Депутати предлагат: Данък за мачовете в кръчмите

Основната цел е да се защитят авторските права на телевизиите
21 ное 2018 07:40, Александър Попов
93
Депутати предлагат: Данък за мачовете в кръчмите
Снимка: Булфото, архив

Ресторантите ще плащат такса, ако решат да привличат клиентела с с излъчване на мачове по телевизията. Това ще стане, ако бъде прието предложението на депутатите Данаил Кирилов от ГЕРБ и Емил Димитров от Обединени патриоти за промени в Закона за авторското право и сродните му права, които са внесени в парламента.

Предложеният текст гласи, че радио- и телевизионната организация, която е осъществила първоначалното излъчване или предаване на собствена програма, има право да разрешава срещу заплащане изпълнение на програмата пред публика. В момента такса за излъчване на телевизионна програма пред публика трябва да се плаща от организаторите на проявата или собственика на заведението, само ако хората са платили входна такса.

Идеята е това да важи за всички места, на които се пускат телевизионни предавания пред публика. Размерът на таксата за излъчване на телевизионни програми пред публика ще се договаря между всяко заведение или тяхна представителна организация и сдружения на радио – и телевизионните организации, гласи още предложението, цитирано от "Труд".

Депутатите смятат, че промяната ще доведе до по-добра защита на авторските права в съдържанието на телевизионните и радио програми, които в момента се излъчват публично без да са представени необходимите разрешения за това.

Друго предложение на депутатите предвижда кабелните и сателитни оператори, които разпространяват радио и телевизионни програми, да предоставят данни за броя на абонатите си, като се урежда тази информация да не представлява търговска тайна. Целта е изсветляване на пазара. В момента телевизиите и радиата трудно установяват реалния брой абонати на кабелните оператори, което е важно за да получат справедливо възнаграждение за своите програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
34
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Данък тоалетна и данък глупост кога?
44
2
 
33
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
мда, могат творчески да разширят данъка.ако играят Манчестър Юнайтед двойно да се плаща, че твърде много фенове има в България. също ако играе Меси или Роналдо друга тарифа. ако играе Лудогорец, директно на съдиите се плаща.
43
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, нали собственика на телевизора е платил на телевизията такса абонамент а тя на свой ред е платила правата за излъчване на съответния мач. Нека собственика на телевизора с платен абонамент реши сам дали да сподели с други продукта който е закупил, Защото ако фенът не отиде в бара да гледа мача, кръчмарят не купи продукта, телевизията не купи права да излъчва то онези дето бягат залудо на терена какво ще ядат? Фенът е този който им плаща лъскавият живот!
42
2
 
27
 
! Отговори
1 преди 5 години
То бива простотия, бива , ама чак толкова не бива!Нали кръчмата си плаща данъци от консумацията, плаща си на оператора на кабеларката, който от своя срана плаща данък!То и аз мога да бъда, като този никому неизвестен депутат и един път на четири години да се изтъпанча в пленарна зала и да кажа: "Трябва да събираме данък "П Р Ъ Д Н Я"!
41
2
 
24
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Този път удариха кантара,та му изкривиха топуза.А къде са правата наекраните извън стадиона.Затова стач-куваме-за всяко левче в повече РФЕРЕНДУМ,както е в Швейцария.
40
3
 
26
 
! Отговори
dp преди 5 години
А данък за въздуха който дишаме няма ли????????????
39
2
 
30
 
! Отговори
Дупетат преди 5 години
Предлам данък тоалетна щот и те замърсяват околната среда
38
2
 
36
 
! Отговори
van zant преди 5 години
Тези тотално откачиха за пари...............да се махат.
37
2
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КАКВА НЕВЕРОЯТНА ГЛУПОСТ! А ДОВОДИТЕ СА ОЩЕ ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ!ГЕРБ ЕООД СЕ ПОЧУДИ КАКВА НОВА ТАКСА ДА ИЗМИСЛИ
36
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои телевизии ти кихнаха, лобистче!?!?!
35
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте сърбите бе *** от гроб! 5 цифрови спортни телевизионни канала, които се излъчват напълно безплатно за населението!! Вие нямата толкова канали изобщо с ваща глупава цифровизация!! Да не говорим, че разрешихте на некви гьотверени да си развяват байрака в тв, като правят платени почти всички спортни програми!!
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичката Мара втасала....
33
2
 
37
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Аз пък предлагам всеки депутат който лети по разни форуми в чужбина ( всъщност екскурзия за да си купи нови дрехи и подаръци на любовницата ) да плаща всеки километър на екскурзията си -тези пари да отиват за болни деца - А не болните деца и тяхните майки да му плащат разходките до Япония и навсякъде по Света където нито ги знаят нито искат да ги видят или чуят-С държавни пари лесно се лети - А те видите ли -искат последните стотинки на нещастният българин и едното му удоволствие футбола
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То, че е така, така е, има логика. Печелиш благодарение на събитие което се транслира. Истината е някъде там...Но, насищане няма да има.
31
6
 
6
 
! Отговори
бла,бла преди 5 години
Доколкото знам това го има в Англия и на други места, в Германия. Обаче не е лошо хората да имат възможност да си платят, тоест, да им стигат парите. Иначе няма лошо, предлагат продукт, продават го, искат пари за него. Само че с тези врътки, един да излъчва италианското, друг испанското, трети А група и т.н, и за всяка телевизия да плащаш отделно, а иначе да имаш 290 канала, които не гледаш, няма да стане. Аз си сложих иптв именно заради това, и вместо да плащам, сега гледам без пари...
30
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какви авторски права говорят?! Единствената причина футболисти и цял антураж от нищополезноправещи хора да живеят като царе е, че въобще някой ги гледа. Да не говорим, че спорта стана тотал комерс. Хиляди излишни мачове които пренаситиха ефира и девалвираха стойността на победи и титли. Футбола вече не носи онази радост и тръпка които ми носеше в детството. И той стана фейк, както почти всичко в днешно време.
29
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По големи дебилни ***! Никога не са управлявали в историята на България!!
28
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А данък колко пъти ще си уважавам жената няма ли да наложите?
27
2
 
25
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Толкова ограничени хора едва ли има някъде на тази планета. Идея след идея, от *** по ***. Аз очаквам такса дишане, хайде защо се бавите.
26
3
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Хората пращат совалки в Космоса - скоро и на Марс ще стъпят-- а ние в БГ сме на път да си хвърлим телевизорите от къщите си - за да не плащаме такса футбол ))-Докъде ни докараха ! Ужас --Ще играем шах карти таро и така ))Бойко ни обясняваше как през комунизма нямало хладилници коли и телевизори - Ами сега има защото технологиите са евтини и бълват продукти - с една заплата купуваш няколко неща - Но явно нито кола може да има българина (понеже данъците на година са колкото колата) нито телевиз