Герджиков за вота в Турция: Научете езика, тогава ще гласувате

Когато си тръгна от "Дондуков", ще съм щастлив!
Обновена: 29 мар 2017 22:25 | 29 мар 2017 19:03, Анисия Иванова
267
Герджиков за вота в Турция: Научете езика, тогава ще гласувате
Снимка: БТА, архив

България успя да овладее намесата на Турция в парламентарните ни изборите. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков пред БНТ.

Според него изискването на ЦИК попълване собственоръчно на декларации на кирилица от изселниците ни там е бил прекрасен начин, за да стане ясно, че този, който иска да гласува, трябва да знае български език.

"Този, който гласува, знае ли за какво гласува, знае ли за кого гласува", отсече той.

По думите му това беше един прекрасен начин да се пресече "тази демагогия", че се ощетяват правата на български граждани в Турция, че не се допускат до урните. "Много моля, научете езика, тогава ще гласувате", отсече премиерът.

Според Герджиков директна заплаха за националната ни сигурност е нямало.

По отношение на заканата на лидера на ДОСТ Лютви Местан, че ще съди България в Страсбург за въведените изисквания за гласуване той заяви: "Нека Местан да съди България. Да си научи избирателите на български език и тогава да съди."

Той е убеден, че в случая няма нарушение на ничии граждански права. "Не са успели да гласуват и какво от това. Като се научат да си напишат името на български език, ще гласуват. По Конституция гражданите на България имат права и задължения. Негово задължение е да знае български език, защо не изпълнява задълженията си, а иска да изпълнява правата си", смята той.

Купуване на гласове - не можем да отсечем от корен, но показахме реална борба срещу това уродливо явлание, каза още той.

Добре е за България час по-скоро да има редовен кабинет, но не е реалистична формулата ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти“, каза още служебният премиер. "Това може би ще бъде реално в някакви следващи избори, но към днешна дата би било изключителна изненада за мен. Твърде много се противопоставиха двете партии – ГЕРБ и БСП“, добави той.

Относно това кой би бил реален вариант Герджиков поясни, че не са много, което се подразбира и от политическите сили, които са парламента. "Очаквах поне РБ да влезе. Най-вероятно ГЕРБ с "Обединени патриоти“, дали и Марешки ще се включи, не знам“, каза още той.

По думите му той е получил обвинения, че са кабинет и на БСП, и на ГЕРБ.

"Беше много важно да бъдем равно отдалечени от двата мастодонта. Обаждаха ми се да ми ходатайстват. Ако бях се поддал на всички ходатайства, щеше да бъде Содом и Гомор. Ходатайстваха ми за хора, които могат да са в политическия ми кабинет. Там, където прецених, че е добра кандидатурата, се съгласявах“, поясни той и добави, че няма уволнения под диктовка.

На въпрос да оцени позицията на министър-председател той каза: "Премиерът е най-трудната позиция в държавата, защото отвсякъде има бури и всичко е на неговата глава - образование, здравеопазване, скандали, икономика и т.н."

И в заключение призна: "Като си тръгна от Дондуков, ще съм щастлив!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
10
 
7
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Няма нужда да знаят български език. След няколко години е има три официални езика.
101
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Динко дали е гласувал? Той дори не може да пише.
100
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешен си герджик..
99
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що ли си мислех, че Герджиков е умен човек. Голяма заблуда. Говори като Динко от Ямбол. А той Динко какъв горд българин е. На трибун вена дума прави пет грешки.
98
5
 
8
 
! Отговори
край преди 7 години
С това изискване се ЗАОБИКАЛЯ конституцията без да се нарушава и то за доброто на България. Същото ще стане с машинното гласуване - идеята е неграмотния да не успее да се справи в тъмната стаичка с падащите менюта. Дай боже и това ще стане
97
7
 
7
 
! Отговори
123 преди 7 години
ДОСТ не никакъв проблем за България! !! Глямото зло са ДПС и цига..те / ромите / !!! ДПС окраде за 20 години зверски България и не е ясно дали ще се съвземем !!!Всичко това стана с участието на ДС и Комунистите и подкрепата на част от нас глупавият българин !!!!! ГЕРДЖИКОВ ВИКА : КРАДЕЦЪТ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА !!!!
96
2
 
4
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Така е Герджиков, кажи го това на Тиквата и на фалшивите ***. Те не искат да спират натиска от Турция и не искат турците да знаят български, за да гласуват. Те искат ДОСТ и ДПС в парламента, за да си играят игричките и да управляват с тях. Най-жадни за власт в момента са патриотите. Те са готови да управляват с ДОСТ и ДПС.
95
5
 
20
 
! Отговори
Иффка преди 7 години
А този въпрос кога ще се зададе се към 80% от родните ни РОМИ или отново всичко е мижи да те лажем? Хората в Турция не са там по своя воля- изгонени са насила, а имат и българско гражданство. Законът им позволява да гласуват, така както позволява на всички българи, където и да са по света. Както се видя на тези избори - бабата на границата е в пъти по възпитана и интелигентна от "кандидат депутата" , който не я пускаше в България, хората в Турция- те не са ни проблема.проблемът ни е другаде..
94
2
 
1
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Герджик, и аз това казах преди два дни на едни фесове тука. И в България има такива, които цял живот не са научили езика. Просто не им е било нужно, тука преводачи много
93
1
 
4
 
! Отговори
Внимaние преди 7 години
ЦИК и ДAНС рaзследвaт особен случaй нa изборно нaрушение:Грaждaнинa от ромски произход ,живущ в Столипиново- Хaсaн,откaзaл дa продaде глaсa си срещу 50 лв.и .....глaсувaл по съвест,a нa всичкото отгоре се окaзaло ,че ромa е грaмотен и имa зaвършено нaчaлно обрaзовaние!
92
0
 
9
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Господин премиер, защо това не важеше и за тези , които живеят в България , а не могат да говорят , пишат и четат на БЪЛГАРСКИ. И защо ги допускате да гласуват след канто не отговарят на тези условия?!
91
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
Юриста дето се кълне в закона по-долу да оди да се пере. Освен писаните закони има и други дето са по важни. Една овца беше отишла с нотариално заверен "план за раждане" при една известна докторка в София. Оная и каза - като раждаш и ти и детето сте в божите и в мойте ръце - с нотариалните си глупости си избърши дирника и я отпратила с кеф. Юрист съм. Не абсолютизирам законите когато не ми изнася. Уважавам Герджиков.
90
5
 
7
 
! Отговори
анти преди 7 години
Браво на Герджиков - а иначе не го харесвах.Казано в прав текст - да научат първо да говорят и пишат майчиният език за да докажат че имат право да гласуват.А ромите те са всеизвестни в цял свят - освен техния си език друго не знаят - но поне живеят в България
89
4
 
5
 
! Отговори
край преди 7 години
Герджиков исках да е президент. Радев премиер и парламент от 120 депутати след мажоритарни избори в два тура. Е това ви е формулата за промяна и успех.
88
2
 
3
 
! Отговори
истината преди 7 години
до 100Да но тия 300000 роми живеят в България а не в Турция - друга държава - место живеене и т н
87
9
 
10
 
! Отговори
юрист преди 7 години
Герджиков е срам за юристите с изказвания от типа---че първо трябва да се научи езика. Нека само да припомня, че след 1878г. огромната част от българите не е знаела да чете и пише; дори и днес неграмотните стават все повече; *** масово гласуват купени с партийните субсидии, но това явно не трогва Герджиков. Ограничаването на правата става с промяна в Конституцията. Не е българин, който нарушана Конституцията с идеята да брани българското. Всъщност той брани беззаконието.
86
0
 
1
 
! Отговори
Jon преди 7 години
Ердогане те и евреите си мислеха ,че могат да превземат Германия преди 2-та световна война ама видя какво стана с тях.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 100 лъжи, 300/триста/хиляди роми неумеят да четат и пишат,е на това се вика качествена лъжа!Вярно е че вече основният електорат на ДПС са ромите,и то при положение ,че ДРОМ/ромска партия/ участваше самостоятелно и не взе и 1%.
84
6
 
14
 
! Отговори
Евро-Атлант преди 7 години
Да ама ромите знаят български език, за разлика от онези които вече четвърто десетилетие и второ поколение живеят в Анадола. Това че предците им някога са живели по тези земи не им дава право да претендират за българско гражданство. Още по-малко да участват в политическия живот на държавата. Това е все едно да искам да ходя да гласувам в Румъния, защото прадядо ми и прабаба ми са живеели в Северна Добруджа. Ще ми дадат ли мамалигите?
83
3
 
8
 
! Отговори
До лъжи преди 7 години
че нали с тия автобуси 20 години гласувахте за ДПС, бесега как обърнахте плочата и станаха лоши или султанчето ви така ви нареди:))))