И така:Боцко и Цецко си шушукат Боцко му шепне с пълна уста:-А сега като изгубихме изборите,кво правим? Цецко му отговаря:-Ами от яд ми иде да си изям яйчицата.Боцко му отвръща нервно:-Ами ти кво мислиш,че дъвча в момента?
56
4
 
22
 
! Отговори
ДАА преди 7 години
БАЦЕ СЕ Е НАКАЛ ВИЖДА СИ КРАЯ.ПОСЛЕДНА ЗАПОВЕД ОТ БОЙКО КЪМ ПЛАТЕНИТЕ МЕДИИ: СЪСИПЕТЕ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ, ХВЪРЛЯЙТЕ ОГЪН И ЖУПЕЛ!КМЕТОВЕ ПЛАШАТ С УВОЛНЕНИЕ, ВОДЯТ ПОД СТРОЙ ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ НА МИТИНГ НА ЦЕЦКА МАМАТА .Ако не осигуриш трима човека да кибичат пред Цецка Мамата си заплашен с уволнение.Подобаващо се мотивират и *** махали.Те това е любовта на народа към ГЕРБ. Под строй, със заплахи и страх за хляба
55
16
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
МИСЛЯ , ЧЕ В ПРОУЧВАНИЯТА ОЧИ В ОЧИ ХОРАТА СЕ СТРАХУВАТ ДА КАЖАТ , ЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА РАДЕВ, ДА НЕ ИМ СЕ ТЪРСИ СМЕТКА , АКО СА НА СЛУЖБА . ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ
54
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уви, вероятно тези двамата ще стигнат до балотаж, по един или друг начин, а тогава:За съжаление Радев ще спечели;За щастие Цачева ще загуби.
53
3
 
3
 
! Отговори
Крушкин преди 7 години
Давай Румба, че да идва Путин!
52
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не слушайте тези които ви казват че всичко било решено.Излезте и гласувайте СРЕЩУ БСП пък да видим дали е решено.Избора е във ВАШИТЕ ръце.Просто трябва да се разходите до изборната секция.
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тате,има ли възможност Цецка Цачева да ми е майка? Невъзможно сине,толкова много не мога да пия!
50
4
 
24
 
! Отговори
МУТРЕНСКА ДЪРЖАВА преди 7 години
Забраниха на военните на мисия и по границата да гласуватОт ГЕРБ се уплашиха, че хората под пагон ще подкрепят ген. Румен РадевВоенните, граничарите, жандармеристите и служителите на ДАНС и ДАБ, изпратени да охраняват границата, няма да могат да гласуват на президентския вот. Парламентът лиши и контингента в Афганистан от право на глас.
49
2
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Хубаво правят агенциите,че вдигат рейтинга на Цецка и тя се радва...горката.Иначе Боко в Последния...момент може да я...смени с Кристалина;колко му е...акъла.
48
3
 
17
 
! Отговори
Край преди 7 години
Спирам да пиша - просто щото няма смисъл да убеждавам нормални хора в очебийното - че Ген. Радев става за президент. Тези дето не им е ясно -никога няма да им се изясни.
47
4
 
19
 
! Отговори
Край преди 7 години
*** с ушанката дето му викат някой е ПИЛОТ на самолет изтребител, знае англииски в повече от 90% от депутатите барабар с Леля Цеца. Този мъже не се бори да се добере до тавана на пенсията като Леля Цеца щото може да лети за която си иска авиокомпания по света и да вози стюардесите и да си прибира кинтите. Този Генерал няма да слуша КНинова просто щото е мъж и пич и ще разбърка картите на партиите здраво.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 48 А лицето като на Жерар Депардийо ли да го оставим?еее, не е честно! Илияна с това лице е готова за Мис България :)
45
0
 
1
 
! Отговори
V преди 7 години
100 komentara, no nikoi ne vijda!Kak puk ot 997 choveka, nikoi ne e zayavil "Ne podkrepyam nikoi"!!!!Izvinyavam se za latinicata
44
1
 
35
 
! Отговори
GAME OVER преди 7 години
Маман Цачева е пълен лузър. Радев няма да е бие, ще е смаже. Балотажа ще е 75-25 за Радев. Сбогом, Калинки!
43
27
 
3
 
! Отговори
дядо от село преди 7 години
Аз пък всичките козички си ги кръщавам Радев! Млекце дават и сиренцето е вкусно. Даже имам грях на сърцето с една козичка. Човещинка!