0 или 1 лев субсидия? Все е малко - трябва отворено финансиране на партиите

ГЕРБ: За американския модел на финансиране са нужни промени в закона
19 юни 2019 10:38,
86
0 или 1 лев субсидия? Все е малко - трябва отворено финансиране на партиите
Снимка: архив Reuters

Заради намалената субсидия на 1 лев ще се даде възможност на партиите да се финансират от други източници като дарения от физически и юридически лица. Това стана ясно след среща между ГЕРБ и ДПС сутринта в Народното събрание.

От движението настояват изобщо да няма държавна субсидия, но от ГЕРБ стоят твърдо зад предложението си за 1 лев, тъй като това са решили гласоподавателите на референдума през 2016 г. ДПС и ГЕРБ обаче са се съгласили, че трябва да има отворено финансиране на политическите партии, тъй като формациите не биха могли да се издържат.

Още по темата
"От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лв. субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си. Затова предложихме амеркански модел на отворено финансиране. Така финансирането ще е публично, няма да има анонимни дарения, ще има публичност от кои физически и юридически лица идва финансирането", обясни Мустафа Карадайъ.

От своя страна шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че за да се въведе американския модел на отворено финансиране трябва да се направят промени в закона, с които да могат и юридическите лица да правят дарения, но по напълно прозрачен начин.

"1 лв. е наистина ниска субсидия, няма как партиите едновременно да бъдат ограничени и да получават, каквито и да е дарения, както е в момента. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата", посочи Стоянова.

Тя добави, че предлагат и общините и държавата да предоставят офиси на партиите, които те да ползват безвъзмездно, за да поддържат структурите си.

"Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси, без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., а за другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица", обобщи Менда Стоянова.

Мустафа Карадайъ пък допълни, че от ДПС предлагат и да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси в общинските и държавните детски градини, а първата вноска в този фонд да бъдат спестените средства от субсидиите на партиите. От движението предлагат и книгите, и учебниците да се освободят от ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега от бюджета (общите ни пари) плащаха по 11 лева за гласовете на отишлите да гласуват. Сега ще стане така, че ще си вземат (основно управляващите) много повече пак от нас, но по скрити начини. Без значение дали и за кого сме гласували. Дали ще е през цената на бензина, цената на лекарствата, цената на градския транспорт...
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука пак се бърка причината и следствието, т.е никой не иска да види" слона в стаята" Субсидийте се определят от брой на гласувалите. Уважаеми политици, помислете как да накарате хората да и ви вярват и да ви гласуват.Тогава тоя разговор ще е излишен. Кредидът ви на доверие е изчепан. Намате да взимате а имате да връщане и то много.30% от гласуващите не стигат.
38
1
 
4
 
! Отговори
ДЕЛОТО ИВАНЧЕВА МЕНТ преди 4 години
ПРИМЕР ЗАЩО СМЕ НА 111 О МЯСТО ПО МЕДИЙНА СВОБОДА. ФАКТ - КОРНЕЛИЯ НИНОВА ОСЪДИ БОРИСОВ ЗА ИЗКАЗВАНЕТО СИ В КОЕТО Я НАРЕЧЕ ГОСПОЖА ЛЪЖА. ПЪЛНО МЕДИЙНО ЗАТЪМНЕНИЕ.АКО БЕШЕ ОБРАТНОТО ВЪВ ВСИЧКИ МЕДИИ, НАЧЕЛО С ТРИФОНОВОТО БИТИВИ ЩЯХА ДА ЧЕТАТ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ КАК КОГА И КОЛКО Е ИЗЛЪГАЛА НИНОВА. ПИТА ЛИ НЯКОЙ ЖУРНАЛИСТ КАКВО СТАВА СЪС ЗАБАВЕНИТЕ ПРОВЕРКИ ОТ АПАРТАМЕН-АСАНСЬОР-ТЕРАСА ГЕЙТ-ПЪЛНО МЕДИЙНО ЗАТЪМНЕНИЕ. НО ЗА ИВАНЧЕВА СТРАШНА ИСТЕРИЯ, ДОКАТО НАРОДА РАЗБРА ЧЕ ДЕЛОТО И
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това какво е направено, а нищо не е направено се вижда за управляващите и техните патерици във властта. Опозицията трябва да може да и се чува гласа какво не харесва в дейността на управляващите и какво ще промени към по-добро или по-лошо. Вместо това тук се прилагат отвратителни форми на цензура към опозицията, целия медиен ресурс е впрегнат да хвали постиженията на властта и да обявява за и ди оти Корнелия Нинова персонално и БСП като опозиционна партия. ГРУБО Е НАРУШЕНА СВОБАДАТА НА СЛОВОТО!!
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да ви напомня ли че от 1 юли скачат цените на тока, водата и парното, или повече ви притесняват партийните субсидии. Само Левски, долу ЦСКА.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До двоен мутростандартВ момента герберите не управляват,а само изпълняват каквото им кажат,правителството се смени тайно неотдавна.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СПОРЕД КОРИТАРОВ БСП е в изолация. Всички останали партии в парламента са с ГЕРБ. КАКВО ПО-ХУБАВО ОТ ТОВА? ПАТРИОТИ СА ДУША ДАВАТ ЗА НАУКА ЗА СВОБОДА НО НЕ СВОЙТА ДУША А ДУШАТА НА НАРОДА, И СА СЕ ОБЕДИНИЛИ ТАМ В ПАРЛАМЕНТА УЙДИСВАТ НА ОЛИГАРСИ и гласуват се закони за строежи на тераси... Ами когато на следващите избори патериците на ГЕРБ спукат гума, кой ще е в изолация? Ако БСП признае олигархичния модел на ГЕРБ българският народ ще бъде оставен без възможност да гласува за опозиционна партия.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интесно притеснили се за плащане на предавния по телевизиите.Не ви трябват никакви пари за популяризиране на дейността. Вашата работа трябва да има реален ефект в живота на хората и нема нужда от телевизия, която всака вечер да ми обяснява кой какво е направил. Ако сте таравили нещо хубави то се вижда спросто око.Не искам да плащам за скъпи реклами на която и да е партия.Ако искате да сте като фирма, която си търгува продутите, а сте точнво такива, сами си плащайте.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОхобохоПрезидентска република не е нещо полезно,а е вредно,един президент,който е под влияние и натиск на олигарси и върви по тяхната ***,не може да бъде добър ръководител,дори и да има желание!Не говоря за Радев конкретно,а по принцип.Виждате колко деца на порезиденти починаха,един човек лесно се манипулира,трябва ни мнозинсво от парламента,а не един човек да решава всичко под натиск.
31
3
 
3
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 4 години
МАЛКИ ОБЯВИКОРНЕЛИЯ НИНОВА ПОДАРЯВА НА СОЦИАЛНО СЛАБИЯ ШЕФ НА ГЕРБ, ЖИВЕЕЩ В ЗАЙЧАРНИК В БАНКЯ, ОЛИГАРХА ГЕОРГИ ГЕРГОВ, ДА ГО ХРАНИ, С ПРИПЕЧЕЛЕНОТО ОТ ГЕРБАВАТА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ОТ 43 МИЛИОНА ЗА ПРОПАДНАЛОТО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ ПРИ ПЪРВИЯ ДЪЖД В ГЕРБАВА ПОРТНИХОВА ВАРНА. ГОРЧИВО, ГОРЧИВО! ПОДАРЯВА И БУРУДЖИЕВА, НА ГЕРБ ТРЯБВАТ ОЩЕ ЗЛИ ХОРА!ПОДАРЯВА И ДЪБОВ - МЛАД, ЧЕСТЕН, УМЕН И КРАСИВ.ПОДАРЯВА И МИКОВ - НЕ ПИЕ, АМА ХИЧ ДАЖЕ.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом си искат отворено или държавно финансиране за какво въобще се кандидатират за държавно управление,туй е все едно завършил специалист да се кандидатира за управленска дейност с изисквания като изпит със събеседване за подобряването или оптимизирането на дейността според стандарти или променили се такива според обстоятелствата в технологиите,пазарите,планирането,времената,кадрите,ресурсите,доставките,продажби и др. към знаменита фирма и да иска отворено финансиране от приятели,че от фирмата.
29
2
 
4
 
! Отговори
БСП Е БГСПАСЕНИЕТО преди 4 години
В България за да се оправим трябва да стане като в Румъния. Там управляват левите и крадат доста по-малко от геребоолигархията тук, но не са безнаказани като тук. В Румъния прокуратурата е от хора на десните и злобно дебне левите за грешки. В резултат се краде 10 пъти по-малко от тука. Но се влиза и в затвора. Румъния вече по стандарт на живот мина Унгария и Чехия а ние сме последни в ЕС с олигархичното управление на ГЕРБ плюс патерици плюс телевизии плюс послушна съдебна власт. ИЗВОДИЗБЕРЕТЕБСП
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте какво,ако не се финсансират партиите със субсидии,те ще си намерят спонсор на който да служат,а не в интерес на гражданите и държавата.По-малкото зло е да получават там по 10 лева на глас субсидии,отколкото да служат на чужди интереси и скапат държавата окончателно.Осъзнайте се!
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕЛЕВИЗИЯТА НА ГЕРБ СИ РАЗКРИВА ШПИОНИТЕ В БСП. Подаряваме ви ги, като дойде ГЕРГОВ В ГЕРБ и БСП ще спечели изборите за кмет на Пловдив. ГЕРБ другите партии са кото БЗНС на Петър Танчев за БКП в периода 1944-1989 година, вярно куче патерица. Проблемът им е че Корнелия Нинова твърдо е решила да не е патерица на олигархията на ГЕРБ. Герберчета, кажете при трагичното управление, хвалено с лъжи по медиите на ГЕРБ на Фандъкова, как ГЕРБ ще спечелите изборите за кмет на София? Кой нормален ще гласува?
26
2
 
5
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Сега Дебелеевски ще си купи колкото партии иска и не само той.Следващата стъпка е да скочи народа,да се гласува президентска република защото кражбите и лобистките закони ще станат нетърпими.Това апартаментчета,къщи и тераски ще ви се видят като детска игра!
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Симпатизантите на пратийте да си ги финансират с членски внос ако искта и с 1000 лв на месец.Аз не съм гласувал за никой и съм против парите от данъци да отиват при партиите.Така всеки гласувал ще си носи и отговорнстта поне малко за избора.Следващият път пак се водете от глупостите на Дългия.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом има партии без финансиране в парламента, значи не не им е нужно. Референдумът ясно го показа. По-малко пари за партиите - по-малко изяви и простотии. Народът има нужда са се освободи от тези паразитчета.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1И каква ти е ползата от още двайсет, примерно, партийки с по един файтон дембели?Членски внос - ако много си обичаш някаква партийка, и отворено спонсориране - да се декларира ясно от кой колко и какви зависимости могат да се очакват при лобиране за определени закони - тогава ще се изядат помежду си дали определена норма е лобистка, чисто популистка и чии интереси защитава въпросният проектозакон.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чрез сметната палата ГЕРБ са надушили че БСП има едва 400 хиляди в касата, затова сега искат да затворят телевизията на БСП и да не може БСП да води кампанията си на местните избори. ГЕРБ Е ШАЙКА КОЯТО ПОГАЗВА КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДА БЪДАТ ЕДНАКВО ИНФОРМИРАНИ ОБЕКТИВНО ЗА ИДЕИТЕ ЗА ПОДОБРЕНИЕТО НА СТРАНАТА ОТ ПАРТИИТЕ. СЕГА С ЛЪЖИ УСПЯХА ДА ОТВРАТЯТ НАРОДА ДА НЕ ГЛАСУВА. ОГРОМНИ БЯХА ЛЪЖИТЕ СРЕЩУ БСП В МОМЕНТА КОГАТО Е ПАРТИЯТА, КОЯТО Е ТВЪРДО ПРОТИВ ГЕРБ. ГЕРБСТРАХГИТРЕСЕ
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Татяна Буруджиева каза днес при Коритаров, че БСП прилича на падащ самолет, на който стюардесата пита пилота:"А сега какво да правим с пасажерите?". Пилота:"Ами изпей им го!"Стюардесата отишла при пасажерите и започнала:"Левият мотор гори..." яПасажерите:"Ша Ла Ла Ла Ла...".Тъй и с електората на столетнцата.