Захариева: Няма как на 7 октомври да има съвместни чествания на Гоце Делчев

Работата на съвместната комисия продължава
Обновена: 10 юни 2019 18:52 | 10 юни 2019 16:37,
23

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма как да приемем датата 7 октомври за съвместни чествания на Гоце Делчев. Това каза на пресконференция пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с позицията на Красимир Каракачанов, че смесената комисия между София и Скопие по историческите въпроси не работи, предава Агенция Фокус.
Още по темата

Вчера вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов изригна срещу смесената комисия, която има за цел да изчисти историческите спорове между България и Македони. Според него, скопската страна отказа да признае факта, че Гоце Делчев е българин по народност. Министърът категорично отказа и да приема 7 октомври за съвместно честване на воеводата - денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическа София на Скопие. Ако отношението на Северна Македония продължи, Каракачанов поиска българската делегация да "стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовската интеграция на Северна Македония".

Екатерина Захариева не коментира ултиматума на министъра на отбраната, но изтъкна, че желанието на правителствата на България и Северна Македония е до края на годината общата историческа комисия да постигне по-голям напредък.

"Историческите въпроси за нас са най-важния елемент в договора за добросъседство. Те са крайъгълният камък, защото ние трябва да учим нашите млади хора на истината", каза още Захариева. 

От своя страна, външният министър на Северна Македония Никола Димитров посочи, че делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да преодолее разделението между това, което е било, и това, което двете държави имат днес.

"Искам да апелирам към мъдрост. Когато има близост и приятелство, не трябва да се поставя ултиматум", каза Димитров.

Експертната комисия между България и Северна Македония беше създадена с член осми на Договора за добросъседски отношения и сътрудничество и има за цел да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни.

По отношение на изграждането на транспортния коридор номер 8, който трябва да свърже Адриатическо с Черно море през Албания, Северна Македония и България, министър Захариева каза, че вече има ясен график.

"Има осигурено финансиране. Вярно е, че това не са прости инфраструктурни проекти. Не трябва да забравяме, че допреди две години ние изобщо не се срещахме.", коментира тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се сприятелят със Заев колкото си може и да приемат празника на 7 октомври. Не трябва да признават северен македонски език. Няма никакво значение къде е гроба на Гоце Делчев дори и Заев ако го върне в София. Все пак е намерил покой в Скопие което си е бг земя
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Крим не е рускиРусофили нямат вина за Берлин 1878 г. и Париж 1919 г.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПешоЗахариева и Каракочанов подписаха договор с тия антибългари и значи и те са антибългари.
18
5
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Явно сръбско-руската агентура в тази псевдодържава е все още силна, след като предложиха за празнуване датата на най-голямото антибългарско предателство в съвременната ни история!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скопската стрАна, това вече ми харесва.
16
2
 
13
 
! Отговори
Защо? преди 4 години
Защо "македонците" се отказаха от името си , елинезма и Ал.Македонски , под натиска на Гърция и САЩ, а ние им правим мили очи, когато искат да присвоят нашата история? Защо не ги попитате ,кой е създал съвременият "македонски" език и граматика и че това е българин?
15
2
 
12
 
! Отговори
Срежант преди 4 години
Историята на Република(северна) Македония започва след 1993г. останалото е партенки и незнам какво има да им се вързват нашите на акъла на "западните ни съседи".
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е в резултат от договора който великия дипломат ,присъединител на западните Балкани ,Меркел на Балканите и т.н подписа слушайки господарите си ! Защо не подписа договор като гърците и да затвори устите на онези край Вардара ,а войводата да не плаче ,нали е в управлението ,военен министър ! Къде беше ти войводо когато подписваха глупавия договор !?
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много проста тая кикимора ти по народност може да си китаец ако имаш китайски паспорт ама по националност какъв си ? Тая изобщо не разбира разликата между народ и нация ?
12
3
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Хари Потър, Гоце Делчев и Влад Цепеш са българи с македонски произход.
11
3
 
14
 
! Отговори
До 11 Анонимен преди 4 години
Гоце Делчев се е писал в писмата, като българин. Братята му също са били революционери и са се писали българи, а не са марсианци или македонци. Завършил е българско училище и се борил за свободната на българите в Македония. Защо вие турците, имате такава омраза, че пишеш глупости?Има доказателства, не е било преди 15 века, че да може да се манипулира каквото и да е.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гоце е роден в област Македония и там е редно да е гроба му. Това че гърците, сърбите и турците го убиха, защото е бг патриот, е съвсем друг проблем, но тогава излиза че Захариева има претенции и към родното място на Гоце Кукуш който сега е гръцки.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те България разграбиха и разрушиха и опитват да ни изгонят от тук с рекет и лишаване от всякакви социални придобивки, скоро не знам ток и вода дали ще има навсякъде.Тръгнали Македония да мислят.Да си стоят отделно , да си правят език и история, ние и с история и без , такива тикви раждане че не ни трябват душмани, те ни дерат по зверски от всички.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е големия балкански политик Винету да се изкаже за предателствата които направи че и се похвали с тях
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива глупости надробиха във външната ни политика гербери и лъжепатриоти,че дълги години свят ще ни се завива от тях.Признаха С.Македония,македонския им език,оня дебелия им продаваше паспорти и сега се усетиха нали?
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебелите селски чотрури не разбират от добро, те разбират от тояга. Макетата трябва да си изядат пердаха, за да си седнат на гъзовете
5
1
 
24
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Ей Захариева вече прие македонския език, та един Гоце Делчев ли няма да им хариже!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политици и чудо, ако не подкрепяте нашата теза ние няма да ви приемем в НАТО, това се казва изнудване на международната сцена. Нещата се доказват с аргументи, а не със изнудване ще ви се смеят дори ахейците от Северна Гърция мислещи се за елини. Наемете си качествени историци, а не калинки.
3
4
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
В Договора не семе признали нито македонска нация, нито македонски език, нито отделна македонска история до 1945 г.
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава комисия не трябва да съществува самото създаване на такава комисия е вредно. Македонска държава има, но македонски етнос няма.