Радев: Пилотите ни летят по-малко от стандарта на НАТО

Президентът откровено: За КТБ, Русия, съдебната система, съпругата си...
Обновена: 10 юни 2017 07:47 | 9 юни 2017 20:08, Анисия Иванова
234
Радев: Пилотите ни летят по-малко от стандарта на НАТО
Снимка: bTV

Рано е да се каже каква е причината за инцидента в Черно море, нашите летци летят 3-4 пъти по-малко от стандарта на НАТО, каза президентът Румен Радев в интервю по bTV по повод днешния трагичен инцидент, при който загина капитан Георги Анастасов. Хеликоптер "Пантер" от състава на Военноморските сили падна в Черно море при изпълнение на задачи по учението "Черно море - 2017".

"Каквато и да е причината, мога да ви кажа едно – със сигурност знам, че екипажът има нальот – поне 3-4 пъти по-малък от стандартите на НАТО за минимално безопасния санитарен минимум, който е 180 часа в Алианса. Многократно и като командир на Военновъздушните сили алармирах, че летим опасно малко", посочи Радев.

По отношение на връщането на казармата при младежите държавният глава го определи като "добра идея", защото има пряко отношение с възпитанието на младежите, но в момента няма как това да стане.

"Иска много средства, иска време, иска и разбиране на обществото. Трябва да се фокусираме върху професионалната ни армия, защото тя е неокомплектована - ние нея не можем да издържаме", заяви той.

"Авиацията и като цяла армията ни остана малка, ние все още се туткаме и не можем да осигурим ресурси, които поне да гарантират една пълноценна и безопасна подготовка. Не само в авиацията, и във военноморските сили, в сухопътните войски, навсякъде", допълни Радев.

По думите му спорът за купуването на нов изтребител за ВВС е между авиатори и лобисти. "Последните искат да се освободим от сегашните самолети, защото са стари и да ги заменим с още по-стари, поне още години и то на цена като за нов самолет. Ето на това нещо те казват "модернизация", заяви държавният глава и добави, че жизненият цикъл на тези нови самолети ще изтече в периода, в който ние ще започнем да ги получаваме.

Президентът заяви, че по време на служебния кабинет не са променяни параметрите за това кой самолет да бъде избран – "Грипен" или "F-16".

"Абсолютно нищо не се е променило, следва се от години една стройна и ясна процедура, взета от примера на водещи авиационни държави", обясни той. По думите му хората, които които критикуват тази процедура, са подписали как тя да се изпълнява. "Или не са я чели, или не помнят, или нищо не разбират. Ако питате мен - и трите наведнъж", коментира той.

"Надявам се, че правителството ще приеме спешни мерки, няма да протака повече в никакъв случай проекта за нов самолет. Има решение на Парламента", отсече Радев.

Той коментира и срещата си с Лозан Панов, прокуратурата и корупцията в съдебната система. Предтекстът да се извади главният прокурор от съдебната власт, за да му се орежат пълномощията, е алогичен, смята президентът.

На въпрос за публичността на стенограмите за КТБ Радев обеща, че в 19:10 ч. на сайта на президентската институция вече ще е качена първата от тях. От нея са премахнати само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ.

Той призна, че е имал ясни мотиви и желание, че ще публикува тези стенограми, а и съдът не може да му влияе в решението. По думите му това са едни митични стенограми, в които се насажда убеждението, че ще лъсне за КТБ кой колко е крал.

Що се отнася до втората стенограма президентът обясни, че е предприел действия да падне грифът "секретно" от нея и той ще прецени кога и дали да я оповести. Тя ще бъде тест за зрелостта на нашето общество – дали заслужаваме прозрачност, смята Радев.

"В най-скоро време ще имам разговор с руския президент Владимир Путин и ще го поканя за 140-годишнината от Освобождението на България. Има много въпроси които трябва да разгледаме, освен уважението към историята. Нямам намерение да правя компромис с историята заради обсесията на шепа изпаднали депутати", категорично заяви Радев.

По думите му санкциите срещу Русия вредят. "С удоволствие ще подкрепя всеки акт на отмяна на тези санкции, но нека е ясно – президентът самостоятелно не може да инициира такъв акт", добави той.

По отношение на терора в Европа и дали сме готови за реакция, Радев категорично отговори, че никоя от големите европейски страни не е готова. "Ако ви кажа, че сме готови, ще ви излъжа. И другите държави имат трудности", обощи той.

На въпрос за отношенията му с политиците той призна, че с премиера Борисов имат делови и конструктивни отношения, а с Корнелия Нинова се чуват макар и рядко.

"БСП не ми влияе, но аз ще остана задължен на Нинова, че издигна моята кандидатура", допълни Радев.

На въпрос дали съпругата му Десислава Радева се намесва в държавни дела и му влияе, президентът категорично заяви, че тя има същите кабинет и правомощия, каквито са имали и предишните президентски съпруги - на Петър Стоянов и Георги Първанов.

Той я определи като много прям и честен човек и допълни: "Такъв човек не може да бъде сив кардинал. Имам й пълно доверие, с нея споделям много, въпреки че върху нея се излива огромна помия, предназначена за мен. Тя понася всичко".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
5
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Само сухопътна техника ни е нужна ,че корабите потъват ,а самолетите падат,поне танковете ще ги бутаме.Иначе всичко е вярно ,армията е скъпо удоволствие 300 милиарда СА ,а ние с триците ,ще падаме.Господин Президент ,то всяко удоволствие се плаща,но на гърба на работещите просто няма как повече.И аз искам да тренирам на Ферари за да стана добър шофъор ,но.
72
1
 
2
 
! Отговори
сгсфгфсгсдсфд преди 6 години
Какви ръчно-крачни операции са ти в главата не е истина. 1 час с миг се равнявал на 10 часа с Ф?????
71
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не 3-4 пъти а 6 пъти по-малко летят нашите пилоти. Но това не тревожи льотчик-резидента защото при летене с Миг29 правиш 8-10 пъти повече ръчно-крачни операции отколкото с Ф16 и в крайна сметка 1 час с Миг се равнява на 8-10 часа с Ф16, това льотчик-резидента го знае много добре но той се е клянул да пази тази голяма руско-съветска тайна.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То най добре Радев да си вземе един стелт и да си обикаля из селият свят, така ще е по добре
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То най добре Радев да си вземе един стелт и да си обикаля из селият свят, така ще е по добре
68
0
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Кога ще има изявление по инцидента от военният министър Шкембо войвода ?
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом е командир какви часове няма?
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нямали часове !?!?!? който не може да лети да не лети... от една маневра и айде... и затова искат нови самолети ???? че да се тернира с тях ? айде стига детско-президентски егоистични желания, моля ви!
65
0
 
10
 
! Отговори
до анонимен преди 6 години
ТОВА ПАВЕ НЕ Е МОЯ ПРЕЗИДЕНТ !!!!-------Разбрахме, де!Твоят преЦедент е онзи, който ти посочи Мумията Срс!Само, че българският гласоподавател реши друго
64
1
 
12
 
! Отговори
до монархист преди 6 години
Че то имаше референдум, бе човек!И населението на Крим обяви избора си на този референдум.Може да обявиш Крим и за български, стига болшинството му да се състои от етнически българи.Ама, уви.Между другото болшинството българи живеещи на полуострова също гласуваха за присединяването му към РФ.Що се касае до сътрудничеството между Бг и РФ, то нека този път да се основава на взаимоизгодно сътрудничество и уважение.
63
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА ПАВЕ НЕ Е МОЯ ПРЕЗИДЕНТ !!!!
62
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говори много точно,без излишни емоции.Уважително.Премерено.Също така каза някои неща които хората знаят но управляващите отричат.За оградата.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кого хули непрекъснато Гербер 86?Дай факти! Или си затваряй гагата.Само едно име споменава на Костов и то с основание.Да хулиш знаеш ли какво е? А тоз некадърник шеф на митницата.Специалист по софрите на Боко като се организират ловджийски срещи.Гербер *** много ***
60
13
 
6
 
! Отговори
монархист преди 6 години
Ок, покани Путин, нека дойде, нека имаме връзки с тях, имаме толкова общо , ние обичаме руснаците. Но бъди и мъж и му кажи, че не е прав за подхода за Крим, можеше по друг начин (референдум и т.н) А за тези които твърдят, че бил руски, аз мога да кажа, че е бил преди това български. Но нали съм реалист и безпристрастен, не трябва да забравяме Адам и ***...
59
24
 
14
 
! Отговори
тъжен факт преди 6 години
Изборът на военен за най-висшата държавна длъжност в България ще се окаже един злощастен експеримент. Нелепо е когато едни случайни хора си мислят, че света се върти около тях.
58
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В най-скоро време ще имам разговор с руския президент Владимир Путин и ще го поканя за 140-годишнината от Освобождението на България....А дюдюк кога и къде ще му направиш? В президентството или директно на трибуната по време на празненствата? Така се, празненства са, трябва да се празни.
57
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Гоце лижжеше, ама тоя е най-големия русогъзоблизец.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен80Поредният кухинар . Азбуката е дошла от македонските земи. От Солунските братя и от Св. Климент Охридски от Охрид .От манастира ,,Св. Паталеймон ,, Или Солун и Охрид са във Влашко или Пиротско . Нарочно ли се правите на тъ.пи .или сте природно родени тъ.пи ?...И аз това казвам се, македонската азбука. Я питай хората населяващи сега тези земи на каква азбука пишат. Еднаква е с нашата. Ти явно не се правиш. Т.Ъ.П си си.
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Со ро шидите беснят в Шо рош ки Дневник за концерта на Любе хахахахап
54
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин вън от България !