Радев: Служебен кабинет - след като встъпя в длъжност

Политическите актьори да действат отговорно, призова той във Facebook
21 дек 2016 21:30, Анисия Иванова
201
Радев: Служебен кабинет - след като встъпя в длъжност
Архив: Булфото

Румен Радев ще обяви състава на служебния кабинет едва когато встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г. Това написа в страницата си във Facebook новоизбраният президент в коментар на решението на Росен Плевнелиев да не излъчва служебно правителство сега и да отстъпи това право на наследника си

"Твърдо решен съм да се придържам към Конституцията - ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност. След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно.

Още по темата

Конституцията е изрична: сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на Президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона", коментира той в социалната мрежа.

Според Радев в обръщението си президентът представя отказа си да изпълни конституционно задължение като "отстъпване на правомощие".

"Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за Президента да „възлага правомощия“ и то само и единствено на вицепрезидента. Друго „възлагане“ на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда", пише Радев.

"Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза", смята още Радев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Остават 18 дена между които празници като Коледа, Нова година, Васильов, Иванов, Антонов, Атанасов и още и още...Да бъдем честни - колко ще са трезвите между тях? И за какво да се пъне на спазва очевидно сбърканите норми на Конституцията Росен, за да влезе в Гинес ли?
82
20
 
16
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
Какво всъшност прави Радев, след като беше избран.Едно голямо НИЩО.Обаче другият момент е, че ползва държавна охрана.Айде сега БСП, дето се фукат, че бил техен ,да платят охраната,от избирането му , докато встъпи в длъжност.
81
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ген.Радев е мъж на честта и закона.Не може някой,на който това му изнася,да му вменява задължения,на които няма право преди да е положил клетва.Да си сърбат попарата,която са си надробили и да не се опитват да го хързулнат по пързалката,защото същите ще гракнат след това,че е нарушил закона.
80
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис."Радев буквално унищожи Плевнелиев и доказа абсурдността на предложението му. С това си изказване Радев ясно доказа на всички, че Плевнелиев е един страхливец и пълен некадърник, за който Конституцията не означава нищо.
79
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шапка му свалям на Радев за изразената позиция, а най-важното е, че Конституцията и законът са на страната на Радев. Откъм страната на гербавите са само празните приказки, дребното хитруване и явното погазване на законите на държавата, което днес се доказа.
78
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно правилно решение на Радев. Мандатът на Плевнелиев все още не е изтекъл и ще е противозаконно Радев да му изземе функциите. Нещо, което Плевнелиев явно не знае, преотстъпвайки функциите си все едно си дава играчката на другарчето в детската градина. Радев първо трябва да встъпи в длъжност и да положи клетва като президент за има правомощие да състави служебно правителство.
77
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един умен човек бе казал че "*** народ е равно на слаба държава". Сега можете да си направите извода, защо милата ни татковина е на такова положение!
76
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо като си помисля ,че гласяха Кунева за премиер ми се повръща
75
7
 
7
 
! Отговори
Подготовка преди 7 години
От бесепето подготвят Евстатиев за служебен премиер и сега изчакват удобен момент.
74
7
 
16
 
! Отговори
Smurf преди 7 години
Ако Радев предложи правителство което а се назначи от Плевнелиев ще е неконституционно и първата работа на Герб в новия парламент ще е да оспорят изборите и да поискат импийчмънт на Радев плитка провокация на Цецо стаЛбилния
73
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнята в случая е прав ,няма смисъл да назначава правителство за 18 дена. Бойко да си изпълнява задълженията докато Радев назначи кабинет
72
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Можеха да се разберат за тези 20 дена и да излязат с обща позиция ... да не срамят и себе си, и държавата но не би.Продължават да си говорят чрез медиите, и да си играят на по-по-най.Скоро ще се наиграят усещам
71
16
 
12
 
! Отговори
Новият преди 7 години
Новоизбраният президент за втори път бяга от отговорност и изобщо не е ясно дали иска да се занимава с тази работа. От Позитано са му казали да не прави нищо, чака каката от Брюксел да му напише домашното.
70
14
 
11
 
! Отговори
Силно преди 7 години
Налъмчо е силно влюбен в Кремъл и изобщо не признава никой друг. Щом като каките са му казали да чака със служебното , ще чака до 22- ри . Не може да прецени какво може да направи едно правителство за 20 дни. По- рано отказа участие в националния консултативен съвет. От бесепето са му казали да съботира държавата и всички уеви го правят.
69
11
 
10
 
! Отговори
Прос Селендур преди 7 години
Като гледам колко недоволство има май по добре да бяхме си избрали баба Цеца и сега всичко щеше да си върви по мед и масло...
68
12
 
10
 
! Отговори
Иванчо преди 7 години
Да не говорим кой стяга за премиер - който му го пускат от комунистите и Кремъл - другаря Богомил Бонев. Просто цирк невиждан
67
0
 
4
 
! Отговори
инж. преди 7 години
До Анонимен 77Много добре знаеш, че НЕ си прав. Една работа може да имаш претенции да бъде свършена, само и единствено, ако предварително си поставил срок, за нейното свършване! А такъв срок НЯМА! Защо ли, се питам? То и доста други срокове няма т.н. конституция. Когато нещата са точно разписани "от горе до долу", когато са "прошнуровани и пронумеровани", тогава и само тогова може да имаш претенции за техният срок на изпълнение. Другото остава в сферата на Морала и личната преценка!
66
10
 
20
 
! Отговори
socialen преди 7 години
До 20.01.2017 Коституцията му забранява да прави каквото и да било - всичко ще е незаконно. Изобщо да не се занимава с неграмотните Борисов, Цветанов, тумбата им от тиквочи, с тарикатите от ПФ, със СДСто и с отаналите мошеници.Плюнчо да се оправя до 20.01.2017.
65
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е човека.
64
12
 
21
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Достоен мъж. Ще оправя хаоса, оставен от неграмотния Борисов, Плюнчо и СДСто, след 20.01.2017.