Павлова на изпроводяк: От "Какво пък толкова направи?" до "Блестящо!"

Министърката дойде с патерици в НС за края на министерството й
85

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От "Какво пък толкова направи?" до "Блестящо изпълнени задачи!" се чу в пленарната зала по време на дебата за закриването на Министерството на българското европредседателство, което отива в историята от 1 януари.

Изненадващо при гласуването двама депутати се въздържаха. Министерството се закрива, защото на 31 декември приключва тройното председателство на Съвета на ЕС от Естония - България – Австрия. На 1 януари 2019 г. щафетата се поема от Румъния.

Още по темата

Така Лиляна Павлова няма да е министър от 1 януари 2019 г., а днес тя дойде в парламента с патерици. Поради тази причина не успя да заеме полагащото й се място за членовете на кабинета, което можеше да заеме като за последно, ами седна на последния ред в пленарната зала.

Шефката на НС Цвета Караянчева обясни, че не може да изкачи стълбите, така че който има въпроси към нея, да се обърне към последния ред. Павлова най-вероятно ще седне на депутатската банка след коледната ваканция на законотворците, която ще приключи на 10 януари.

Очаквано европредседателството получи полюсни оценки от управляващите и от опозицията. Според Кристиан Вигенин от БСП, ресорното министерство е трябвало да бъде закрито по-рано, след като България предаде щафетата на Австрия на 1 юли, а функциите му да поеме Външно.

"През това време бяха направени разходи, раздаваха се бонуси", коментира той. Социалистът заяви, че левицата ще поиска детайлна справка за разходите по време на еврошефството ни от финансовия министър Владислав Горанов.

"Евтино било председателството и дори струвало по-малко от една глоба на ЕК, но въпросът е и дали са използвани ефективно парите", настоя той. Вигенин обвини властта, че колкото и да се хвали с успехите си България все още не е в Шенген, а за нашите превозвачи не са извоювани добри условия по пакета "Мобилност".

"Пред Коледа завършваме с една позитивна новина – ще имаме един министър на ГЕРБ по-малко, от БСП очакваме оставката на цялото правителство, днес правим първата стъпка", заключи той.

Изказването му даде повод на Ивелина Василева от ГЕРБ да го обвини в скептицизъм, нихилизъм и сарказъм. Според нея първото ни еврошефство започна със силни очаквания, с напрежение, със спекулации, че властта няма да се справи.

"То завърши с оценка не само от обществото, ами и от нашите външни партньори с ефективно и успешно провеждане на тази важна задача. Това беше исторически период за страната ни като достоен член на ЕС. Ние се справихме по възможно най-добрия начин на фона на обстановката в европейски и световен план. България беше лидер през този период и доказа, че е отговорен партньор", похвали се тя.

Висока оценка за Лиляна Павлова и подчинените й даде и Валери Симеонов от ОП.

"България се справи блестящо, гражданите на ЕС научиха за България и то добри неща, това е постижение за рейтинга на страната ни, а ако трябва да поставя моята лична оценка тя ще е пет и половина. Половинката, която не достига за отличен е поведението на политиците, защото когато трябваше да покажем единение, беше показано нещо друго", коментира той.

А самата Лиляна Павлова вчера отчете, че мисията е завършена успешно. За Европредседателството са похарчени 144 млн. лева, включително за ремонт и оборудване на сградите, в които се проведоха събитията от председателството.

22 млн. лева са спестените разходи по бюджета на българското председателство на Съвета на ЕС, чиято обща сума с всички предвидени дейности е била 166 млн. лева. Без парите за ремонти и оборудване реално председателството ни е струвало 62 млн. Лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кака Лили играе театър, нищо й няма, но ходи с патерици........по време на европредседателството беше здрава и скачаше като младо зайче....сега болна с патерици, тая кака става за Болшой театър!!
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безсрамни крадци !
74
1
 
13
 
! Отговори
Рррр преди 5 години
Чоко номер две. Онзи Арабаджиев и той Чоко номер 3. Останаха и Баневи да се обявят болни и те и пуснати. Чоковци номер 4 , 5 а Бойко е Чоко Боко номер 6. 6 е числото на дявола Сатаната. Бойко е антихрист. Много хоъ нея да празнуват Коледа и Нова година. Аз тези празници много ги мразя защото знам колко хора умират от глад и тъжност докато другите са се събрали на маса и се веселят. Помагайте бе. Аз бих помогнал на някой. Поне тез празници имат значение като имащите помагат на нямащите.
73
0
 
14
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До 73 Подхлъзнала се е по европредседателството.
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кака Лили защо е с патерици??
71
0
 
19
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Лелее,ама тая по-зле от Ценко бе?!Добре,че не е в ареста...
70
1
 
21
 
! Отговори
В най-бедната страна преди 5 години
Най-скъпото европредседателство. Коментарът е излишен.
69
1
 
16
 
! Отговори
Анускоп преди 5 години
,,Министерството на Българското Европредседателство'' ,само как звучи , А ? Министерството по разпределянето на субсидиите.Павлова от както е завършила работи единствено с разпределяне на финанси от ФАР,САПАРД и всички останали фондации които плащаха временно на отраслите докато течеше приватизацията и рзбиването,когато някой отрасъл биваше ликвидиран напълно,спираха и събсидиите на Павлова,и се насочваха към към друга цел за унищожаване.Образование,селско стопанство,армия,машиностроене..всичко
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може да бият жена, УЖАС!
67
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Похарчени 144 милиона и се хвалят , тия вече не се и крият като крадът
66
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достойна дъщеря на (цк на кпсс герб)
65
0
 
33
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
РЕАЛНО ЗА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА РЕЗУЛТАТА ОТ ТОВА ПРЕХВАЛЕНО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО Е ЕДНО НИЩО! ПОЧТИ НА ВЯТЪРА БЯХА ПОХАРЧЕНИ ЕДНИ МИЛИОНИ, НАЙ-ВЕРОЯТНО ПОНЕ ОЩЕ ТОЛКОВА БЯХА ОТКРАДНАТИ И НАПЪЛНИХА ГУШИТЕ НА КРАДЛИВИТЕ ГЕРБАДЖИЙСКИ ФИРМИ. СКОРО ЩЕ СЕ УВЕРИМ, ЧЕ ПРИКАЗКИТЕ ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ СА САМО ЕДИН НАДУТ БАЛОН. ВСИЧКО ТОВА Е РЕЗУЛТАТ НА НАЙ-НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ В ИСТОРИЯТА НА СТРАНАТА !!!
64
1
 
38
 
! Отговори
ISTINATA преди 5 години
Истината е следната - Арабаджиеви бяха касичката на Кражбата с Павлова , сега Павлова ги гони да и върнат парите и се прави на Чоко Чоков - за критиците - Хотел Маринела взе Субсидии за Евронезнамкакво председателство в размер на 50 милиона евро , бяха намерени само 5 милиона евро в хотела .Ама Цацаров защо Дреме ?
63
3
 
31
 
! Отговори
Константин преди 5 години
До Б. Б.Но кой и по какъв начин ще потърси отговорност на бб за създаденото министерство и похачените средства, които, както се вижда нямаше нужда да бъдат похарчени. Прокуратурата е на бойко. Кой/кои ще им потърсят отговорност, също така народът спинка зимен сън.
62
2
 
34
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Някой казват , защо в България се направи министерство, а в Австия не. Щот всички си мълчим и никакъв протест, дори наченка на протест няма. Ето сега от 1 януари пак ни подготвят да ни суровакат с ток и вода по 10 процента, пак всички мълчат, а не може да се сравнява Курц и Австрия, Курц е национално отговорен политик, с б.б и л.п., тъмните и алчни балкански субекти, искащи само да ядат и лапат. Но няма страшно драги съграждани, тя приподата не търпи празно, скоро няма да има от кои да взимат.
61
1
 
47
 
! Отговори
Б. Б. преди 5 години
Канцлерът на Австрия Себастиян Курц пое Европредседателството от 1 юли 2018 г., но не създаде министерство,защото не е необходимо. Поради какво се похарчиха толкова много банкноти от народната хазна на България, когато се закриват болници от липса на средства, когато бедността е толкова фрапираща?!Народът на България не е длъжен да плаща излишни средства, а после да тегли кредити.
60
1
 
35
 
! Отговори
N B! преди 5 години
По време на Българското Европредседателство се забави газовата директива. Доста изречения в CV-то на Лиляна Павлова звучат несериозно, защото не са истина. Не е имала образователен ценз все още, когато на 19 г. ѝ подаряват трудов договор за експерт в Министерство!? Т. е. откраднала е заплатата на качествен висшист. Не блести с изискана ерудиция.
59
1
 
32
 
! Отговори
N B! преди 5 години
Още на 19 г. Л. Павлова става експерт в Министерство, въпреки че няма образователен ценз!?Криминален скандал! Винаги е имала много високи, но незаслужени изисквания относно заплатата си. Не е възможно ЕП да плаща заплата на 2 министри на Европредседателството едновременно. Не може Себастиян Курц и Лиляна Павлова да са едновременно председатели на Съвета на ЕС.
58
0
 
36
 
! Отговори
No! преди 5 години
От 1 юли 2018 г. Европредседателството се пое от Себастиян Курц, който не си позволи да навътри Австрия с излишни разходи за министерство. След тази дата кой плащаше заплата на Лиляна Павлова - ЕП или българският данъкоплатец? Не е възможно де юре да има двама, дори трима министри на Европредседателството. Докога в най-бедната държава в света ще продължава комфортното и луксозно, но незаконно обезпечаване на върхушката!?Как на 19 г. без образователен ценз Л. П. стана експерт в Министерство!?
57
0
 
24
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
Пак те и сега са на власт, тая кръглата на кой е внучка.