ГЕРБ за намордниците: Правилата са същите, само санкциите са завишени!

С промените се освобождавали "джобните кучета" от това да са с повод
Обновена: 5 юли 2019 16:56 | 5 юли 2019 15:10,
74
ГЕРБ за намордниците: Правилата са същите, само санкциите са завишени!
Снимка: pixabay

Не само няма нови правила за развеждането на кучета с повод и намордник, а дори се освобождават "джобните кучета" от задължението да се разхождат задължително с каишка. Намордниците пък били само за агресивните кучета. Това обясниха от ГЕРБ в отговор надигналото се обществено недоволство след промените, приети на първо четене преди дни в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Още по темата
Управляващите обясниха, че в сега действащия закон никое куче не трябва да се разхожда без каишка и глобата за това е 100 лева. С новите текстове се завишават единствено санкциите при нарушение. В същото време обаче с разграничаването само кучета над 5 кг да са задължени да са с каишки, се облекчават собствениците на най-малките породи кучета.

С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.

"Драстично увеличаваме санкциите и затова дадохме възможност на кученцата до 5 кг да ги освободим от това задължение. Да не дойде да ви глоби някой, че сте го пуснали до вас в заведението, парка и да ви тръсне глоба от 300, 500 лева, защото е без каишка", поясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манeв.

Той уточни и че килограмите не се обвързват по никакъв начин с агресията на животното. Няма да се посочват и конкретни породи като опасни, тъй като това е субективно.

"Намордникът и килограмите, посочени в този закон, нямат нищо общо. Намордникът е свързан с агресията на кучета. А преценката дали кучето е агресивно е на собственика и наказанието е пак за негова сметка. Да обявим една порода за лоша, не е правилно. Ние сме възложили на собственика да прецени дали кучето му е агресивно. Ако не прецени правилно - наказанието става двойно и тройно. Това цели законът", поясни Манев.

По думите му със завишаването на санкциите и промените, депутатите искат да накарат собствениците да бъдат отговорни.

От ГЕРБ обещаха и че тепърва предстои прецизиране на текстовете между първо и второ четене. Също така допуснаха, че може да се промени и дефиницията за агресивно куче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващите разбират само от данъци, такси и глоби, затова е такава мярката. В гласуваните решения прозира както прибързаност, с оглед на зачестилите случаи на пострадали хора, така и страхливост и некомпетентност-с оглед на това да не засегнат чувствата на някой собственик с възможности и влияние. Разчитат, че полицаите и хората от общинска охрана ще им свършат работата.Няма как да стане. Защо към субективния показател агресивност на кучето, не се добави и такъв за образованието на стопанина?
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама как лошо ви хапят тия кучита на всички избори
6
0
 
18
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Чудесно, сега научете и собствениците на кучета да си чистят след тях и цена няма да имате!
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ са кучита!
4
0
 
23
 
! Отговори
Край преди 4 години
Пише си Десислава Атанасова глупости. Щото и толкова акъла.Закон се спазва когато има глоба винаги когато се нарушава. Може и да не е толкова висока но да се налага.И 100 000 лв. глоба за разхождане на куче без каишка няма никакъв смисъл щото няма да се прилага.Всъщност неграмотната депутатска пасмина имитира работа.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сложете намордник и на Бойко Борисов, защото иначе пак ще открадне суджуците.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с повишение на глобите няма да стане, трябва контрол, на колко стопани до сега е наложена глоба, пък била тя и по-малка?...
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия ГЕРБ съсипаха всичко, което не беше съсипано.