Еврото – важно за малките икономики като българската

В ЕК знаели, че повечето българи искат в еврозоната
69
Еврото – важно за малките икономики като българската
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въвеждането на еврото е важно за малките и отворени икономики, каквато е българската, за която е важно да се разчита на износа, смята Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог.

Още по темата

За българския туризъм също това е важно, допълни той и отчете, че миналата година е била рекордна за сектора.

Домбровскис изрази удовлетвореност от това, че страната ни твърдо е поела по пътя на присъединяването към еврозоната.

Според него вече 20 години единната валута е силна, стабилна и удобна за ползване.

Еврокомисарят, който участва в срещата на бизнеса с правителството, призна, че е наясно, че болшинството от българите са за въвеждането на еврото.

Това не беше така в Латвия, каза той в отговор на въпрос за сравнение между България и прибалтийската страна в процеса на присъединяване към Еврозоната.

Същевременно Домбровскис изтъкна, че доста работа предстои да се обясни на хората в страната какво полезно ще донесе въвеждането на еврото и да бъде убедено обществото в това.

Домбровскис посочи още, че при сравнението на процеса на присъединяването към Еврозоната на Латвия и България се вижда, че предизвикателствата пред двете страни са донякъде доста различни.

В Латвия се обсъждаше план за присъединяване към Еврозоната, когато тя беше в криза, а Латвия тогава излизаше от международна програма за кредитиране за периода 2008 - 2011 г., като се поставяха въпроси за нейната готовност, каза Домбровскис.

Контекстът беше различен и от тази гледна точка да се убедят хората бе доста по трудно, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата ще задлъжнее в евро както стана в Гърция поради страшната скъпотия и после няма да може да излезе от ЕС както Англия. Населението ще избяга в ЕС. Латвия и Литва се обезлюдиха след еврото.
41
4
 
4
 
! Отговори
ПАК преди 5 години
ДА ПРИПОМНЯ НА ТОВАРИЩИТЕ ТУКА , ДЕТО РЕВАТ ЗА РЕФЕРЕНДУМ ,ВЕДНАГА ДА ЗАМЪЛЧАТ, ДА НЕ СТАНЕ КАТО С ОНЯ ЗА АЕЦА, ДЕТО НАПРАВО Е КАТАСТРОФА ЗА ТЯХ И СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ГО ПРЕСКОЧАТ, ТА НЕЕ ДЪРПАЙТЕ ЛЪВА ЗА ОПАШКАТА...
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересува ги еврото в БНБ. Следващата касичка за харчене и усвояване.Никога няма да кажат за това и никой журналист не смее да пита за това евро.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При криза в Гърция еврото се срина, държавите и банките почнаха да фалират. Бг оцеля благодарение на лева и че не беше отпускала заеми на Гърция и Латвия.
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Сорос много хора поболя, това не е на добре. Вече е създал психоза на някои хора.
37
2
 
30
 
! Отговори
евро, не преди 5 години
Какъв износ бре, пане? Внасяме ягоди, череши, кайсии, сливи, ябълки, картофи, тиквички, ***, пъпеши, дини, яйца, месо, краве масло, много стари автомобили, дрехи и техника втора ръка и ред други неща, които можем да си произвеждаме. Условия ли няма в България или на ЕС така е по-изгодно?Май второто! Лисицата приказвала приятни за ухото на гарвана приказки и като си отворил устата изтървал сиренцето, а лиса го лапнала. Народе, опомни се навреме!
36
0
 
19
 
! Отговори
асенов преди 5 години
кой е казал .че искаме. не знам някой да ни е питал? това е искане на Борисов не на нас. аз съм против
35
1
 
23
 
! Отговори
морски преди 5 години
Точно през 2000 хилядната година бях в Италия , и там се прие еврото !! Хората пазаряха и ревяха !! Но аз се надявам това да не стане ,заЩото нЯма да има до тогава ЕС. !!
34
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото и ЕС са сценарии на елитите за унищожаването на нациите и заличаване на народите! По този начин се въвежда световтия ред! Един парламент, една валута и територии вместо страни. По лесен контрол и манипулация над всички. Политиците са само лакей в ръцете на хора като Сорос, за сбъдване на плановете им. Евроизборите, парламента са един фарс. За това има хора като Орбан и Салвини. Ислямизирането и джендърските закони не са случайни. Нищо не е случайно, и вече всичко е организирано
33
2
 
33
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Искаме референдум за ез, хващам бас че 70 процента са против. Дефакто няма нито един плюс нито икономически нито политически. Само зависимост от германия и франция, които ще одобрявят бг бюджета СИРЕЧ ще има ли увеличение на доходи или не! Мислите ли че ще ни разрешат? Както последните 10 г? Ще има само пари срещу мигранти, ще ни ги карат с влакове, иначе ще ни фалират. Ез са мафия точно като по филмите, брутална и безскрупулна, ще ни смажат. Не случайно цяла из европа не са в ез и нямат мигра
32
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврозоната е само за развитите и богати държави. У нас ще са добре само богатите хора.Влезем ли в зоната, вече няма измъкване, а пропадане в дългова криза като Гърция. За какво сме им на големите? То и сега те си пласират *** си!
31
1
 
13
 
! Отговори
спасиба преди 5 години
До Зозо 31другарю гербер , бивш комунист , благодаря ,ч е си се загрижил за здравето ми . Наистина наскоро карах грип , и вече нищо не ми се взима , сумати лекарства изпих ...А ти пребоядисан другарю , здравето бива ли при теб???
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредния шмекер дошъл да граби
29
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАК СЛАГАТ ДУМИ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, КОИТО НЕ Е ИЗРЕКЪЛ. ТАКА БЕШЕ И С ЕС И НАТО. БЕЗ РЕФЕРЕНДУМИ И С ФАЛШИВИ СОЦИОЛОЗИ ИЗКАРАХА, ЧЕ БЪЛГАРИНА САМ СИ ИСКА .УРА, ДЕТО МУ ГО НАБИХА ОТЗАД !!!!
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До noFreeman6 Завидно неграмотен си. Направо не е за вярване.
27
1
 
3
 
! Отговори
амиии преди 5 години
До Анонимен 29 Е и ???
26
2
 
21
 
! Отговори
хм преди 5 години
какво евро с пенсии от 85-100 евро , за социалната да не говорим , заплати от по 280-300 евро
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес 1 евро е 75 рубли. А 1 рубла е 0.015 долара или цент и половина, 2.5 стотинки.
24
6
 
24
 
! Отговори
ко речи ??? преди 5 години
До Зозо 26 Фактът , че Великобритания напуска ЕС означава, че ЕС се разпада .САЩ са в във фалит , ама не си го признават, ФЕД им печата пари , но докога ли ....
23
3
 
26
 
! Отговори
хм преди 5 години
Как от ЕК знаели, че искаме в Еврозоната? Направете референдум и ще видите истината!