Радев: Служебен кабинет - след като встъпя в длъжност

Политическите актьори да действат отговорно, призова той във Facebook
21 дек 2016 21:30, Анисия Иванова
201
Радев: Служебен кабинет - след като встъпя в длъжност
Архив: Булфото

Румен Радев ще обяви състава на служебния кабинет едва когато встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г. Това написа в страницата си във Facebook новоизбраният президент в коментар на решението на Росен Плевнелиев да не излъчва служебно правителство сега и да отстъпи това право на наследника си

"Твърдо решен съм да се придържам към Конституцията - ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност. След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно.

Още по темата

Конституцията е изрична: сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на Президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона", коментира той в социалната мрежа.

Според Радев в обръщението си президентът представя отказа си да изпълни конституционно задължение като "отстъпване на правомощие".

"Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за Президента да „възлага правомощия“ и то само и единствено на вицепрезидента. Друго „възлагане“ на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда", пише Радев.

"Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза", смята още Радев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИНЖ - 68Проблемът не е в това има ли срок или не. Ти си работодател, той - служител, който ОТКАЗВА да работи това, за което е назначен от два месеца и настоява новият, неназначеният ВЕДНАГА да започва да работи. Ти ще му платиш ли заплата за последните два месеца?Ще му дадеш заплатите защото ... ТОЙ има морал? И понеже ТИ имаш морал, ще настояваш другия да започва да работи?
62
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Добре е да можеш да говориш, но само с приказки не става... - трябват и то*ки...
61
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Да дойде при мен да му разпиша служебното правителство!" Точно Радев няма да дойде при теб, явно ти показа още с отказа да участва в констивния ти съвет, че не иска да си има работа със земноводни!
60
0
 
5
 
! Отговори
Чърчил преди 7 години
Всички говорят за морал без въобще да знаят смисъла на тази дума...то тяхната работа стана...присмял се хърбел на щърбел...под тях имам предвид политиците...
59
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно новият ни президент бяга от отговорност.
58
2
 
6
 
! Отговори
инж. преди 7 години
До инж.Кой е виновен, че основният закон е пропит с ду*ха на "колективната безотговорност" ?!
57
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво бе новият ни президент се нас.ра даже и преди да влезе в длъжност. За него имах други очаквания. Жалко че гласувах с мисълта че избирам смел български генерал.
56
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля моля.Прав е човека още не е на Работа след 22 може да се наеме сега ще гледаме бъркотията на гроб още 32 дена
55
0
 
5
 
! Отговори
инж. преди 7 години
До Въпрос 65--Ако в длъжностната му характеристика или пък в издадена конкретна заповед има посочен точен срок, в който да си изпълни задачите, тогава може да имаш претенции. Обаче в заповедта /т.н. конституция/ - НЯМА разписан никакъв срок ! Така, че ше му платиш заплата, че и песен ше пееш! п.п. Кой е виновен, че основният закон е пропит с духа на "колективната безотговорност" ?!
54
22
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Радев катапултира...
53
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала....
52
6
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Как постъпва работодател със служител, който отказва да изпълнява задълженията си /колкото и отговорни да са те/, а месец преди да напусне и още месец и половина преди това /веднага след изборите/ мрънка и реве, че трябва новоизбрания служител, трябва да свърши незабавно най-важното? Ако сте един работодател, ще му платите ли заплата за последните два месеца?
51
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя мъпет на решетки кой му дава трибуна да словоблудства? А, да - руските диваци.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До инж.Вашата първа точка, прилича по-скоро на опорна точка, нито морал има в нея, нито законност... В едно сте прав, трябваше да има съгласуваност за да се избегне конфуза. А не да се връчва мандат за правителство на политически трупове, да се тупка топката и да се чака една дата.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По кой закон Президентът се връцна и избяга от Клетвата на конституционните съдии!???
48
2
 
10
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Излишно е да се спрои, бъдете обективни:1. Плевнелиев постъпва морално и в рамките на закона, като не възползва от възможността, да "разбърка картите" на следващията.2. Радев също е прав и също постъпва морално и законно, като НЕ да иска да участва, защото просто в момента все още е ... никой!3. Единстваният законов начин който остава, и който ще се случи е Борисов да добута "служебно" още 1 месецПросто, ясно, морално и законно!
47
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой горд и достоен човек би приел подобна ,,оферта,, и то от най-голямото влечуго в българската политика! Типична герберска изцепк!
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой пише закона? И какъв е бил морала, на този, който го е писал?Ами в нашият случай са го писали избраните във Велико Народно Събрание... Това са написали! Дали ти харесва или не, това е написано и не се променя. Или ако се променя има си ред...
45
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе нали преди няколко дни каза че е готов с кабинета си. Голям тарикат се пише новият ни президент.
44
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От едната страна Нинова му суфлира от другата Йотова му подава лисче с написано.*** смешника фуражка!