Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?

Президентът поиска повече участие на граждани в управлението
23 окт 2018 16:30,
422
Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?
Снимка: БТА

България не само заседна на дъното на Европа, но значително изостана от бившите социалистически държави. Това заяви президентът Румен Радев в лекцията си пред студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Според него по ключови показатели като доходи, бедност, корупция, престъпност, неравенство и свобода на словото се нареждаме до страни "от субсахарска Африка" и все по-трудно се вписваме в европейския пейзаж.

"На практика България проигра голяма част от възможностите, които предлага членството в ЕС", подчерта президентът, пише "24 часа".

Президентът посочи, че има два модела на институции - едните с широко участие на гражданите в тях, а другите - изключващи ги. По думите му при първите е налице просперитет, ефективна организация на труда и забогатяване на хората, а при вторите - упадък, бедност, слаба държава и източване на публични средства.

Още по темата

"Сами може да прецените къде е страната ни. Нашите институции закърняват, а гражданският контрол над тях е неефективен. Разделението на властите драстично се нарушава", каза Румен Радев. Според него "единственият изход за излизане от блатото, в което сме затънали от години", е радикална промяна на политическата среда у нас и решаване на въпроса кой да упражнява властта. Президентът смята, че трябва да се разшири участието на гражданите в управлението.

"В институциите да влязат високо образованите и достойните, а не послушните, защото един от големите ни проблеми е опростачването на политическия живот", посочи Румен Радев. Той призова студентите към активна позиция.

"Абстрактният патриотизъм в социалните мрежи не е достатъчен. Трябва непримиримост срещу цинизма и опростачването", каза президентът. Той отбягна конкретен отговор на въпрос на студент дали е време за президентска република.

"Ще проличи от това, дали сегашната политическа класа решава проблемите на страната. Ако е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна", обясни държавният глава.

Румен Радев не даде и ясен отговор дали възнамерява да направи партия. Думите му бяха, че ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяване на демократичните принципи, справедливостта и законността.

"Европейските фондове са необходими, но в същото време, ако няма ефективен контрол, могат да доведат до тотална деформация на политическия и икономическия пейзаж", заяви Радев в отговор на студент.

Президентът добави, че при срещи с бизнесмени те му признавали за опасността средствата им да отиват в търсене на подходящ човек за осигуряване на обществена поръчка, вместо за инвестиции. Румен Радев се съгласи със студентката Алин Бикова, че у нас някои престъпници не получават наказание.

"Безнаказаността не е само за тях, а и финансова, и всякаква друга", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите комунисти срам нямат! След 100 години непрестанно вредене на България, пак напират да управляват.
278
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината за изоставането на България е Партията, която те издигна бе Румене. В другите източни страни комунистическите партии се саморазпуснаха от срам или ги забраниха, а твоите приятели до 1998 се опитваха да управляват без да правят реформи, докато фалираха всички предприятия. После имаха наглостта да питат защо са продадени на безценица предприятия с раздут персонал, без пазари и с много дългове.
277
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корпорациите обвиняват правителствата в европа, а правителствата обвиняват корпорациите за лошия резултат от поредния режим капитализъм в европа- затриване на местните в собствените им държави в мизерия. И заселване с евтина работна ръка от африка и близкия изток, а всъщност и мащабна масова подмяна на населението в европа. Тежко и горко й на европа и на нас щото се държим за потъващ кораб. Забравихме да бъдем независими и свободни, и това може да ни струва бъдещото съществуване.
276
1
 
17
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
То да се констатира, че е зле положението, е елементарно! Въпроса е да се предложат и впоследствие да се приложат работещи решения. Това за повече гражданско участие в институциите, не мисля че е от този тип решения! Само знаят да се правят на умни нашите властимащи, а всъщност дори и не е нужно да са такива! Достатъчно е да "копират" Виктор Орбан и положението в България доста бързо ще се подобри! Опасността пък Орбан да ги съди за плагиатство мисля, че е нищожна!
275
3
 
5
 
! Отговори
тоти преди 5 години
samo goli prikazki si e na golo dype gydel .Ako si za ne6to no nestava ni6to si otiva6 i wdiga6 masaite,a ne pokrivkite
274
10
 
14
 
! Отговори
Румене защо се криеш преди 5 години
Зад изтъркани клишета , всички знаем какви са проблемите , но ние сме безгласни букви.Ти имаш власт , но нямаш смелост да назовеш проблемите с истинските им имена , защото си страхливец и предател.
273
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Харесваме си президента Радев,който не го харесва,да се изнесе от България,да не го гледа!
272
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само БКП.Да си се връща комунизма с казармения ред.Иначе загиваме бавно и сигурно.
271
7
 
17
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До АнонименЕвтиното като качество винаги излиза по скъпо! Евтините политици или политиканти като ББ, ЦвЦв, ...Герб, ОП, Воля ... излизат скъпо на народа!
270
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от чиниимиещи помиярчета повръщащи денонощно в българските форуми.Мухльовци, мийте си чиниите и не се занимавайте с България.
269
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Gabriel Obertan LEVSКое е по-скъпо бе ***?
268
0
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До Gabriel Obertan LEVSЕстествено, че е така и си правдив! В БГ мафията си има държава! В Италия държавата си има мафия, а в Англия си има кралица!
267
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от герп!
266
5
 
23
 
! Отговори
Gabriel Obertan LEVS преди 5 години
Разберете племе от Волга, тука цените ви са по-скъпи от Италия и Англия, в магазините и услугите ви !!А пък заплатите ви са от 8 до 15 пъти по-ниски ..В ПЪТТТИИИ !
265
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиши на кирилица ве, coпол! Немаш акъл за една кирилица да сложиш, а си седнал от онова къд го немаш да раздаваш..
264
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво да кажа фърчи лъжи,който го възприема сериозно има нужда отспециализирана помпщ.
263
4
 
5
 
! Отговори
Neloy преди 5 години
Bg prezidentstvoto i dance palno s fashisti i internationalni teroristi , nikakva publichna otchetnost, nikakva prozrachnost, komunisticheska diktatura , prahosvat bg narodni levove ...dokoga ste prodaljavate s tesi fashisti, siderov, mareshki, simeonov, karakachanov, borisov?! Izhvarlete tazi paradna fashistka teroristichna diktatura... Podigravki s bg katadjii, bg policia, bg grajdanski vatreshen red, bg darjavni levove, bg darjavna rabota.... sram i pozor za republika bg!
262
7
 
15
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ориентирайте се към приключване, господа. Със или без вашата тролерия, обективната реалност не се променя. Ситуацията в страната е като след война. Войната в случая е десетгодишното управление на герб - война на мафията срещу нормалния човек.
261
1
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До За 305Какво? През очите на (Като ) турист ли да ги видя? :))
260
1
 
7
 
! Отговори
За 305 преди 5 години
*** бе, кавалИ Виж сам както правим белите хораПък ако нямаш пари - пусни си тубата да видиш