Не сме готови за 100% мажоритарност, имало риск

Да не загърбване пропорционалния елемент, зове Радев
Обновена: 26 ное 2016 13:14 | 26 ное 2016 13:05, Камелия Цветанова
228
Не сме готови за 100% мажоритарност, имало риск
Снимка: Булфото, архив

България не е готова за сто процента мажоритарен вот, коментира пред журналисти новоизбраният президент на Република България Румен Радев след като присъства на разширеното заседание на Националния съвет на БСП в София.

Още по темата

Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, проблемът е в районирането на страната или т.нар. изборна география, коментира той. Това е сложен процес - ако някой ви каже, че ще го направи за два дни, не се заблуждавайте, каза той, цитиран от БТА.

Категорично поддържам мажоритарния вот, но според мен с цел избягване на изкривяване, на рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент, смята новоизбраният президент.

Попитан дали можеше да се избегне бунтът в Харманли, Румен Радев коментира, че причините за случилото се са много комплексни.

Тук става въпрос и за изпреварваща информация, и за работа на службите в този център, посочи той.

Радев отбеляза, че центровете се пренаселват и отдавна се алармира за това.

Според него трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Вече имаме споразумения в рамките на ЕС и това трябва да се усети, добави той.

Според Радев България трябва да положи още усилия за защита на границите си и да настоява за повече помощ от ЕС.

На въпрос коя е подходящата дата за предсрочните избори, новоизбраният президент каза, че това ще се реши в консултации с партиите, но има и конституционно определени срокове, които ще държи да бъдат спазени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои сте вие дето сте казали какво искате. 2,5 млн избиратели, колкото са гласували за мажоритарни избори, подмамени от учиндолския чалгар, говорителя на мафията, нямат 50% от избирателите в България, така че нека малцинството не смята, че това, което е ходило да гласува на референдума трябва да бъде задължително за някого.
147
6
 
10
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Не ви питаме за мнението ви ! Ние ви казахме какво искаме ! Не ни умувайте , а изпълнявайте ! Това ,че сулчайно попадна в политиката ,не ти дава право да се взимаш на сериозно и да умуваш ! Просто изпълнявай волята на суверенна ! Не се прави на Плевенлиев !
146
1
 
10
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Слушай генерале , че да ни ти паднат звездите!ти си " независим" ама слушкай БКП - то.
145
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДругарЕ, колкото повече се инатите и отказвате да отрзите волята на народа, толкова повече настройвате народа срещу Вас, резултата няма да Ви хареса, всичко това ще приключи с иницииране на референдум за промяна на правилата за провеждане на референдуми, а тоя "достойния" на снимката дето повтаря опорните точки на кремъл, ще започне мандата си с рейтинг по-нисък от тоя на Плевнелиев.Не можете да вървите срещу 75 % от избирателите, набиите си го това в главата
144
2
 
9
 
! Отговори
izh преди 7 години
Кукла на конци - експерт. Наш принос в световното културно наследство. Е, едни 6 милиона балами ще платят. Турците му викат "акъл парасъ"
143
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакво противопоставяне на суверена! Не е желателно... помислете за ответната реакция! Ще работят екипи оп експерти, за да подготвят всички ясни правила! Време е за дела, а не за политическо говорене...т.е. шикалкавене...и замъгляване на мозъците на хората! В друго време живеем....време на конкретни действия и конкретни резултати! Говорилните отдавна не са от полза!
142
3
 
6
 
! Отговори
До 164 преди 7 години
Казваш, че Радев няма право да изказва мнение!!! Браво, демокрация значи.Иначе колкото народа каза за АЕЦ Белене, толкова каза и за мажоритарния вот, с някои дребни но особено съществени подробности. Никой сега не разясни какво реално означава мажоритарен вот сега в България и че в парламента ще влязат само ГЕРБ и ДПС. Друга важна подробност е подменения въпрос за АЕЦ Белене, който отказа маса народ да дава гласа си за неясно какво.
141
2
 
3
 
! Отговори
До 154 преди 7 години
И каква е разликата междиу двата референдума. На този за АЕЦ Белене 70% отговориха с ДА, а на сегашния 72% отговориха с ДА и това въпреки коренно променения от ГЕРБ въпрос за АЕЦ Белене, който стана въпрос, който не е конкретно за АЕЦ Белене. Разбира се, че ще има разлика в броя на гласувалите, заради задължителното гласуване и провеждането на сегашния референдум заедно с изборите за президент, но процентите са си проценти, т.е. нещата са сравними и то много.
140
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо така бе др. Радев , нали народа иска мажоритарин вот , а вие казахте , че каквото каже суверена това е . Сега почваме да се отмятаме .
139
4
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Истината е, че в България наистина не сме готови за мажоритарен вот. Във всиччки досегашни гласувания се видя, че се гласува за човек посочен от определена партия, а не за самия човек според качествата му, както изманипулираха хората за референдума. На референдума хората гласуваха за промяна, а реално ще получат бетониране на статуквото и пак ще кацат: "Ама ние не искахме това", както вече неведнъж се е случвало. Мислете бе хора, преди да правите нещо. За какво ви е това върху раменете?
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
27 години се бутсха да стават депутати само и единсвено заради личната изгода, а сега някакви мечтаят да не бъде така. Е, мечтайте си, но по-добре го правете в специализирано заведение.
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този случай няма дори да има кандидати за депутати! Кой ще бъде този професионалист, който ще се съгласи да работи в служба на своите избиратели, имайки предвид нагласите на всеки кандидат!Крайно наложително е да бъде извършена промяна в мисленето - кандидатът да е с ясното съзнание, че ще работи в интерес на хората, а не за лична изгода! И ще бъде контролиран от същите тези хора, дали си върши професионално работата и постига ли конкретни резултати..ако не да бъде отзован по тяхно предложение
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кандидатът за депутат трябва от сега да е наясно, че ако бъде избран, единствената му работа ще бъде в служба на своите избиратели, затова повече време ще бъде сред своите избиратели, и ще бъде техен говорител! Неговата мисия ще бъде да решава техните проблеми в парламента, а не да гълта парите на българския данъкоплатец! Затова всеки един кандидат трябва да отговаря предварително на ясно разписани критерии, изготвени от независими експерти, независимо дали са български, или чуждестранни!
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важно е да бъдат разписани ясни критерии, на които трябва да отговаря всеки един кандидат, независимо дали системата ще бъде 100% мажоритарна, или 50/50 . Всеки един кандидат трябва да е наясно, че ако бъде избран за депутат, ще защитава своите избиратели, ще решава техните проблеми! Задължително трябва да бъдат изработени правила, съгласно които всеки депутат следва да напусне мястото си в Парламента, и икономически механизми при нерешаване на проблеми на своите избиратели!
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много разбирачи тука бе! Но ако на Орлов няма конституция и закони, в държавата има! Поне би следвало да знаете кой какви функции има в тази държава. Май вместо да изхвърлите *** ще го натресете на целия народ, защото тръгнахте след чалгата! Там е ***!
133
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президент със спуснати опорни точки :)
132
4
 
7
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Трябваше предварителни дебати по темата, имаше такава еуфория при СДС времето е наше, после царят, сега тоя референдум. Предвит факта от резултатите първите два пъти и сега не съм оптимист. Не забравяйте, че Славчо е един богат човек с такива приятели, които управляват страната в сянка. Да не се окаже, че за пореден път сами сме си го направили.
131
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 152Да бе незнаели хората за какво гласуват, що правите хората на толкова глупави, може и да е имало някой който не е знаел за какво политическо връткало гласува за президент, ама на референдума всички много добре си знаехме за какво и зашо гласуваме
130
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 152Колко гласуваха за Белене и колко за мажоритарния вот ? що сравнявате несравними неща, после за Белене въпроса си е чисто финансов
129
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо бе генерале да е рисковано? Нали и тебе те избрахме за мажоретка, т.е по мажоритарен вот в два тура. Какъв е риска от избирането ти?