Отбелязваме 143 г. от избухването на Априлското въстание

Президентът Румен Радев ще участва в тържествата в Клисура
Обновена: 1 май 2019 08:11 | 1 май 2019 08:00, Анисия Иванова
73
Отбелязваме 143 г. от избухването на Априлското въстание
Снимка: БТА

143-годишнината от избухването на Априлското въстание ще бъде отбелязана в страната. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.

В Клисура тържествата ще започнат в 10.30 часа с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876-та, от историческия музей до площад „20-ти април“. Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на националния флаг. В  историческия храм „Свето Въведение Богородично“ ще бъде от отслужен молебен за  благоденствие.

Снощи на площада в подбалканския град се състоя тържествен митинг-заря, на който присъства президентът Румен Радев. Почетена беше паметта на загиналите при погрома на въстанието над 400 клисурци. Днес Радев ще наблюдава възстановката, в която ще участват близо 200 души - самодейци, сред които и десетки от националното дружество "Традиция" от цялата страна.

Кулминацията на тържествата е тържественият митинг-заря в 20.30 мин. Официалното слово ще произнесе председателят на НС Цвета Караянчева.

Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г.

Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост, обясняват бързия му и кървав край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон пред падналите за България и Българската Свобода българи- български мъже, жени, старци и старици, деца!Най- лошото е, уви, че тези достойни храбри български наши деди са разочаяровнаи от това, което става с България. След осовбождението ни, на нас, българите ни се натрапва чужди динстически династии, които нямат нищо общо с България, Мария Луиза е мразила българите, но нищо не й пречила да взила с пълни шепи българските блага, Фердинанд е смятал българите за " дойна крава"
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10000!!!! Доста сте преувеличили бройката. Вероятно в това число са вкарани и жителите на селата подпалени от въстанниците нарочно за да изкарат жителите им в гората. Съвременници на събитията свидетелстват за няколкостотин съзаклятници, а останалата маса са били изкарвани насила под смъртна заплаха или подведени от масова психоза нарочно подклаждана от организаторите.
14
2
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Другарката Караянчева е излишна на тези празненства !
13
3
 
10
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До привет от ДойчландТези 10 000 въстанници бяха напълно достатъчни за да ликвидират евтината ви Османска империйка само за две седмици. Разбра ли за що са били само 10 000?
12
15
 
6
 
! Отговори
привет от Дойчланд преди 5 години
Тези опълченци са били руски пионки повечето от които криминално проявени ! Целта им е била да отцепят територия от Османската империя и тази отцепена територия да стане под руско влияние ! И за ваше съжаление опълченците успяха ,те ,децата им и техните внуци заедно с братята руснаци ви обират последната стотинка до ден днешен .Болшинството от българите са си живеели доста добре икономически и са имали абсолютно всички права и задължения каквито са имали всички граждани на империята !
11
14
 
7
 
! Отговори
привет от Дойчланд преди 5 години
Сега разбрахте ли защо от цялата българска нация е имало само 10 000 въстанници ?!Българите са живеели добре и са смятали подобни въстания за предателство срещу държавата ! Затова и нито един българин не си е помръднал пръста поне да погребе Левски с почести както би подобавало ,ако Левски е бил уважаван човек сред българите ! Турците не са забранили той ,да бъде погребан , но нито един българин не си е направил труд да го погребе защото са смятали Левски за предател и изменник на родината !
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
във възтановката кои ше играят ролята на турците, или няма да има такива? за да не обидим едни особи!
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ДойчландНай-добре си стой в "дойчланд", рупай си марулите, подражавай на останалите ***, отричащи възстанието и жертвите му, и не смеещи да припарят България!Аман от българомразци!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хора, вие сериозно ли ги мислите тъпотиите които пишета????Каква Западна Европа, какъв ЕС, каква Германия, какъв Путин????Поне се полконете пред героизма на българите изправили се срещу Османската империя, подкрепяна от лелеяния ви Запад, за да могат децата им да живеят като свободни българи!
7
19
 
2
 
! Отговори
привет от Дойчланд преди 5 години
От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.........................Това категорично показва ,че болшинството от българите са били доволни от живота си по онова време и затова е имало предателство ,понеже хората са били доволни от живота си и са смятали ,че такива въстания са опити за дестабилизация на държавата и на нормалния живот на хората ! Представяте ли от цалата българска нация има едва 10 000 доброволци ?!
6
3
 
10
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Априлци са искали българите да живеят в беднст и послушание, да не са суверенна страна, да има американски военни бази, да внасят скъп но правилен американски газ, да влязат в Еврропейския съюз и НАТО и последните да разпложат ракети срещу Русия *** територията на бившата Османска империя. Това са били идеалите на въстанието.
5
1
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До от чужбинаВместо да пишеш простотии, вземи и прочети историята !
4
8
 
16
 
! Отговори
от чужбина преди 5 години
Днес на е 1 май ден на труда а се чества априлското въстание ! А бе тая държава толкова ли много е пропаднала ! И на празници тук се исхождат разни извратени същества с неустановен пол от софия под въздействие на дрога .
3
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До колкото разбирам от фактите Когато испанците са отишли в Латинска Америка са избили всичко живо ,като са сменили на местните езика и религията Докато България е била под турско ,населението на България се увеличава от 1 на 2 млн души и за 500 години българите не се помисюлманчват нито започват да говорят турски
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон пред българите дали живота си за свободата на Родината! Да живее България!
1
13
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Излиза, че господин Тодор Каблешков не е познавал календара!