Теменужка Петкова хвърли оставка. Причината – продажбата на ЧЕЗ!

Премиерът щял да реши дали да я приеме или да я отхвърли
Обновена: 23 фев 2018 12:47 | 23 фев 2018 12:29, Камелия Цветанова
346
Теменужка Петкова хвърли оставка. Причината – продажбата на ЧЕЗ!
Снимка: архив, Булфото

Енергийният министър Теменужна Петкова обяви, че подава оставка.

Причината - съмненията около сделката за продажбата на ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си.

"Разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи при тази ситуация, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка при него и той ще реши какво да прави", заяви тя.

Още по темата

Петкова призна, че познава собствениците на пазарджишката семейна фирма "Инерком груп", която придобива ЧЕЗ.

Фирмата купувач е еднолична собственост на Гинка Върбакова. Петкова обаче опроверга публикациите, че е кума на Върбакова и съпруга й.

"Аз познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума", отсече тя и допълни: „И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения и дори да се намесва името на премиера, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде".

Така че сега съдбата й е в ръцете на премиера Бойко Борисов, който ще реши дали да я отстрани от кабинета си.

Иначе Петкова обясни, че продажбата на ЧЕЗ е процедура, която е проведена от чешката държава и българските власти нямат никакво отношение към този процес.

"Процедурата се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва всякакви хипотези и съмнения и намеци за определена намеса на българската държава и правителство при вземането на решението на Чехия. ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава, защото си имат правила и закони", разясни тя.

Тепърва обаче предстои тежката процедура по одобрение на Комисията за финансов надзор, на Комисията за защита на конкуренцията и на КЕВР.

Според Петкова ДАНС също е абсолютно в правото си, дори и тя настоява, да направи пълна проверка във връзка с компания купувач и възможностите тя да изпълнява своята дейност съобразно изискванията за сигурност, защото става дума за стратегическа сигурност.

*************************

Теменужка Петкова е министър на енергетиката на България в кабинета "Борисов II" от 7 ноември 2014-та до 27 януари 2017 г. и отново - от 4 май 2017 г. - в правителството "Борисов III".

Тя завършва магистратура в специалността "Счетоводство и контрол" в УНСС.

Преминава обучения в областта на "Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на "Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол".

След това работи в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел.

Заема длъжността заместник министър на финансите в кабинета "Близнашки" (2014 г.). Ресорът ѝ включва дирекциите "Данъчна политика" и "Вътрешен контрол" в Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция "Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
34
 
! Отговори
Да преди 6 години
Схемата е същата и в Пловдив. Братът на кметчето купува терена на Каменица около 20 дка в супер център, ама кмето няма никакво отношение към сделката щото собствениците не са българи. Отвратителна герберастия както навсякъде из територията бг.
262
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей,тия хиени опоскаха цяла България!То бива,бива алчност,но такова чудо никъде го няма!
261
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В сайта БИВОЛ има доста интересен материал за новите собственици на ЧЕЗ - Цветелина Бориславова, Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата.Само че от ГЕРБ отпреди около 2 часа го хакнаха.
260
0
 
28
 
! Отговори
Ordinary преди 6 години
Няма логика в поведението и действията на министър Петкова. Оставката не е начин за изчистване на името. Напротив тя е признание за вина. Да се твърди, че сделката е в компетенциите на чешкото правителство и в същото български министър да подава оставка!!!!???????.
259
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само народен, но и световен съд трябва да ги съди тези гербаджии! Преразпредилиха си България и държат всички ресурси в ръцете си!
258
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми четете БИВОЛЪ.Много интересни четива има там.
257
0
 
7
 
! Отговори
НЕЧИСТА СДЕЛКА преди 6 години
ХА-ХА Думата мр ъсна била м ръсна. Слагат и звездички.
256
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такъв ценен енергиен експерт трябва да работи за новото енерго. Няма начин.
255
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОРЕДНАТА *** КОРУПЦИОННА СДЕЛКА НА ГЕРБ.ПАК ЗА МИЛИАРДИ.
254
0
 
23
 
! Отговори
Ordinary преди 6 години
Няма логика в поведението и действията на министър Петкова. Оставката не е начин за изчистване на името. Напротив тя е признание за вина. Да се твърди, че сделката е в компетенциите на правителството на Чехословакия и в същото български министър да подава оставка!!!!???????.
253
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега Теменужка ще отиде на работа при Гинка, не се притеснявайте за нея.
252
1
 
27
 
! Отговори
До 255 преди 6 години
Счетоводителката Теменужка беше направена енергиен министър, въпреки потресаващата й некомпетентност /тя не прави разлика между волт, ват и др. такива подробности/, заради услугата, която направи на Герб и РБ чрез фалшив доклад на Финансов контрол за АЕЦ Белене.
251
13
 
3
 
! Отговори
Радев преди 6 години
Докато на мен ми готвят готвачи от лигата на Мишлен и лично те ми поднасят ястията и им плащам за 1 вечер толкова, колкото вие не изкарвате и за 6 месеца, ще мълчите и ще преглъщате мазните канцерогенни банички от левче
250
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама изчистиха ли го вече името на Делян Добрев? И как - с Веро или с Вениш.
249
1
 
21
 
! Отговори
КОМУНИСТИТЕ САВ ГЕРБ преди 6 години
ЦЯЛАТА БЕДА Е В ТОВА, ЧЕ ОЛИГАРСИТЕ СЛОЖИХА НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА НИ КОМУНИСТА БОРИСОВ.
248
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се става милионер. Постът свърши и свърши своята работа. Най-сетне.
247
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази няма да остане гола и боса, и гладна. Не я мислете. Бърз бушон, за потушаване на напрежението и отвличане на вниманието.А не случайно буда я "прие" оставката бързо и по телефона. И не случайно изкача и СИК ...може да разгледате интересната статия на биво.л
246
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ се омажат, направят далавера за милиарди и оставката я имат като орден!
245
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога думата "***", която написах за коментара на 172, е *** дума, че сте я махнали от коментара ми?!
244
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брей този Бойко Борисов макар и с 5 години закъснение, изпълни заканата си.Взе лиценза на ЧЕЗ и прилапа и бизнесът им.И отново целият в бяло. Пак някой друг му е виновен.И в България корупция няма - така да знаете.