Герджиков за вота в Турция: Научете езика, тогава ще гласувате

Когато си тръгна от "Дондуков", ще съм щастлив!
Обновена: 29 мар 2017 22:25 | 29 мар 2017 19:03, Анисия Иванова
267
Герджиков за вота в Турция: Научете езика, тогава ще гласувате
Снимка: БТА, архив

България успя да овладее намесата на Турция в парламентарните ни изборите. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков пред БНТ.

Според него изискването на ЦИК попълване собственоръчно на декларации на кирилица от изселниците ни там е бил прекрасен начин, за да стане ясно, че този, който иска да гласува, трябва да знае български език.

"Този, който гласува, знае ли за какво гласува, знае ли за кого гласува", отсече той.

По думите му това беше един прекрасен начин да се пресече "тази демагогия", че се ощетяват правата на български граждани в Турция, че не се допускат до урните. "Много моля, научете езика, тогава ще гласувате", отсече премиерът.

Според Герджиков директна заплаха за националната ни сигурност е нямало.

По отношение на заканата на лидера на ДОСТ Лютви Местан, че ще съди България в Страсбург за въведените изисквания за гласуване той заяви: "Нека Местан да съди България. Да си научи избирателите на български език и тогава да съди."

Той е убеден, че в случая няма нарушение на ничии граждански права. "Не са успели да гласуват и какво от това. Като се научат да си напишат името на български език, ще гласуват. По Конституция гражданите на България имат права и задължения. Негово задължение е да знае български език, защо не изпълнява задълженията си, а иска да изпълнява правата си", смята той.

Купуване на гласове - не можем да отсечем от корен, но показахме реална борба срещу това уродливо явлание, каза още той.

Добре е за България час по-скоро да има редовен кабинет, но не е реалистична формулата ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти“, каза още служебният премиер. "Това може би ще бъде реално в някакви следващи избори, но към днешна дата би било изключителна изненада за мен. Твърде много се противопоставиха двете партии – ГЕРБ и БСП“, добави той.

Относно това кой би бил реален вариант Герджиков поясни, че не са много, което се подразбира и от политическите сили, които са парламента. "Очаквах поне РБ да влезе. Най-вероятно ГЕРБ с "Обединени патриоти“, дали и Марешки ще се включи, не знам“, каза още той.

По думите му той е получил обвинения, че са кабинет и на БСП, и на ГЕРБ.

"Беше много важно да бъдем равно отдалечени от двата мастодонта. Обаждаха ми се да ми ходатайстват. Ако бях се поддал на всички ходатайства, щеше да бъде Содом и Гомор. Ходатайстваха ми за хора, които могат да са в политическия ми кабинет. Там, където прецених, че е добра кандидатурата, се съгласявах“, поясни той и добави, че няма уволнения под диктовка.

На въпрос да оцени позицията на министър-председател той каза: "Премиерът е най-трудната позиция в държавата, защото отвсякъде има бури и всичко е на неговата глава - образование, здравеопазване, скандали, икономика и т.н."

И в заключение призна: "Като си тръгна от Дондуков, ще съм щастлив!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
11
 
11
 
! Отговори
oOo преди 7 години
Разбира се българските граждани трябва да бъдат призовани да положат усилия, за да овладеят българския език, но това е друго. Задължение на президента Радев е да поиска от професора по право да си подаде оставката от високия пост, който заема, заради това мракобесно изказване.
121
9
 
13
 
! Отговори
Евро-Атлант преди 7 години
Навремето се чудех защо хората от цял свят мразят турците. После разбрах защо-защото са нагли и безочливи! Само турчин може да си позволи да говори за демокрация, да изисква демократично отношение, а в същото време да държи хиляди журналисти в затвора заради обида на персоната му. Такъв е манталитета им-винаги впери поглед в чуждата паница, винаги изискващи но нищо не даващи в замяна... Жалки сте бе! Ако бях на ваше място щях да се завра в Анадолската си миша дупка и повече да не се показвам !
120
3
 
9
 
! Отговори
oOo преди 7 години
Той прокламира тези, които не знаят българския език да бъдат лишени от гражданство. Разбира се българското правителство е длъжно да полага необходимите грижи (включително финансови и организационни), за да може колкото се може повече български граждани да владеят българския език, но това е друго.
119
8
 
10
 
! Отговори
oOo преди 7 години
Да си български гражданин означава преди и над всичко да гласуваш - да участваш в обществения договор, който е в основата на държавното устройство. Нито в Конституцията, нито в Закона за българското гражданство фигурира изискването да знаеш български език, за да бъдеш български гражданин. С други думи професорът прокламира отнемането на възможността да упражняват своето българско гражданство тези, които не знаят българския език.
118
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриотите отидоха да се гаврят с хората на границата. Но ако Ердоган реши да използва 600000 си армия за 4 часа ще е в София и ще присъедини цяла цяла югоизточна България.
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласуване ЗАДЪЛЖИТЕЛНО уж ама...щом не е за вас... аааа не може:-):-):-)
116
4
 
9
 
! Отговори
oOo преди 7 години
Професърът по право и служебен министър-председател Огнян Герджиков е казал нещо недопустимо от гледна точка на Закона в една демократична държава: "Не може да не знаеш български и да гласуваш. Който иска да участва в изборите, трябва да знае този език, който е задължителен за България - българският". Това недопустимо изказване е абсолютно равнозначно на твърдението: Който иска да бъде български гражданин, трябва да знае българския език.
115
3
 
8
 
! Отговори
До Истанбуллу преди 7 години
КОЛЕГА, ОСТАВИ...СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ПО СТАТИСТИКА В БЪЛГАРИЯ МАЛЦИНСТВАТА ЩЕ СА ПОВЕЧЕ НА БРОЙ ОТ САМИТЕ БЪЛГАРИ:-):-):-)ТОГАВА ИСКАТ НЕ ИСКАТ ЩЕ ПРИЕМАТ ТУРСКИЯ И РОМСКИЯ:-):-):-)В ЕВРОПА Е СЪЩОТО, ОСОБЕНО ГЕРМАНИЯ, КОЯТО Е СТРАНАНАТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ... 2040 ВСИЧКО ТУШ:-):-):-)
114
5
 
10
 
! Отговори
oOo преди 7 години
Не Лютви Местан трябва да учи прокудените от комунистите в Република Турция български граждани как да пишат и четат на български, а Вие би трябвало да се върнете в първи курс на Юридическия факултет. Нито Изборният кодекс, нито друг български закон изисква образователен ценз за правото да се гласува. Нещо повече, гласуването е задължително. Чувате ли се какво говорите? Ако нямате милост към бежанците, имайте поне малко уважение към правото.
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Ердоган скрои капата на Вилдерс, та няма да вземе мерките на Далаверко. Само гледайте.
112
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евро ли не знам. Няма значение дали турците идват да гласуват тук. Важното е да ги представя българска партия. Ако е ДПС - чудесно. Исторически ДПС се наложи като българската антитеза на неоосманизма -турците по света представяни от турската държава. Тук такова нещо няма, основно благодарение на ДПС. Ако продължаваме да плюем по него, скоро и то няма да ни помогне.
111
7
 
12
 
! Отговори
Евро-Атлант преди 7 години
Преди 1913 г. в Лозенград (днес Пънархисар) от пет махали три са били български. В Одрин от 10 махали -2 български. В над 120 села са живеели българи, от които над 40 са били чисто български! Дори днес се виждат руините от църквите и училищата! Къде са сега тези хора? Защо не са парламентарно представени в Турската държава, която навремето ги прокуди с насилие и конфискува собствеността им? Освен това същата тази държава, която скоро отново ще стане Султанат и Халифат не спазва Ангорския договор
110
7
 
11
 
! Отговори
Евро-Атлант преди 7 години
Когато Султанат Тюркие начело с диктатора Ердоган възстанови в реални граници собствеността на наследниците на над 90 000 българи, прогонени през 1913 г. от Източна Тракия и освен това им даде правото да гласуват, за да бъдат политически представени в Меджлиса, тогава ще се съглася, че турците имат право да идват и да гласуват за тук за Български Парламент!
109
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее ДПС, че спря Ердоган да стане български политик. Над Бг е надвиснала голяма опасност турският президент да получи на тепсия българските турци. Ще му ги поднесат точно патриотите. Жалко!
108
4
 
4
 
! Отговори
Национален Легион преди 7 години
Тъй наречения възродителен процес си е бил чист цирк между комунистите и турците.... За да могат *** да печелят все повече и повече гласове. Това си е зад кулисна игра... Ако бяха истински националисти направили това сега нямаше да има турци в България, и да идват с автобусите да гласуват. Коалициите между БСП и ДПС през годините го доказва, че турците винаги са били помощник и на турците, и после уж им станали техни жертви..... аре у лево с тия циркове.....
107
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господин Герджиков ЧУЖД ЕЗИК СЕ УЧИ НАЙ-ДОБРЕ АКО ЖИВЕЕШ В СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА, СИРИЙЦИТЕ ИМАТ ГОЛЯМО ЖЕЛАНИЕ ДА ОДАТ В ЕС ДЪРЖАВИ И ДА УЧАТ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ...ЕДНА ОТ НАЙ-БЛИЗКАТА ЕС ДЪРЖАВА НА ТУРЦИЯ Е БЪЛГАРИЯ...ДАЛИ МОЖЕ ДА ПОЧНАТ ДА УЧАТ БЪЛГАРСКИ ТАМ...ЩОТ ОТ ТУРЦИЯ НЯМА КАК ДА ГО НАУЧАТ?:-):-):-)
106
0
 
7
 
! Отговори
До 135 преди 7 години
Ако утре се наложи да си носиш турското име ти ще останеш ли? Гледам кирилицата си я захвърлил вече. Или си мислиш, чепишейки на латиница не ти личи колко си неграмотен?
105
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как мога да подаря на министърпредседателя на служебния кабинет една конституция?
104
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджиков, чети конституцията! Тя не прави разлика между граждани които са грамотни или неграмотни.
103
7
 
7
 
! Отговори
ROM преди 7 години
След няколко години ще има три официални езика. Напразно научих български.