Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?

Президентът поиска повече участие на граждани в управлението
23 окт 2018 16:30,
422
Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?
Снимка: БТА

България не само заседна на дъното на Европа, но значително изостана от бившите социалистически държави. Това заяви президентът Румен Радев в лекцията си пред студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Според него по ключови показатели като доходи, бедност, корупция, престъпност, неравенство и свобода на словото се нареждаме до страни "от субсахарска Африка" и все по-трудно се вписваме в европейския пейзаж.

"На практика България проигра голяма част от възможностите, които предлага членството в ЕС", подчерта президентът, пише "24 часа".

Президентът посочи, че има два модела на институции - едните с широко участие на гражданите в тях, а другите - изключващи ги. По думите му при първите е налице просперитет, ефективна организация на труда и забогатяване на хората, а при вторите - упадък, бедност, слаба държава и източване на публични средства.

Още по темата

"Сами може да прецените къде е страната ни. Нашите институции закърняват, а гражданският контрол над тях е неефективен. Разделението на властите драстично се нарушава", каза Румен Радев. Според него "единственият изход за излизане от блатото, в което сме затънали от години", е радикална промяна на политическата среда у нас и решаване на въпроса кой да упражнява властта. Президентът смята, че трябва да се разшири участието на гражданите в управлението.

"В институциите да влязат високо образованите и достойните, а не послушните, защото един от големите ни проблеми е опростачването на политическия живот", посочи Румен Радев. Той призова студентите към активна позиция.

"Абстрактният патриотизъм в социалните мрежи не е достатъчен. Трябва непримиримост срещу цинизма и опростачването", каза президентът. Той отбягна конкретен отговор на въпрос на студент дали е време за президентска република.

"Ще проличи от това, дали сегашната политическа класа решава проблемите на страната. Ако е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна", обясни държавният глава.

Румен Радев не даде и ясен отговор дали възнамерява да направи партия. Думите му бяха, че ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяване на демократичните принципи, справедливостта и законността.

"Европейските фондове са необходими, но в същото време, ако няма ефективен контрол, могат да доведат до тотална деформация на политическия и икономическия пейзаж", заяви Радев в отговор на студент.

Президентът добави, че при срещи с бизнесмени те му признавали за опасността средствата им да отиват в търсене на подходящ човек за осигуряване на обществена поръчка, вместо за инвестиции. Румен Радев се съгласи със студентката Алин Бикова, че у нас някои престъпници не получават наказание.

"Безнаказаността не е само за тях, а и финансова, и всякаква друга", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
3
 
9
 
! Отговори
За 304 преди 5 години
Българите оцеляха от турското и руското робствоИ няма да изчезнатАма за вас Рашките не съм сигурен
258
4
 
4
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До Този е дебилЯ разкажи как се живее в Африка?
257
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб ликвидира тъпoтo племе, но това е много приятно събитие! Затова ме кефят герб! Нема кой друг да затрие бългapaците!
256
11
 
14
 
! Отговори
По-тъпо парче преди 5 години
От льотчика не е цапало Президенството!Има ли идея къде е Африка и къде Европа, *** недоклатено ?!
255
12
 
14
 
! Отговори
УжасТ преди 5 години
Тоз не само външно мяза на правешкия цървулл!И на акъл го докарва...;(((
254
6
 
12
 
! Отговори
бях 294ти преди 5 години
Далеч съм от мисълта, че сме Европа и че се живее много трудно при тези цени е ясно на всички. Но..ооо сравнение с Африка е абсурдно. Само там съм виждал жив човек да яде от земята захар и сурово зърно смесени с пепел, тука се събира за кокошки и др животни, но хора не ядат пръст. Там може да те заколят за едни обувки, всъщност който не е ходил-да мисли каквото си иска. Не е лошо и през.Радев да отиде, ама ако може инкогнито!?
253
6
 
14
 
! Отговори
Точи лиги преди 5 години
Точи лиги, ама ще се задави !!!Защото неговия настойник Путин, е повел Русия към скорошно загробване.Затова обичам след като ще загроби Русия, светът ще стане едно по-хубаво място за живеене.А, този посредствен човечец Президент е наказание за нашта тъпота !!!
252
9
 
14
 
! Отговори
Този е дебил преди 5 години
Има ли идея как се живее в Африка?!Че и лъжец е...мааму стара
251
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Зозо"...според мен гербавите просто злобеят, че Радев издуха тяхната пародия Сеска."Много си зле, никой от вас, ***-Радевците така и няма да се досети, че въпросният "президент-единител" е плод на политическия инженеринг тъкмо на Борисов, който напълно преднамерено предложи най-неизбираемата особа в държавата - да мирясат малко червенотиквеникакъвчетата, да придобият малко бодър комсомолски дух като за достойна опозиция, а тя каква стана - от "Позитано" не вижда по-далеч от Суб-Сахарата..
250
8
 
9
 
! Отговори
Хора, бдете! преди 5 години
Решетниците му пълнят с мухи главата на този пРезидент Московските кукли на конци Гоце/преди/ и Радев/сега/ все за президентска република точат лиги.
249
7
 
8
 
! Отговори
Абе стига преди 5 години
Стига бе президента ни бил виновен.Той е дете на народа. Гласоподавателите и особено гласоподавателките като чуят генерал и се подмокрят. Та ние си го избрахме и той е типичен представител на народа -- човек елементарен, с не особено големи умствени заложби, завистлив и злобен. Типичен българин !!!
248
6
 
8
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
Президентът е свят и честен човек. Може с лекота да стане свещенник когато се пенсионира защото умее да комуникира в този и в онзи свят. Но истинската прелест на човешката мисъл, дух, тяло и прекрасни намерения е струпана в една скромна особа. Без имоти пари и бижута, но с голямо сърце. Тази българска Майка Тереза се нарича Г-жа Нинова! Тя ще избави България от мъките и ще донесе мъдрост късмет и благоденствие във всяко семейство.
247
9
 
9
 
! Отговори
111 преди 5 години
Жлъчта, която се излива от устата на т.нар. президент, е ужасяваща. Подмолността и назидателното поведение - също. Да мисли държавнически е мисия невъзможна.
246
2
 
11
 
! Отговори
до 292 преди 5 години
До Статистика...какво си пил бе брат? фани си лягай,а? 2 000 000 от хубав живот ли СЕ ЕВАКУИРАХА от БГ ????
245
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутрите на ГРОБ назначават във всеки град.... до кога ????? това ли е демокрация? това ли са 'евроатлантическите ценности' на неграмотното плашило-'майка' на нацията ?????????????????????????????????
244
4
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Обичам герберастът да ме убеждава, че е добро и редно да плащам все повече за всичко, защото така е европейско. По-нататъчна мисъл къде отиват парите и какво получаваме срещу тях - липсва. С една дума - гербераст :))) същински *** като Вожда.
243
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараМързелив си, некадърен си, беден си.Кое те учудва?
242
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БайфиданПростено ти е - *** си - не знаеш.Напъни се и ще се научиш.
241
6
 
14
 
! Отговори
месара преди 5 години
Когато се чудя дали да вярвам на президента или на гербавия тролер, вярвам на джоба си. А той казва същото като Радев...
240
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тонкатаТонка, русофилска *** проста.Като вземеш да вкарваш данъци колкото мене в тая държава, тогава ще налагаш цензове за гласуване.*** алкоголишки.