Павлова сметна: Поне 700 млн. годишно за ремонт на пътища

Инцидентът на "Ечемишка" поставял пак въпроса за инвестициите
134
Павлова сметна: Поне 700 млн. годишно за ремонт на пътища
Снимка: БТА

Нещастният случай в тунел "Ечемишка" отново поставя темата за инвестициите в пътната ни инфраструктура, според бившия регионален министър Лиляна Павлова. В профила си във Facebook Павлова изразява съболезнования към близките на загиналата Елена Горанова.

Още по темата

Бившият министър напомня, че инфраструктурата е в тежко състояние и допълва, че за да бъдат ремонтирани направените преди 30-40-50 години основни пътища и съоръжения, са необходими няколко милиарда лева, а такъв ресурс е невъзможно да бъде отделен в рамките на година, две или три. 

"За съжаление годините на експлоатация без ремонт обикновено са били двуцифрено число – 20-30-40 г. Именно заради незадоволителното състояние на съоръженията още първият кабинет Борисов отдели средства за ремонт на най-належащите обекти. Тази политика беше изведена до приоритет и в работата на кабинета Борисов 2", заявява Павлова.

Ексминистърът уточнява, че тунелите по републиканската пътна мрежа са 28.
 
През 2016 г. са осигурени над 16,3 млн. лв. за ремонта на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на АМ "Хемус", които не бяха основно ремонтирани от въвеждането им в експлоатация. Тунел "Витиня" е най-дългият у нас - 1195 м, и е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 г., когато е извършено единствено осушаване на облицовката в съоръжението. Тунел "Ечемишка" е с дължина 820 м. В експлоатация е от 1985 г. и от тогава досега не са правени ремонти на тунелни тръби, пише Павлова.
 
На 27 юни 2016 г. започват ремонтните дейности в тръбата посока Варна на тунел "Витиня", а на 1 септември 2016 г. на тръбата за Варна и на "Ечемишка". Ремонтните дейности са започнали от тръбите в по-тежко състояние според експерти - двете десни тръби. "Веднага след приключване на ремонта на десните тръби беше планирано да започне ремонтът и на левите. Едновременното затваряне на двата тунела би означавало пълно спиране на движението по АМ "Хемус" поне за година", уточнява ексминистърът.
 
Павлова заявява, че назад в годините е правен опит за възлагане на ремонт на тунел "Ечемишка". През 2006 г. е сключен договор с гражданско дружество, на което през 2007 г. е платен и аванс от 2 млн. лв., който и досега не е върнат. Строителство така и не е започнато. През 2011 г. е сезирана и прокуратурата, а през 2016 г. на първа инстанция съдът се произнася в полза на АПИ. В момента делото се гледа на втора инстанция.
 
В поста си министърът дава и информация за вложените средства в ремонти през последните две години - от бюджета на Пътната агенция и по европрограми.
 
"За да се решат проблемите годишно са необходими минимум 600 млн. лв. само за поддръжка на пътищата. За ремонт на тунелите, мостовете и виадуктите трябват поне още 100 млн. лв годишно. Бюджетът на АПИ е едва 300 млн. лв. и то след увеличаване на цената на винетките, която е единственият източник на средства за финансиране на пътищата. Докато този дисбаланс не намери решение, инвестициите в поддържането няма да достигат. Защото Европа ни даде пари да построим магистрали, но Европа не ни дава пари да ги поддържаме", изтъква Павлова.
 
Според нея на национално ниво трябва да се търси решение как да се осигури ресурсът за пътищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
21
 
! Отговори
Мачкане преди 7 години
"Мачкай Павлова комунистите"Ама тя е комунистка бе:)))))
58
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Тошо направи пътища, които герберската пасмина, не може дори да поддържа! За какво ни са такива крадливи некадърници?
57
0
 
20
 
! Отговори
чичо-дядко преди 7 години
ех тез инвестиции бре, ех тез пълни джобове... а къде забрави контрола бре!? То не е само да се "усвояват" средства, трябва да се контролира дали е свършена работата както трябва, но... корупцията е огромна.
56
0
 
35
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Свинетке,след вас оставяте само разруха. Правите се,че правите нещо и крадете парите и ето резултатите са на лице. Само не се показвай повече да се излагаш,защото няма да се учудя,ако в скоро време и санировките ви започнат да падат от блоковете,не че ще има някой виновен,защото в България всички политици сте невинни.
55
0
 
30
 
! Отговори
избирател преди 7 години
Свинетка,Вие също имате вина за състоянието на пътната инфраструктура и смърта на жената в тунела!
54
21
 
1
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Мачкай Павлова комунистите!
53
29
 
0
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Един ден паметник ще построят в чест на Госпожа Павлова. Направи много за инфраструктурата въпреки мизерните средства от винетки. 67 лв. на година е нищо но комунистите плюят и храчат.
52
0
 
31
 
! Отговори
.. преди 7 години
Тази жена, кога завърши, кога работи някъде и придоби качества, че стана министър.В този тунел през последните години са паднали над 50 лампи, което се оказа недостатъчно за безхаберните му управници да вземат мерки. Една от тях падна върху кабината ха камион и ............... тишина. Нищо не се случило.Нагли, алчни, гнусни, те дори оставка няма да подадът. Това, че е отнет човешки живот за тях няма никакво значение.Дано един ден на вас да се случи.
51
0
 
33
 
! Отговори
Ghost преди 7 години
Пак другите виновни:>)))) по точно нас изкара,защото повишението на винетките било малко. Значи пари за частни имоти да санирате има, а за безопасност по пътя няма! Най скъпия железен път на километър,най скъпата ограда по границата...В Европа! Най корумпирани политици... ГЕРБ!
50
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маскари недни
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то вие и бул Бъкстон ремонтирахте, ама даже ви досрамя да го откриете, че и вело алея му направихте...
48
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лилянке, за вас всичко е пари! Не че не се къпахте в пари и не рязахте лентички на всяка керемидка. То не бяха снимки, то не бяха приказки! Но сега вече става въпрос за човешки животи, а не за ПР!!!!! Ти това изобщо схващаш ли го??? Всяка година по няколко пъти тези тунели се затварят, но резултатът е трагичен. И като сте заизчислявали, вземете та сметнете колко хора се погубват по вашите приоритетни пътища, за което си и плащат! Аз бих осъдил лично теб за гибелта на жената!
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама вие не сте на власт от година, две или три....
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещастният случай в тунел "Ечемишка"...tova si e prednamereno ubiistvo...A burzoto skrivane na ulikite...
45
0
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
Тая дунда що открадна...
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как и лъщят очите като на хиена при пълнолуние. Направила си е сметката тя от 700 000 000 20% отчисления за партията правят точно 140 000 000.
43
0
 
5
 
! Отговори
Маги преди 7 години
До Бял ДанъкоплатецИ на мен.
42
0
 
31
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Нали това ви беше преоритет? Но май имате по - голям такъв - да крадете. Сега ще откраденете и от санирането. По - малко кредете и ще има пари за всичко. Една шепа държава сме.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът за инвестициите е свързан с тяхната обезпеченост, целесъобразност, контрол и механизъм за гаранции срещу злоупотреби. И докато има опции за създаване и функциониране на орташки фирми по ДЗЗД с всичко ограничено само до и единствено за реализацията на еди кой си проект и отговорност за нито минута повече, кучето ще си влачи рейса.
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па и нагла на всичкото отгоре. На гьонсуратливата партизанска внучка тоя отгоре ще и даде справедливост като му дойдв времето.