Борисов: Бюджет 2019 - сред най-амбициозните от прехода

Отговарял на предизборните обещания
Обновена: 28 окт 2018 16:24 | 28 окт 2018 14:30, Петя Славова
207
Борисов: Бюджет 2019 - сред най-амбициозните от прехода
Снимка: БТА


Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството ще разгледа проектите на бюджетни закони за 2019 г.

Още по темата

По думите му бюджетът е направен така, че да отговоря на предизборните обещания и програмата, която имат ГЕРБ и Обединените патриоти. Той припомни, че когато е било договаряно създаването на правителството е бил поет ангажимент брутният вътрешен продукт /БВП/ до края на мандата да достигне до нивото от 110 млрд. лв.. Още тази година разчетите за 2019 г. са показали, че той ще бъде 116 млрд. лв., а до края на мандата - на 133 млрд. лв., посочи Борисов, цитиран от БТА.

Безработицата е 4,8 процента. Външният дълг е рекордно нисък - третият най-нисък в Европейския съюз, като през 2018 г. е 22,5 процента от БВП, а разчетите са той да стане на 17,7 в края мандата, изтъкна премиерът.
Минималната работна заплата се увеличава по график и тя ще бъде 560 лв., а през 2021 г. ще се повиши на 650 лв. Благодарение на по-добрата събираемост, както и на добрата работа в борбата с контрабандата и спирането на източването на ДДС - с близо 5 млрд. лв. повече са приходите в бюджета и затова в новия бюджет има ръст навсякъде, пресметна Борисов.

Премиерът добави, че от догодина доходите на заетите в бюджетната сфера, включително полицаи, съдебна охрана, военни и всички останали, ще се повишат с 10 процента, докато на учителите - с 20 процента. Освен това са отделени и средства за ремонт на голяма част от училищата и детските градини. За здравеопазване се отделят повече от 500 млн. лв. Помощите за отопление, заради по-високите цени на горивата, се увеличават с 50 процента. Ангажиментът към хората с увреждания също ще бъде изпълнен и се отделят 150 млн. лв., информира още Борисов.

"Изпълняваме и ангажиментите си към НАТО. Изпълняваме приетия национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП - до 2024 г.", коментира още министър-председателят. За 2019 г. разходите за отбрана ще бъдат в размер на 1,58 на сто от БВП, което ще даде възможност да се подобрят отбранителните способности на въоръжение сили. Гарантирани са средства за трите проекта на армията, добави Борисов.

В бюджета за следващата година са отделени и приоритетно средства за ремонт на уличната мрежа и общинските пътища. Над 500 млн. лв. повече ще бъдат средствата за общините - предимно за Северна България, като ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114 процента, посочи още Бойко Борисов.
"Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега", изтъкна Борисов и добави, че не може да изброи абсолютно всички сфери, в които се отделят повече средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не е закопавал България като тоя.
112
4
 
9
 
! Отговори
БОЦКО преди 5 години
До 2030-та година 60 на сто от територията на България ще се превърне в така наречената "демографска пустиня".
111
2
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Тиква каже :-"Бюджет 2019 - сред най-амбициозните от прехода"..Добре,но имам два въпроса:-1..Що е то "преход" и колко века може да продължи той у нас?..и-2...Като каква му е "амбицията " на бюджет 2019?..-Да бъде "амбициозен"?!
110
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 5 години
Боже, Ти, що над всички ни бдишИ ни водиш с ръката Си свята,Отвори небесата и вижКак е пълна с мъка земята.Колко злоба в душите гори,Колко болка в очите ни има.Пролетта не е пролет дори,Нито зимата - истинска зима.Докога ще се лутаме в мрак?!Нека разумът води сърцата!Чуй ни, Господи, чуй, дай ни знакИ върни любовта на земята!Радостта ни през сълзи блести,Обичта ни граничи с омраза.Неродени угасват мечти.Боже, кой така ни наказа?!На достойните твои чадаДа се гърчат душите им в рани.Над безчестни да свети звезда,Да се имат за богоизбрани.
109
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А за пенсионерите ?Те обещаха 500 лева за пенсионери и минимални заплати 1000 лева,след което свалиха на 300 лева пенсии,но и това не направиха,а за минимална заплата 1000 лева,не се и чува.Българоубийци!
108
9
 
16
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Какво са си мислели кръговете около които гравитира този Данинг-Крюгер пожарникар,когато го лансираха преди около десет години да бъде поредният "спасител" ?Само Тръмп може да му съперничи в интелектуално отношение.Е?Монетарната система се провали,капитализма и демокрацията също.Не е ли време светът да изостави остарелите възгледи?Не е ли време за Нов Световен Ред?Меритокрация-тя ще излекува болния ни свят.Бутнете Стария Световен Ред в гроба,отворете прозорците си и тръбете за Меритокрация!
107
4
 
33
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Една територия от която дори и бежанците бягат не ми я хвали . При това положение направо се чудя за какво ни е и армия никой луд няма да ни нападне няма нито една причина да се хаби. След някоя друга година тук ще е пусто и празно като изключим прим.тите.
106
3
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 117....Незаменими хора няма! Демокрацията го доказа! Друг ще смени Борисов! А кой ще е той?! Зависи само от нас! -:)
105
18
 
6
 
! Отговори
Max преди 5 години
Прочетох почти всички коментари, които са основно против това управление и е напълно разбираемо защо, но никъде не прочетох каква е алтернативата...Някакви идеи???? От 30 години нещата вървят надолу в България.Кои са следващите при, които животът ще се подобри???Моля дайте предложения.
104
4
 
19
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
103
5
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Защо БВП го казва в левове, а не в долари ?То и при Виденов БВП беше не милиарди, а трилиони левове , по-точно 54.45 трилиона лева.Как се е изменила покупателната ни способност за последните 10 години?Как са се изменили брутните външни инвестиции ?Защо не ги каже Борисов пък и казионните медии?
102
5
 
40
 
! Отговори
б преди 5 години
при ББ Българпия стана най-бедната държава---Дори Албания е по-добре от нас...
101
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е на командно дишане !!
100
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе,пак ли половината бюджет няма да бъде изразходен до два месеца преди края на годината,и ще държите хората в мизерия,докато инфлацията се увеличава....както правите всяка година.И всички неподмазващи ви се икономисти ви казват,че това не е правилно.Пестите докато икономиката върви надолу.А в края на годината половината бюджет изчезва набързо и неразбрано къде отиват парите,докато хората мизерстват.А ако решите да вдигнете пенсиите с 12 лева,тя инфлацията отдавна ги е изляла.Не ви е срам
99
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надявам се да доживея деня в който всички ще бъдете изправени на старият стадион "В Левски"и разстреляни.Искам да пия бира и да ям пуканки ида гледам как ви разстрелват.
98
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормалните хора мият чинии или сменят памперси на дъртаци в чужбина проститутките и псевдо мутрите живот си живеят в бг заради този грозник на снимката.
97
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка,сега,веднага!Вън Валери!
96
4
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ти..Разбираш ли.Че мутрата ти ни е противна вече? Сега се сетил да "работи" ! И ни пробутва "бизнесмени" Които изобщо не са в обкръжението му! Е браво бе.От 10г си на власт. И чака още 10 г..За да унищожи завода Банев..И да го попиташ аджеба Едва сега Защо унищожи Девня? Номерата ти не минават вече! И не ни блазниш с пари.Които ги има само на хартия! ХОДЕТЕ СИ ВСИЧКИ!
95
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки Български гражданин трябва да носи тази снимка на бат Бойко (Бащицата на нацията) отляво, до сърцето си!!!!!Сутрин, като се събуди цялото семейство, в продължение на една минута да съзерцава този живототворящ образ на - свети бат Бойко Министерски!Вечер преди сън - същата семейна молитвена процедура!!!!!Св. бат Бойко да бъде провъзгласен за светец преживе от всички религиозни концесии в Бг, чужбина и в нашата Галактика (Млечния път - съставена от българско кисело мляко, разбира се)
94
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най--много съдрани българи от данъци ,най бедни в ЕС, най--болни в ЕС..... на тоя фон щом се хвали .