България ограничава износа на ток

Целта е да се гарантира сигурността на електроенергийната ни система
11 яну 2017 21:53, Анисия Иванова
34
България ограничава износа на ток
Архив: Булфото

Със заповед на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова се ограничава износът на електроенергия с произход България, но не се ограничава транзитът на електроенергия през страната ни.

Наложеното ограничение се налага поради продължаващите екстремални зимни условия, водещи до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия на регионално равнище, съобщиха от Министерство на енергетиката.

Заповедта влиза в сила от 01:00 часа българско време на 13-ти януари до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система.

Припомняме, че гръцкият системен оператор обяви от 01:00 часа на 11-ти януари 2017-та година прекратяване на търговския износ към съседни страни.

Заповедта на енергийния министър предвижда "Електроенергийния системен оператор“ ЕАД да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната.

Преустановяването на износа се налага с цел гарантиране сигурността на българската електроенергийна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
Някой знае ли колко ток изнасяме.Просто питам,защото не знам колко още резервни мощности имаме и колко потребление бихме могли да покрием.А и защото се отоплявам на климатици.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господа недоспециалисти!Магистралите се правят от стоманобетон и са вечни,без ремонти.Строи се електрифициран ж.п. транспорт-евтин и ефективен.Електрифицират се градския и междуградския транспорт-екологически чист и ефективен.Ядрената енергетика е екологически най чиста и икономически най-ефективна при експлоатация от знаещи,можещи и опитни специалисти!Това,че кака-ваните от ГЕРБ строят магистрали и пътища от сгурия и пепел без снегозадържане не означава да не строим пътища и магистрали !
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През изпитната зала по ТОЕ стоеше надпис:"Който не знае закона на Ом-а,да си ходи у дома"...Явно някои са го разбрали като "...след 1989г да ходи в парламента и правителствата на БГ"...Може ли пълни ***-оти,които не могат да различат ел.машина от апарат,"прав" от "крив" ток,болт от винт,разносвачи на банички по училищата,хора, издигнали като цел в живота си съвременните "стъклени куртаци",с които заселниците са залъгвали индианците в Америка- т.н. "пари"- да управляват енергетиката на БГ?УЖАС!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РеалистДа лишава се България ако този изнесения ток го продаваше държавата Мисля миналата година беше извадена статистика че от цялата продадена електроенергия навън САМО 10% е продадена от държавата а останалото е минало през прекупвачи.Та кое и на кого се спира в случая? А Белене по проект трябва да продава на 22 стотинки за киловат а на борсите върви около 7,5 стотинки та как би продавала тогава една Белене на борсови цени преди да се е изплатила като Козлодуй?
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде който не разбира от Енергетика да си спестява коментарите. В момента според ЕССО товарът в България е 7,124 ГВ Това е зимата а напролет? Тогава слиза до 2,5 което почти изцяло може да се покрие от Козлодуй и Водните централи поради тяхната специфика и топенето на снега. Тогава се правят и планови ремонти на АЕЦ -а. Хайде сега си отговорете на въпроса ако имаше и едно АЕЦ Белене в момента къде и на кого щеше да продава електроенергията като и съседите са на същия хал а?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Реалисти големите блокове на Първа атомна.
19
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
България се лишава от част от малкото си валутни приходиТова е реалността. В такова време е добре да изнасяш повече ток, а не да спираш износа, но няма го АЕЦ Белене.
18
4
 
6
 
! Отговори
ДО 23 преди 7 години
Знаем за еврото,знаем! Вие все ревете за Русия,обаче нито отивате да живеете там,нито да учите,даже и на екскурзии не ходите...Все към "лошата" Европа се натискате и все към "лошите" САЩ...
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ИМАМЕ БОЛ,ЕВТИНО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ИМАМЕ БОЛ,НО ГО ИЗНАСЯТ "ДРУГАРеТЕ" ОВЧАРОВ И КАДИЕВ!ВСЪЩНОСТ,ИЗВИНЕТЕ-ДРУГАРЯ КАДИЕВ НЕ ИЗНАСЯ ТОК...ИЗНАСЯ ТОК ЖЕНА МУ!ТОВА Е ГРИЖА ЗА НАРОДА ПО БЕСЕПАРСКИ!
16
0
 
5
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Плачем пред комшиите за електричество !! А сега се оказва, че сме имали бол и сме го изнасяли. Чакайте бре, хора. Това да не е вица за компютрите и компотите за Япония в НОВ, ЕЛЕКТРИЧЕСКИ вариант ? И да не скучаем в дългите зимни нощи, Теменужка ни го разказва за довиждане ?
15
1
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Това за мандрите е добра идея. То в последните години се нароиха много седераски мандри бълващи фалшиво сирене и кашкавал та не е лошо да започнат да се обират. А, дневните ги получавам в евро.
14
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
От коментарът ви се разнася остра неприятна миризма от стомашно преработена храна на боб с зеле.Да не сте се испуснал ?.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неможе да бъде !. Как така ?. Нали според сороските имаме ток в излишък и няма какво да го правиме.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойдоха няколко студени дни и взеха да говорят за Белене. Какво ще се прави пролетта, когато нуждата е над 50% надолу кой ще я изкупува, кой ще плаща за резерва... то ми е ясно де. В жяла западна европа, руско говорящите републики отоплението и готвенето е на газ, но тамцените са в пъти по ниски. Вместо дискусията да се измести върху въпроса защо плащаме толкова скъпа газ и нямаме алтернативи на доставки.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко онфо от уикипедия,за феновете на атомната енергия https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0
10
6
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Като те кефи,построй си у вас.
9
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10Брей и кой е тоя цял свят? Да ни обясниш, ако обичаш ? В света има 476 реактора. Никой не се отказал даже строят.
8
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Целия свят се чуди как да се отърве от атомната енергетикаКолко неразбрали и зомбирани има на този свят ,Боже!
7
5
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
До Анонимен 8Белене затова не е построено,та като зимата е по-студена,да почука на вратата режим на тока.
6
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целия свят се чуди как да се отърве от атомната енергетика,само българите атом не ги лови,искат още даже.