ГЕРБ за намордниците: Правилата са същите, само санкциите са завишени!

С промените се освобождавали "джобните кучета" от това да са с повод
Обновена: 5 юли 2019 16:56 | 5 юли 2019 15:10,
74
ГЕРБ за намордниците: Правилата са същите, само санкциите са завишени!
Снимка: pixabay

Не само няма нови правила за развеждането на кучета с повод и намордник, а дори се освобождават "джобните кучета" от задължението да се разхождат задължително с каишка. Намордниците пък били само за агресивните кучета. Това обясниха от ГЕРБ в отговор надигналото се обществено недоволство след промените, приети на първо четене преди дни в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Още по темата
Управляващите обясниха, че в сега действащия закон никое куче не трябва да се разхожда без каишка и глобата за това е 100 лева. С новите текстове се завишават единствено санкциите при нарушение. В същото време обаче с разграничаването само кучета над 5 кг да са задължени да са с каишки, се облекчават собствениците на най-малките породи кучета.

С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.

"Драстично увеличаваме санкциите и затова дадохме възможност на кученцата до 5 кг да ги освободим от това задължение. Да не дойде да ви глоби някой, че сте го пуснали до вас в заведението, парка и да ви тръсне глоба от 300, 500 лева, защото е без каишка", поясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манeв.

Той уточни и че килограмите не се обвързват по никакъв начин с агресията на животното. Няма да се посочват и конкретни породи като опасни, тъй като това е субективно.

"Намордникът и килограмите, посочени в този закон, нямат нищо общо. Намордникът е свързан с агресията на кучета. А преценката дали кучето е агресивно е на собственика и наказанието е пак за негова сметка. Да обявим една порода за лоша, не е правилно. Ние сме възложили на собственика да прецени дали кучето му е агресивно. Ако не прецени правилно - наказанието става двойно и тройно. Това цели законът", поясни Манев.

По думите му със завишаването на санкциите и промените, депутатите искат да накарат собствениците да бъдат отговорни.

От ГЕРБ обещаха и че тепърва предстои прецизиране на текстовете между първо и второ четене. Също така допуснаха, че може да се промени и дефиницията за агресивно куче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки има идея какво другия трябва да промени у себе си, но не всеки има смелостта да го изкаже като бачкатора.
27
7
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Алоу артиста Рядков (велик имитатор) Ако четеш това- вземи се маскирай на Валерката Симеонов (защото той иска това с намордниците) и застани пред Народното Събрание с едно мини чихуахуа и с мини намордник на главата на кученцето и ЩЕ ПАДНЕ ГОЛЯМ СМЯХ !!! НАПРАВИ ГО ЗА НАС - ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА ХАХАХААХХАХАРЯДКОВ МОЛИМ ТЕ !!!
26
3
 
19
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 4 години
Ами не гледам ги всеки ден по улиците младежи помъкнали де ротвайлер де питбул. Е не можете ли да поведете по някоя девойка, те горките плачат за х.. ами сте тръгнали с тия олигавени бълхарници? Да се чудя как да си пазя децата от тях?
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох... абе какво ми става днес? Сигурно нещо от слънцето.Пак прочетох заглавието погрешно.Прочетох: "Намордници за ГЕРБ" вместо "ГЕРБ за намордниците".По-рано прочетох, че "България е чиста мафия", вместо "България е чиста от мафия".Сигурно съм слънчасал?
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БАЧКАТОРОсобено жените, и винаги гледат да яки породисти мъжки кучета.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези кучета са обучавани да нападат, това как ще го забраните.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
опасните породи да се третират като незаконното оръжиеЩе ги забраним и какво от това, като няма кой да следи? Всички тези проблеми са заради едни агресивни типажи с голи глави и татуси, които се правят на мафия и които никой не закача, въпреки че си разхождат питбулите свободно. Ако ги глобяваха, щяха сами да си възпитат кучетата. Ама като никой нищо не им казва?
21
4
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 4 години
Какво да ви кажа, който не може да си хване гадже си взима куче. И то едра порода. Живота го доказва всеки ден.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги, проблемът е в контрола. Куче е разхождано без каишка - няма кой да глоби стопанина.Обществени поръчки с еразпадат 2-3 години, след като са извършени - последствия никакви (отделно как са били приети тези поръчки, т.е. какъв е бил контрола).Всичко това е безсмислено, ако само се приема, а никой не следи дали се прилага.Дава се сигнал за агресивни кучета - институциите спят.Пълна липса на желание за каквото и да било.
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У България освен кучетата требе и кучкарите да са с намордник
18
5
 
17
 
! Отговори
гост преди 4 години
ЗАБРАНЕТЕ ОТГЛЕЖДАНЕ НА ОПАСНИ ПОРОДИ КУЧЕТА, няма друг начин за превенция, пак ще има пострадали и убити хора и животниопасните породи да се третират като незаконното оръжие- за притежаването им без специално разрешение да се ходи в затвора за минимум година
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До оня ден всички ревяха да има ограничения, като издадоха човека. Днес всички кухи цени спамят фейсбукаа за без намордник. Държавата на обърканитв хора.. Продължава своя епизод 3000
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от кучкари ... където се обърнеш само кучкари.
15
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моето куче е 10кг, лае и се дърпа когато е на повод. Когато е свободно, се разбира с другите кучета без да лае и чинно върви подире ми.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аа и веднъж видях в градинката на Мадара една проверка, при която връчиха на стопанин на домашно куче акт, който след представяне на номер на чип също ще падне. Изобщо кипят едни проверки та пушек се вдига
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дидощото ги научиха да слагат намордници на питбулите казваш... остана да ги научат да си почистват... алоооу, то ако ставаше с повишение на глобите само....
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, и без друго проверки няма. Имам малко куче от 5г, кастрирано, на каишка, събирам му аканото и тн и тн - който иска е свободен да ме проерява и по 5 пъти на ден. Живеем в центъра, разхождаме го на Народния, НДК, парк Възраждане. За тези 5г сме имали една провека, и то на женицата не й работеше четецът за чип. Пак натъртвам - това е в центъра на София, за кварталите или други градове не ми се мисли.
11
0
 
21
 
! Отговори
не хапе, бе! преди 4 години
Най-обичам когато стопанин на 30 кг. куче при разминаване ми каже: "Спокойно, той е добър и не хапе". пффф
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти защо си мислиш че имаш право да му свалиш намордника за да се защити ?
9
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще гласувам за ГЕРБ / най-малкото зло/