С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.

За Валери Симеонов решението е просто - всички кучета с намордник
3 юли 2019 12:13,
301
С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.
Снимка: pixabay

Собствениците на кучета над 5 кг, които извеждат домашните си любимци без каишка, ще бъдат глобявани с 300 лева. Отглеждащите агресивни породи кучета пък ще трябва да ги разхождат с повод и с намордник, в противен случай санкцията е 1000 лева. Глобата за животни в района на детски площадки пък скача до 500 лева. Това решиха единодушно депутатите на първо четене на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Санкциите няма да важат за домашните любимци, които се пускат в обособените за целта места, за кучетата на хора с увреждания или за животни, които участват в лов или състезания.

Още по темата

Досега санкцията за кучета без каишка бе 100 лева независимо от породата и размера на домашния любимец. Разходките по детските площадки също подлежаха на глоба от 100 лева. До завишаването на санкциите се стигна след многобройните случаи на нападнати хора от агресивни животни, както и бруталния случай, при който пет кучета кане корсо убиха 39-годишен мъж край село Владо Тричков.

Незаслужено жестока смърт! Пет кучета разкъсаха млад мъж

По време на дебата народните представители се съгласиха, че агресията на животните е огромен проблем, но изразиха резерви дали с тези поправки ще се реши проблемът. Затова Десислава Атанасова обеща, че между първо и второ четене ще бъдат взети предвид всички гледни точки и предложения на заинтересованите страни.

Като основен проблем депутатите отчетоха безконтролното развъждане на кучета, изоставянето на домашни животни, липсата на контрол от страна на общините, както и необходимостта всички домашни любимци да бъдат чипирани. По време на дебата се разрази и спор кой ще мери животните дали са над, или под 5 кг и кой ще извършва контрола.

"Кой ги реши тези 5 кг? Този стандарт е грешен. А и колко са опасните породи кучета? Няма опасни породи, а опасни кучета", настоя Ерджан Ебатин от ДПС и призова въпросът да не се решава с търсене на личен пиар от актуална тема, а от компетентни хора.

"Не искам да виждам как служителите седят на входа на Южния парк с един кантар", включи се и Бюрхан Абазов. Според него най-големият проблем е неприлагането на закона, тъй като обищините нито имат стимул да го правят, нито имат финансовата възможност и кадрови ресурс.

Според Валери Симеонов пък няма нужда от мерене на входа и изхода на парка, а решението е просто - всички кучета да бъдат с намордник независимо от породата и размера, а контролът за прилагането на мярката да се прехвърли към полицията.

"При извеждане кучето трябва да има намордник - вкъщи да хапе, когото си иска", посочи лидерът на НФСБ.

Михаил Христов от БСП предложи да не се глобяват собствениците, а да се въведат рестрикции за отглеждането на агресивни породи.

"В Румъния е забранено да отглеждаш питбул и ротвайлер. По-доброто решение е превенция, а не глоби на хората. Агресивните кучета да бъдат поставени под рестрикции и да не ги отглежда всеки, защото те копират поведението на човека", посочи соцдепутатът.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък посочи, че с така направените промени се освобождават от санкции собствениците на кучета под 5 кг, тъй като досега и те подлежаха на глоба, ако ги разхождат без каишка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
2
 
1
 
! Отговори
Собственик на НОК преди 4 години
До Дядо ВиНе съм съгласен. Всеки път, когото кучето ми се изходи го обирам в найлонова торбичка, връзвам го на възел и го изхвърлям, а когато майка изходи детето си в храстите не го чисти. Лично съм виждал как на следващият ден друго дете разнасяше изпражненията на детето, чийто майка не е изчистила след него. За жалост отново беше обвинена животинка, а не една от тези ,, майки'', чийто деца се изхождат на всякъде, където им скимне.
269
2
 
1
 
! Отговори
Собственик на НОК преди 4 години
Не ги приемам тези работи ! 5000лв направете глобата - Няма да сложа наморник на кучето си ! През жегите животинките едва дишат и само наморници им трябват, когато кучето е злобно, просто няма да се извежда и пуска на обществени места . Не съм длъжен заради някакви простаци, които не знаят как се възпитава куче, аз да връзвам моето, да не мога да го пусна да погони пръчка, въпреки факта че малките деца също си играят с нея и слуша, изпълнява всяка моя команда и не е заплаха за никого.
268
4
 
1
 
! Отговори
аз преди 4 години
Всички кучета трябва да са на повод а по агресивните с наморник,защото аз имах стаф разхождам го винаги на къс повод жена си е пуснала двата сетера и те се затичват към мен тя започва да крещи дръжте си кучето то е на повод до мен аз на врата ли да си го кача?затова всички кучета на повод без значение от размера без повод само в двор на планина или някъде където няма други непознати животни
267
2
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Ама не ми е ясно какво толкова се радвате на тоз закон с каишките?!? То един човк ако не знае как да си възпита кучето и води агресивна 50 килограмова овчарка и с намордник и с каишка да е, той не може да го удържи?!? Не закон за каишки, а закон за социализиране и обучение на кучетата трябва да има. Едно добре възпитано и социализирано куче няма нужда нито от повод, нито от нашийник, нито от намордник, за да бъде не просто безопасно, а дори полезно в обществото.
266
5
 
5
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Вижте какво,Тези, които си разхождат кучетата без повод, пределно им е ясно на какво е способно кучето им, аз също разхождам своето без повод, което е питбул, и да ви кажа е много игрив и обожава да играе с деца, да му се мята топка. Как определхте, кои породи са "агресивни"! Аз и, предполагам много други, които си разхождат кучетата без повод, ги хващат когато минава дете, друго куче или някой от вас ревльовци а за надморника да не говорим.
265
3
 
1
 
! Отговори
До Фандъкова вън преди 4 години
Па земи да се из ереш и ти, може двамата с кучето да препикавате ъгли и дървета също.
264
4
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Баси той един пекинез и булонка тежат над 5 кг, не са ли прекалили малко?
263
4
 
1
 
! Отговори
Любо преди 4 години
А каква е съдбата на бездомните кучета?Ще им сложите намордници, и всеки ден ще ходите да ги храните ли?Как може един стопанин на каквото и да е куче , да защити домашния си любимец от глутниците бездомни кучета, които нападат безразборно, да стои и да гледа как хапят домашния му любимец, или да се пази той да не бъде нахапан? Разберете, че целия проблем са бездомните кучета, защо не направят нещо и с тях, за да може един стопанин спокойно да сложи на кучето си наморник?
262
10
 
4
 
! Отговори
да се и чисти след к преди 4 години
Един път Валери Симеонов да е прав. Като са с намордник кучетата, няма да има нахапани случайни минувачи,които са ,,предизвикали"кучето,защото само в България нахапаният е виновен, а кучето стресирано и се е защитило. Домашно куче като е със стопанинът си как може да бъде малтретирано,че да се защитава?? Иначе да има и глоба ,който не чисти лай*ната на кучето си,защото е грозно да вървиш например по ,,Дондуков" и да внимаваш да не настъпиш изпражнение.
261
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време беше.Трябва да се вземат мерки.Който иска куче да си ходи на село и да си го гледа в двора.Ако знаят тези с кучетата в БГ. какви закони има В Германия за тези любимцище им стане лошо.
260
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко домашно куче на каишка. По едрите с наморник. Хората на първо място. И стига с тия номера че бездомните са виновни. Няма бездони питбули, кане корсо, ротвайлери и др. И при повторно нарушение пандела.
259
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е органа отговорен за спазване на закона?
258
2
 
6
 
! Отговори
Карни преди 4 години
Защо няма закон за бездомните кучета? Мен са ме нападали и хапали два ПЪТИ и същите тези продължават да са на улицата без надзор. Еко равновесие само ги кастрира и пуска обратно на същото място. Изписъл съм тонове мастило без резултат за мен е по-важно да се регулира развъждането на кучета и котки и след това изхвърлянето им на улицата. Да има институция, която да регулира и глобява.
257
9
 
6
 
! Отговори
Дядо Ви преди 4 години
Навсякъде има с.ящи и пикаещи кучета. Къде домашни къде бездомни. Там където пикаят кучетат играят децата - чудо на екологията. При кучетат има такива болести които са само гостоприемник. Дете като се зарази страда цял живот. И най големия процент болни са деца до 4 години. Говорим за болести от жълтеница на горе.
256
19
 
8
 
! Отговори
Какво се правят на преди 4 години
ударени с мокър ***!? Нали се вижда, само главата на това куче тежи 5 кг. Да не шикалкавят, а да си връзват кучетата, защото ще започне масово тровене, иначе няма друго спасение, тези мър..ши завзеха всички паркове, децата нямат къде да играят!
255
12
 
14
 
! Отговори
Пешо секса преди 4 години
Да се сложат НАМОРДНИЦИ и на КОМПЛЕКСИРАНИТЕ КУЧКАРИ! В парковете е пълно със самонадеяни, избиващи комплекси КУЧКАРИ!
254
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми то беше смешно, да иск д слагам каишк на пъга ми. То тва се плаши от по-едри мишки, бяга от котки, те дзверо го изкараха...
253
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20114 ( 251)Ха ха, ти ме разсмя, защото си спомних нещо, видяно на улицата.Един слабичък, не млад мъж, но брадат, очилат и важен, разхождаше голям пес на повод. Но кучето видя някакво друго, залая злобно и искаше да се втурне към него. Брадаткото му крещи, кучето не слуша. За да го спре, брадатият чак клекна, опъвайки повода, но псето го повлече.Добре, че човекът с другото куче се махна, неговото го слушаше.
252
4
 
18
 
! Отговори
Astarot преди 4 години
Да нямаше сума и бездомни кучета по улиците, мога да разбера цялата полемика. Нека има регулации, но да са с акъл, а не писани от хора, дето куче не са виждали.Какъв намордник през лятото? Това куче, как да се охлажда в жегата? Съгласен съм да има зверски санкции за хората, които не могат да си контролират кучетата и създават дискомфорт на минувачите и за тези, които ги разхождат в училища, детски площадки и т.н.Но цялата риторика отива натам, кучетата да се разхождат в клетки. За най-сигурно.
251
10
 
7
 
! Отговори
Фъндъковата вън преди 4 години
Повечето хора с 'агресивни породи' ги разхождат вечер/нощем. Просто обиколете детските площадки и толкоз. Като сутринта мамите затварят всичко в стъкла и акита ще стане весело