ГЕРБ за намордниците: Правилата са същите, само санкциите са завишени!

С промените се освобождавали "джобните кучета" от това да са с повод
Обновена: 5 юли 2019 16:56 | 5 юли 2019 15:10,
74
ГЕРБ за намордниците: Правилата са същите, само санкциите са завишени!
Снимка: pixabay

Не само няма нови правила за развеждането на кучета с повод и намордник, а дори се освобождават "джобните кучета" от задължението да се разхождат задължително с каишка. Намордниците пък били само за агресивните кучета. Това обясниха от ГЕРБ в отговор надигналото се обществено недоволство след промените, приети на първо четене преди дни в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Още по темата
Управляващите обясниха, че в сега действащия закон никое куче не трябва да се разхожда без каишка и глобата за това е 100 лева. С новите текстове се завишават единствено санкциите при нарушение. В същото време обаче с разграничаването само кучета над 5 кг да са задължени да са с каишки, се облекчават собствениците на най-малките породи кучета.

С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.

"Драстично увеличаваме санкциите и затова дадохме възможност на кученцата до 5 кг да ги освободим от това задължение. Да не дойде да ви глоби някой, че сте го пуснали до вас в заведението, парка и да ви тръсне глоба от 300, 500 лева, защото е без каишка", поясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манeв.

Той уточни и че килограмите не се обвързват по никакъв начин с агресията на животното. Няма да се посочват и конкретни породи като опасни, тъй като това е субективно.

"Намордникът и килограмите, посочени в този закон, нямат нищо общо. Намордникът е свързан с агресията на кучета. А преценката дали кучето е агресивно е на собственика и наказанието е пак за негова сметка. Да обявим една порода за лоша, не е правилно. Ние сме възложили на собственика да прецени дали кучето му е агресивно. Ако не прецени правилно - наказанието става двойно и тройно. Това цели законът", поясни Манев.

По думите му със завишаването на санкциите и промените, депутатите искат да накарат собствениците да бъдат отговорни.

От ГЕРБ обещаха и че тепърва предстои прецизиране на текстовете между първо и второ четене. Също така допуснаха, че може да се промени и дефиницията за агресивно куче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
6
 
! Отговори
Православен преди 4 години
А да следва Кошлукова, ясно!
47
15
 
13
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Според последните закони на режима Борисов, трябва да си разхождам кокера с наморник, след 23.00 нямам право да говоря на улицата и нямам право на морето да си опъна хавлията на пясъка. Чудя се какво следва???
46
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще събира глоби? Кой ще ги плаща? В Бг няма морал и дисциплина,затова са кражбите,каране с купени книжки,алкохол-менте,лекарства и храна-също..И тази проява на реда е менте.
45
5
 
28
 
! Отговори
"ж"унгла преди 4 години
"стопанина ще решава дали кучето му е агресивно" ??? -тоя майноил е пълен ***! тоя е по-зле от полуделите кучкари . Хора ,Въоръжавайте се кой с кво има когато разхождате Децата си по улици и паркове - Защитете се сами ! - държава нема
44
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странна работа. Щото в статиите вчера пишеше, че намордниците са задължителни за ВСИЧКИ кучета над 5кг. Сега пък било само за опасните? Дали биха могли да ни уведомят в крайна сметка какво има в този закон (приет на първо четене, т.е. трябва да има някакъв официален текст), за да си знаем. И продъжавам да твърдя, задължително е дефинирането и разграничаването на опасните породи. Има европейска практика с опасните породи, да вземат да я препишат и толкова!
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакаме намеса на премиера Борисов който да спре самозабравилите се хорица от герб и да върне закона.
42
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ=Българоубийци!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Малко детехапе прахосмукачката, не понася котки, каруци и пияници
40
0
 
1
 
! Отговори
Малко дете преди 4 години
Хапи ли ????
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз взех куче, защото децата ми искаха куче.
38
0
 
24
 
! Отговори
Защо пак? преди 4 години
Поредния закон, който никой няма да спазва. Цялото законодатство ни е само на хартия.
37
0
 
6
 
! Отговори
Плачеща девойка преди 4 години
Послушайте работника, момчета.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Бачкатор..сега с кучето ще примамиш по-лесно някоя девойка да ти върже ;)"Ох колко е сладко, може ли да го погаля...и те си станаха нещата"
35
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека не позволяваме на група кучелюби да притесняват болшинството хора, само защото са по-вресливи.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен, 24Още от 90-те години на мутрите едно от развлеченията е боевете с кучета.Този и много други закони не важат за тях, важат само за нормланите хора, а не за деби.и
33
0
 
16
 
! Отговори
гост преди 4 години
няма да се оправим, *** народ слаба държава ни крачка напред
32
4
 
9
 
! Отговори
До Бачкатор.. преди 4 години
Не винаги! Аз си взех куче, точно заради гаджето, после се разделихме... сега съм само с куче... по-добре ми е :D .... колко мъка има по този свят....
31
6
 
10
 
! Отговори
котка вместо куче преди 4 години
Абе куче, взимаш една котка да ти опикава леглото и от време на време да те дере по лицето и не се занимаваш с каишки, *** и глоби...
30
0
 
23
 
! Отговори
чшертъу преди 4 години
Правилата са същите и проверяващите са същите. Държавната администрация е пълна с некадърни и мързеливи калинки, които никой не контролира. Няма значение колко европейски закони се приемат, докато калинките са в системата.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - 17Аман от 80% процентните, те май са 90%, но аман, навсякъде, в обчината, в парламента, в държавните учрежденияи т.н.