С обиди и нападки: Депутатите "пуснаха" ветото на президента

БСП атакуваха мнозинството, че сменя мнението си всеки ден
Обновена: 26 юли 2018 18:59 | 26 юли 2018 17:12,
42

След двучасови дебати, критики и обиди между управляващи и опозиция, но с пълно единодушие, депутатите подкрепиха ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за приватизацията.

Със 185 гласа "против" и 2 "въздържали се" парламентът отхвърли оспорените от държавния глава спорни параграфи в проектозакона. Румен Радев върна за ново обсъждане промените, тъй като според него те не само няма да защитят обществения интерес, а и съществено ще го увредят.

В проектозакона се предвиждаше специфични задължения на приватизираното дружество да не могат да бъдат вменени на купувача за повече от пет години.

Още по темата

Това даде повод опозицията и на малкия партньор в коалицията - НФСБ, да обвинят управляващите, че законът е тежко лобистки и обслужва интересите на определени олигарси.

Затова и само няколко часа след ветото депутатите от ГЕРБ обявиха, че ще го подкрепят в пленарна зала, за да се разсеят всякакви съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна.

Така, след като оспорените текстове отпаднаха, от промените в закона остава единствено идеята за създаване на електронна платформа, чрез която да се извършва продажбата на държавно имущество.

Въпреки че всички партии изразиха подкрепата си за ветото, властта и опозицията си размениха взаимни нападки в безпринципност и защитаване на интересите на олигархията.

Червените атакуваха, че мнозинството сменя мнението си всеки ден и няма ред в законодателните им инициативи, а управляващите попитаха левицата защо са се обявили срещу проектозакона едва след ветото на президента.

"Ако човек не е в тази зала, не чете вестниците, ще си помисли, че управляващата партия няма нищо общо със себе си отпреди няколко дни. Президентът трябваше да наложи вето, премиерът да се солидаризира с него и след половин час да се направят промени. Управлявате ли, не управлявате ли, опозиция ли сте? Крайно време е да внесете ред в законодателните си инициативи и да не си сменяте мнението", атакува соцдепутатът Валери Жаблянов.

Юлиан Ангелов пък запита къде са били БСП при гласуването на закона и настоя, че тогава не е имало дебат.

"Къде беше вашата партия, когато се гласуваха тези текстове. Къде бяхте вие, къде бяха Нинова, Зарков, Гечев. Нинова ли ви разпореди да защитавате олигархията?, попита той.

Цветан Цветанов пък коментира, че нищо не е налагало днес този дебат.

"Днес можехме да отхвърлим ветото на президента, но в политика трябва да има признаване на грешки, които сме допуснали. Показваме и че президентът и парламентът могат да бъдат заедно в общите усилия да удовлетворят обществения интерес", каза Цветанов.

"Знаем, че сте с приповдигнато настроение заради предстоящото мероприятие на Бузлуджа. Отидете, направете си вашето викане, говорене, оплюване на политическия опонент, но това не е политика, това не е алтернатива", обърна се към левицата вторият в ГЕРБ.

Соцлидерката Корнелия Нинова пък настоя, че не трябва да се поправят грешки, а да се работи за промяна на модела.

"С едната ръка приемате антикорупционни органи, а с другата пишете закони, с които залагате корупция. Няма антикорупционен орган, който да хване в корупция нито политик, нито бизнесмен, които са си написали закон, който ги защитава, защото днес корупцията не е престъпление", настоя тя.

Нинова призова и да се разпусне парламентът и да се проведе разговор за бъдещето. Тя разкритикува и поведението на "Обединените патриоти" от последните дни и ги призова "поне да не се бият".

В отговор пък Юлиан Ангелов изтъкна, че може да има търкания между партиите в малката коалиция, но не са като левицата, която подмолно е защитила олигархията.

"Може да се караме, дори да се бием, но сме истински! При нас нямаме строева подготовка, при нас е демокрация, всеки има право на мнение", заключи патриотът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
12
 
12
 
! Отговори
Тъпите червени преди 5 години
Червените *** са жалки и пускащи фалшиви новини. Тук отново са се развихрили да пишат глупости.Те много добре знаят, че през 2017 г. ГЕРБ и Бойко Борисов заведоха дело срещу братя Домусчиеви, за изплащане на 58 млн. заради неспазен приватизационен договор на българския морски флот. Но за това троловете си траят, защото не им е изгодно и трябва да пускат лъжите си, че ГЕРБ защитавал братята. Непрекъснато се опровергават лъжите им и те са в паника, че ще има закон срещу фалшивите новини.
16
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази седмица проличава мъдростта на народа ни избирайки Президент РАДЕВ , на мястото на прецакания Плювналиев ,а не подхвърлената ни партийна другарка Цецка Цачева !!??
15
10
 
12
 
! Отговори
ПРИКАЗКА НА ЕДИН ЛУД преди 5 години
ЧАК СЕГА МИ СТАНА ЯСНО, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ Е ПОИСКАЛ ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА, ЗА ДА СПАСЯТ ТОЙ И КОРНЕЛА ЕДНИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ, А МОЖЕ БИ И МИЛИАРДИ НА ОЛИГАХИЯТА,ДА СИ РАЗДЕЛЯТ ТЛЪСТИ КОМИСИОНИ. И ДОБРЕ, ЧЕ БЯХА ОНЯ ОТ БАНКЯ, ЛЮБОВНИКА НА МИС ***- ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МУ, ЦЕЦО МУ-НАЙ-ЧЕСТНИЯТ, БЕДЕН,НО УМЕН И ПОЧТЕН МОЗЪЧЕН ТРЪСТ, ВОЛЕН НЕПОДКУПНИ АНТИЛОБИСТА,ВЯРНОТО КУЧЕ НА ДОГАН, КАРАКАЧАНКАТА, ТА ЗАКОНЪТ НЕ МИНА.ЗВУЧИ НАЛУДНИЧАВО,НАЛИ? ГЕРБАВИТЕ НИ РАЗКАЗВАТТАЗИ ЛЪЖЛИВАТА ПРИКАЗКА
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И при този резил има защитници на мафията и Собственика на ГЕРБ !!??
13
15
 
4
 
! Отговори
това е преди 5 години
това е, просто театър между ББ и РР за зарявяне на томахавките и то под натиск от Брюксел, да кажем че се получи....
12
9
 
24
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До АнонименТова означава едно! Р.Радев чува гласът на народа, за разлика от останалите във властта днешна!
11
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа хахахаха,стана ли ви кофти другари та наблъскахте минусите ДА ДЕ, АМА ДРУГАРЯТ ПЕТЪР КЪНЕВ Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КОМИСИЯ В ПАРЛАМЕНТА КЪДЕТО ПЪРВО Е ГЛАСУВАНА ТАЯ ПОПРАВКА.Освен това Корнела и Гадев МЪЛЧАХА ЦЯЛА СЕДМИЦА,после видяха реакцията по форумите и ХОП-РЕЗИДЕНТСКО ВЕТО,КОРНЕЛА ИЗЛИЗА НА СЦЕНАТА И ЗАПОЧВА ДА ГРОМИ ЛОШАТА ПОПРАВКА А ДО ТОГАВА НИТО ДУМА В ПОДКРЕПА НА СИМЕОНОВ ,НИТО ОТ ОПОЗИЦИЯ,НИТО ОТ МЕДИИТЕ!ЦЯЛА СЕДМИЦА ОГЛУШИТЕЛНО МЪЛЧАНИЕ А СЕГА,АХ,ОХ!Я МАРШ НАГЛЯРИ!
10
12
 
10
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
/До Вензи/Радев е държавник! Освен Р.Радев - стратег и тактик, сериозна личност и прохожащ политик в държавата има политиканти -гастролиращи циркови трупи, Вождове, медийни звезди/! Везни понеже "разбирате" от политици, споделете моля каква е разликата между артисти /звезди/ и политици? :))
9
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафията нали точно за това си назначи Борисов,да лобира и да и защитава грабежите и далаверите!
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето, другия фланг на БКП се обади!
7
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОРНЕЛО Я ПО-СПОКОЙНО,ЧЕ И ВИЕ СТЕ ВЪТРЕ,КАКВО СЕ ПРАВИТЕ НА УДАРЕНИ,ДРУГАРКО, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КОМИСИЯ Е ДРУГАРЯТ ГОСПОДИН ПЕТЪР КЪНЕВ ОТ Б-С--П ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ А ДРУГАРЯТ ДОМУС-ЧИЕВ ВИ Е ПО ПАРТИЙНА ЛИНИЯ БРАТ НА ИДЕОЛОГИЧЕСКИЯ ФРОНТ!ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА Б-С-П- ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ И ТЕХНИ ЛОБИСТИ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ТАЯ ПОПРАВКА И ТО ПО НАСТОЯВАНЕ НА ДРУГАРЯТ КЪНЕВ!АКО ГЕРБ СА СЕ УС..ЛИ ТИ И КОМПАНИЯ ЩО НЕ СЕ РАЗВИКАХТЕ ВЕДНАГА А БРАНИХТЕ ЧУМАВИ КОЗИ,ЗАЩОТО ДАЛАВЕРАТА БЕШЕ ОБЩА НАЛИ!АРЕ...
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е, че герберастките депутати и членове на правителството и обединените ***...тки лобират за различни богаташи - някои за Домуса, други за Шиши и т.н. И се стига до конфликти ... Най-накрая ще се избият вътре в коалицията.
5
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ отново станаха за смях и на кокошките в Банкя.Видя се че не са никаква Парламентарана група, а сбирщина от оФце, комнадвана с СМС-и.
4
23
 
12
 
! Отговори
Onzi преди 5 години
Радев да ходи да прави набиранки на училищните лостове в двора, само за това го бива явно.
3
23
 
11
 
! Отговори
Вензи преди 5 години
По принцип е странно Радев да връща закони, защото той не е политик, а и не знае основни правила и задължения като президент. Чрез него шефката му Нинова играе мръсно. Дано не са заедно в управлението, защото ще бъде тотална катастрофа.
2
23
 
14
 
! Отговори
Ефо преди 5 години
Президента слуша и изпълнява какво му заповядва Нинова. Просто неин слуга и пионка, чрез който тя пречи на управлението на държавата.
1
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко е гениален проверява реакциите на Радев и Нинова и дали са верни на народа .