0 или 1 лев субсидия? Все е малко - трябва отворено финансиране на партиите

ГЕРБ: За американския модел на финансиране са нужни промени в закона
19 юни 2019 10:38,
86
0 или 1 лев субсидия? Все е малко - трябва отворено финансиране на партиите
Снимка: архив Reuters

Заради намалената субсидия на 1 лев ще се даде възможност на партиите да се финансират от други източници като дарения от физически и юридически лица. Това стана ясно след среща между ГЕРБ и ДПС сутринта в Народното събрание.

От движението настояват изобщо да няма държавна субсидия, но от ГЕРБ стоят твърдо зад предложението си за 1 лев, тъй като това са решили гласоподавателите на референдума през 2016 г. ДПС и ГЕРБ обаче са се съгласили, че трябва да има отворено финансиране на политическите партии, тъй като формациите не биха могли да се издържат.

Още по темата
"От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лв. субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си. Затова предложихме амеркански модел на отворено финансиране. Така финансирането ще е публично, няма да има анонимни дарения, ще има публичност от кои физически и юридически лица идва финансирането", обясни Мустафа Карадайъ.

От своя страна шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че за да се въведе американския модел на отворено финансиране трябва да се направят промени в закона, с които да могат и юридическите лица да правят дарения, но по напълно прозрачен начин.

"1 лв. е наистина ниска субсидия, няма как партиите едновременно да бъдат ограничени и да получават, каквито и да е дарения, както е в момента. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата", посочи Стоянова.

Тя добави, че предлагат и общините и държавата да предоставят офиси на партиите, които те да ползват безвъзмездно, за да поддържат структурите си.

"Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси, без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., а за другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица", обобщи Менда Стоянова.

Мустафа Карадайъ пък допълни, че от ДПС предлагат и да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси в общинските и държавните детски градини, а първата вноска в този фонд да бъдат спестените средства от субсидиите на партиите. От движението предлагат и книгите, и учебниците да се освободят от ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
7
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
До 53Аз пък смятам, че хора, които нямат качества, без държавна супсидия да потдържат политическа организация. Които нямат ясни идеи и переспективи за положително развитие на нацията. Които са неспособни да увлекат хора след себе си без скъпи пропагандни манипулации, със сигурност не биха се справили успешно с управлението на държавата и в този смисъл няма място за тях, на и без това препълнената политическа сцена. Аман от уравниловка !
59
2
 
3
 
! Отговори
Дааа преди 4 години
Много *** народ. Нима не схващате, че с този ход, дори фасадната демокрация приключва. Ще има дарение или рекет? А дарителите какво ще си поискат?
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купуването и продаването на партии не е престъпление.Браво Трифонов!
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Добра идея е товаВсяко финансиране,ще си иска обратно парите с печалба,а откъде ще дойдат тези пари?От кожата на обикновения човек,като му качат цените или ограбят някой сектор.Субсидии трябва да има,поне 10 лв. на глас,за да не са изцяло зависими партиите..
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До истКазваш мили човече, че БСП е притеснена защото спонсорите са и подсъдими. Даже и така да е да са спонсори. нима спонсорите на ГЕРБ са по малко и са по-честни...или не са притеснени, защото спонсорството им е за партията на власт и далаверите са им защитени. Кой ще даде милиони на партия, ако не очаква да си ги върне от нея многократно, за сметка на кой ами на нас на народа. И няма да са 30 милиона колкото субсидията на партиите а ще са милиарди мили хора. Към сегашната корупция отгоре
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно. Нека тези,за които работят всъщност партиите да си ги финнасират,и да си гласуват за тях. БНТ сорос тв също трябва да се приватизира,сорос да си издържа това гнездо на змии,а е бг народ.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трифонов и Борисов са комбина.
53
4
 
2
 
! Отговори
Добра идея е това преди 4 години
Аз не виждам проблем бизнеса да финансира партии. То така и така се прави, поне да е с чисти пари, с платени данъци, а не Митьо Очите и себеподобните му в найлонови торбички да правят дарения. Реално всички се досещат за по-едрите фирми към кого правят плащания, за по-дребните е хубаво също да се знае
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай СпироДрън-дрън ярина,че чак и до Раковски стигнахме.Субсидии трябва да има,за да не са зависими партиите и за да имат шанс и малките партии,не само олигархичните.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО ГЕРБ И ДПС гласуват бизнеса лобистки да финансира партиите, АмИ ето какво - значи отива примерно Пеевски и дава на ДПС милион а на ГЕРБ два, викат му ашколсун, никакви проверки, никакви данъчни, никакви митници, никакъв СЕМ, никаква комисия за финансов надзор.Обаче ако примерно Пеевски отиде и даде милион на БСП - до 24 часа всички гореизброени плюс още много му прегазват бизнесите, и да не намелят нищо нередно запечатват с лепенки всичко и оставят жандармерията да охранява!
50
2
 
4
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
В България има казват около 300 партии. Колко от тах можете да назовете без много да се замисляте ? За да претендираш за политическо представителство трябва да си авторитет и лидер, а не хрантутник на държавна ясла. Нима Раковски, Левски, Ботев.. са получавали по 11 лири от Високата порта та са увлекли по себе си българския народ в онези тъмни времена ?!? Който не може да структорира и издържа една партия, очевидно няма да се справи и с държавното управление. Толкова !!!
49
3
 
3
 
! Отговори
ист преди 4 години
Всяка голяма партия си има олигарси. Олигарсите плащаха на елита, бедните на партиите.При един лев субсидия олигарсиге ще плащат цялата сметка, а със спестените пари народът ще има безплатни детски градини.БСП е притеснена, защото спонсорите и са подсъдими.
48
1
 
3
 
! Отговори
гербдпс-100%депутати преди 4 години
аз съм от малкото, които разбраха че референдумът на Слави е поръчка на олигархията - въпросите хубави, реализацията прекрасна но за олигархията. Въпреки че ми тикаха бюлетината да гласувам на референдума, за да успее, направен в ден на избори, а за АЕЦ без избори, отказах. Схемата на патерицата на Бойко и олигархията Слави.изборни полицейски шефове - Ценко Чоков областен шеф на МВР Враца, на Галеви човек в Дупница.лев за глас - повишаване олигархичната зависимост на партиитемажор -ГЕРБДПС
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувалите да не реват. Вие си ги избрахте.Колко пъти ще настъпвате една и съща мотика?Сега си ги финасирайте, не виждам проблема. Нали ги хасвате, но от вашия джоб с членски внос.
46
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До АнонименКакто казва Менда С. (ако не греша?!) - сега финансирането на партиите ще се изсветли: Вече никой няма да се чуди дали не се финансират от мафията - всички ще знаят това със сигурност. Майтапа настрана - точно това ще стане с премахването на държавната субсидия: независими от олигархията или мафията политици вече няма да има! Хора, които искат честно и почтено да се занимават с политика, вече няма да могат да провеждат каквито и да било политически дейности-няма как да стане без пари
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато политическия спор БОЙКО-КОРНЕЛИЯ СЕ ПРОВЕЖДА ПРЕД НЕЧЕСТЕН СЪДИЯ, КАКЪВТО СА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, ПО ЧЕСТНОСТ НА 111 О МЯСТО ОТ 180 ВЪЗМОЖНИ В СВЕТА, ПОСЛЕДНИ В ЕС, ПОСЛЕДНИ НА БАЛКАНИТЕ, СЛЕД РУСИЯ, И СЪДИЯТА ОТСВЕРВА ЗА ВСЕКИ ПРОВАЛ НА БОЙКО ЧЕ Е УСПЕХ, ВСЕКИ УСПЕХ СЕ НАДУВА, А ЗА ВСЕКИ УСПЕХ НА КОРНЕЛИЯ, ЧЕ Е ПРОВАЛ, И ВСЕКИ ПРОВАЛ СЕ НАДУВА, ТОВА МОЖЕ ЛИ ДА СЕ НАРЕЧЕ ЧЕСТЕН МАЧ? и в ГЕРБ има опозиция Душана, Петров, Христова, някоя медия ТРЪБИ ЛИ ЗА ТЯХ? ЛУННО ЗАТЪМНЕНИЕ -ТОТАЛИТАРИЗЪМ
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедни ми НАРОДЕ! Това, което ни натресе Слави преди да е влязъл във властта е само аперитив към горчивата чаша, която ни чака, ако го пуснем и на софрата! Пазете се от популисти! Следващите ще са по-зле и от сегашните, а може и заедно да ни крадат!
43
0
 
6
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 4 години
в цяла Европа е прието партиите да се финансират от държавата. В САЩ например лобизма е системата - който сенатор или кандидат за президент обслужва бизнеса получава пари, лъже избирателите най-добре и идва на власт, после нарежда да наредят бедна България да купи 8 самолета, на цената на 20 и се хвалят на американския народ че България финансирала откриването на нови 4 хиляди роботни места, всъщност големия печеливш в този ракурс на мисли, е бизнеса, който си има на каишка политици.
42
2
 
8
 
! Отговори
МИЛИ ХОРА преди 4 години
Всички вие, даже и троловете на ГЕРБ, платени от олигарси, сте обект на една уродлива медийна среда. Какво е спасението - да променим МАСОВО куртурата си за търсене на истината. Да спрем да гласуваме като фенове, а да гласуваме ИНФОРМИРАНО. ЗА визията на ГЕРБ сме ПРЕИНФОРМИРАНИ ДО ВТРЪСВАНЕ, даже да пуснеш вода от чешмата оттам се носи ГЕРБ герб, герб, ВОДАТА РОМОНИ, АМИ ВИЖТЕ ЕВРОСТАТ, там е описан огромния ни провал на ГЕРБ. Пуснете си гледната точка и на опозицията, ВЗЕМИ ИНФОРМИРАНИ РЕШЕНИЯ!
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледна точка Чрез сметната палата ГЕРБ са надушили че БСП има едва 400 хиляди в касата,Не 400 000,а 200 000!Къде са им парите? На чибапчета, СПА и бъpдаци! Защо са изхарчели над взетото, а повдигнаха въпроса? Нормален човек харчи ли пари които не са негови? И сега казват на ГЕРБ връщайте спестеното, да сте го харчи ли..???