Харчим над 5 млн. лв. за ремонт на 10 стари танка Т-72

Машините са от времето на Студената война
131
Харчим над 5 млн. лв. за ремонт на 10 стари танка Т-72
Снимка: архив, Reuters

Над 5 милиона лева харчи държавата за ремонт на 10 от старите руски танкове Т-72. Договорът за това е сключен в края на миналата година с ТЕРЕМ, обяснява военният министър Красимир Каракачанов в писмен отговор на депутатски въпрос.

Дружеството е поело ангажимент да ремонтира основно и да подмени при нужда части от бойната техника.

Обществената поръчка на МО е била за ремонта на 13 танка, но в крайна сметка ТЕРЕМ е поело ангажимента за поправката на 10 от тях.

Танковете Т-72 са от времето на Студената война.

Също в края на миналата година Каракачанов одобри сделката с беларуския "558 Авиационен ремонтен завод" в Барановичи за ремонт на бойните самолети СУ- 25.

Те са разработка от края на 60-те години на миналия век и въпросните машини не отговарят по никакъв начин на натовските стандарти. Въпреки това ремонтът на антиките ще струва милиони.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 5 години
До VНяма грамотен танков екипаж които да заеме позиция до сграда ако тя не е овладяна от тяхна пехота, а терминаторчето има инфрачервена камера и светваш като коледна елха зад стената и не е нужно да се показваш че да знаят че си там и да ти долети един 125мм фугас от 72 ката
101
0
 
5
 
! Отговори
лъжа преди 5 години
Къде ги чупите,че да давате толкова пари за ремонт -крадете.
100
1
 
0
 
! Отговори
V преди 5 години
Проблема е че няма смисъл да се показва. От трети четвърти етаж няма да пропусне .А танка е толкова шумен че ти разбираш кога е точно под тебе ,няма смисъл да се показваш да го видиш . хвърляш и бягаш .А като вземат да изкачат и те си имат прикритие има кой да ги гръмне .И най големия заряд прави малка дупка на танка .Важно е да можеш да работиш с налягането ,а новите дистанционни щуротии дават огромни възможности .Аз даже си мисля за използване на стара техника от моргата направо. Танкистите са
99
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 5 години
Пък ако става въпрос дали са много или малко 5 млн. дадохме 4 млрд. за КТБ които потънаха в нечии сметки... А 5 млн. са нищо, ако продадем на Цветанов апартаментите даже и ще хартисат за един банкет след модернизацията на 72 ките и сушките... а ако претръскаме и останалите ни политици ще имаме най-модерната армия в НАТО
98
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 5 години
До VИма едни машинки "Терминатор" те са за прекритие на танковете в градски условия от пехота с РПГ и ПТУР и прочие благинки, та ако има една такава на улицата не коктейл *** а и фаса няма можеш да си хвърлиш през прозореца
97
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 5 години
Т-72 са си много даже добре за нашите условия и възможности, а с малко пари може да се модернизират и стават почти с характеристиките на Т-90 или поне да им сложат динамическа защита и щора пак ще е добре. Поляците едни от най-заклетите русофоби се канеха да нареждат тяхните 72 ки но в крайна сметка ги модернизираха. А за щурмоваците просто няма алтернатива освен А - 10.
96
2
 
9
 
! Отговори
variola преди 5 години
Статията е направо върхът на сладоледа, личи че я няма казармата и връзката с армията и обществото, какво разбира журналистка от танкове, оръжия и други технически елементи. Простотия до шия, всичко е баламурници !
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за 2 млрд. ще вземем 8 кошника и апартамент за детето.
94
0
 
17
 
! Отговори
дасдфуй преди 5 години
Руснаците си обновяват танковете Т-72 като след модернизация стават Т-72б3м и са почти с качествата на Т-90МС. Действат изключително умно и практично и с минимални средства постигат максимален ефект.
93
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 93Бг вече 25 години няма армия, родните ни политици и задокеански "партньори" здраво се постараха, бих казал дори престараха!Армия няма от 1944г
92
3
 
1
 
! Отговори
V преди 5 години
Не им следя цените .Последно като гледах един т 90 беше два милиона а един абрамс 6 милиона . Тези машини не стават за населени места с високи сгради .Един коктел *** и сами ше излязат от там .От по висока сграда даже няма да го видят . За населени места трябват две машини с дистанционно . никога няма да могат да ги спрат .Ако имат много скорострелно оръдие имат някакъв шанс .
91
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименАко не им поставят активна защита-хич да не ги ремонтират!Иначе ще стават само за въдворяване на ред в махалите....
90
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До VТ-90М не е 2млн,$,а започва от 2.5 млн.$ за базовия модел,актуалния достига 4млн.$.Впрочем доста добре се представи в Сирия,където бяха ударени няколко,но нито един не бе унищожен.Куриозното е,че един бе пленяван и пак отвоюван.Обстрелвани бяха със всичко налично,без прословутия Джавелин.Иначе наистина-в градски бой и Абрамсите се осират.Там освен активна защита от рода на Арена,друго не помага.
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи формуни специалисти, Ами нали един нов танк Абрамс струва 7 млн долара. Какво му има на Т 72, добре бронировка, проста конструкция. Сигурно ще му ъпгрейднат електрониката и става боеспособен в правилните натренирани ръце.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зер имаме 10 танка?
87
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу кого ще воюваме?Турция, Гърция, Румъния или Сърбия???Всяка една от тези държави ще ни размаже!Бг вече 25 години няма армия, родните ни политици и задокеански "партньори" здраво се постараха, бих казал дори престараха!А, младото и подрастващо поколение пръстчето си няма да мръдне, за да защити родината си!Хм, 10 танка!?До 1990 г. имахме 420 Т-72.
86
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 5 години
87 година една машина т72 струваше 1.5 милиона лева и доколкото си спомням разчети те и в боя бяха 3 минути
85
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха!Та ние похарчихме два милиарда долара,за десет броя 40 годишни американски щайги,наречени "самолети",абсолютно безпомощни и ненужни в една съвременна война и "това стадо обедняло и затъпяло",само изблея вяло и покорно наведе оФФчата си "глава", в знак на съгласие за хвърляне на вятъра на тези милиарги!!!А тук се "загрижили",за някакви си 5 милиона,за десет танка,които в една съвременна война,ще изкарат по-дълго от летящите американски щайги!Ама,ум царува,ум робува и ум патки пасе !
84
1
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
до 87 Един т 90 е около два милиона долара чисто нов .Но тези танкове не са адекватни на новите условия . Само срещу зле въоръжени терористи може да ги ползваш и то извън населено място.Танкостроенето в световен мащаб упада . може да се направи много по адекватна машина с минимум ресурс . Но дори тогава може да се измисли нещо против нея.Срещу всяка техника си има противотехника ;)Тези пари са много .Освен това армията ни трябва да купува само части и то не тя ами резерва ,а танковете танкистите
83
4
 
15
 
! Отговори
ЕДНА е истината преди 5 години
България произвеждаше:трактор Болгар, камион Мадара, автобус Чавдар, мотопед Балкан, мотокар Балканкар ........, днес ТИКВА!