Петков за болничните: Не съм съгласен да е за сметка на работника

Да се намали периода, за който се издават, предлага министърът
Обновена: 20 сеп 2019 14:27 | 20 сеп 2019 14:24, Анисия Иванова
84
Петков за болничните: Не съм съгласен да е за сметка на работника
Снимка: БТА

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е съгласен първите 3 дни от болничния да не се плащат нито от работодателя, нито от НОИ. Това каза той на кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове - вреден за обществото феномен", организирана от Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Според социалния министър предложението, направено от АИКБ, е "непропорционално, прекомерно и социално неприемливо".

Кой да плаща за болничните? Бизнесът иска: До 3 дни без пари

От АИКБ предлагат паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността.

Още по темата

Бисер Петков призна, че от 2012 г. наистина има нарастване на издадените болнични листове, но решение с този проблем може да се намери по друг начин. Затова той предлага да се обсъди възможността за ограничение на периода, в който личните лекари могат да издават болничен лист. Сега този срок е до 14 дни непрекъснато.

"Мисля, че във времето назад е било до 7 дни", добави Бисер Петков. Освен това той допълни, че може да обмисли и ограничение до 40 дни в общата продължителност в рамките на една година, в която личният лекар може да издава болничен лист. Според него може да се приеме и мярка, в която работодателят участва в обезщетяването на работниците за не повече от 15 дни в рамките на годината.

Възможно е да се обсъди и възможността за преразпределение на изплащането на дните между работодателите и държавното обществено осигуряване.

Бисер Петков е на мнение, че общата сума на обезщетения на издадените болнични нараства и заради повишаването на средния размер на доходите. Освен това част от причините за нарастването на болничните са и при тяхното издаване. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
От цялата история излиза, че: 1. Тези фалшиви болнични крадата от парите на работещите, но не ползващи болнични когато не са болни.2. Лекарите освен рушвета в повечето случай пишат и фиктивки медицински манипулации или престой за да точат клинични пътеки.3. Това е двойна кражба само защото някои не му се работи, накрая всички ние плащаме двойно за това! Просто тази практика трябва да се прекрати, а пътя за това е чрез отнемане на лекарски права!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославТова че ти мислиш, че някой твой колега лъже, че е болен, според теб може ли да е доказателство в съда? Как ще докажеш, че един болничния лист е фалшив, когато лекаря винаги може да каже, че панциента е отишал при него с температура и хрема, да речем? Това което пишеш са просто едни добри пожаления, които реално не могат да се приложат - с една дума утопия.
55
4
 
6
 
! Отговори
хахахаха преди 4 години
само първите 3 дни да не се плащат, след това да не се плаща първия месец. ако продължава да е болен да му се запорират сметките. ако е още жив след месец - с лопата по главата. Нулева толерантност към тези които се опитват да живеят на гърба на трудещите се !
54
2
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ако си на 560 лева (минимална заплата) всеки месец ти плащаш 17.92 лева здравна осигуровка + работодателя плаща за теб 26.88 лева на месец или общо 44.80 здравна осигуровка. Това са 537.6 лева на година. Ако си на минималната заплата. Е според вас от къде идват парите за тия които са с по 40-50 дни болничен през годината като всеки месец болничен на тази заплата е 448 лева. Тоест след 40 дена този болен вече взима от вноските на другите, а не от внесеното от себе си!Тоест тези хора крадат от нас
53
2
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 48: А тук грешиш. Познавам много работници и работодатели които плащат и получват повече пари тук от колкото навън :) С грешка си брат. А и да добавя,че тук принципно живота е 2 до 3 пъти по евтин. Така ,че стига излиза с номера не плащали достатъчно..... поредния мит. На 3-4% безработица работа за добри пари има стига да ти се работи....
52
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 51Проверка - когато се даде болничен на работодателя, ако той има съмнения да подаде сигнал. А не както е сега да трябва да го приеме и до там. Всички в една фирма им е пределно ясно кога един човек е болен и кога е с фалшив болничен. Да не говорим, че е имало случай мъже да носят болничен за менструални болки - е по крещящ пример за фалшив болничен здраве му кажи!
51
0
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Ами да дадат права за контрол на работодателя над лекаря при издаването на болнични листове. Има вариянти стига да има желание :)А сетих се днес е петък а понеделник е почивен ден. Другари огледайте се ! Тези ваши колеги които липсват сигурно пътуват за халкидики или поне в 8 от 10 случая....
50
1
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
А проблема е сериозен защото се краде от работещите и се дава на мързеливите - било то с фалшиви ТЕЛК-ове или с фалшиви болнични! Да не говорим за факта, че които прибира парите, той трябва да плаща! Щом държавата прибира от работника и работодателя осигуровки, да си плаща тя болничния, а не пак да бяга от отговорност като всеки път! Каквото и да стане в тая държава винаги отговорността я прехвърлят на данъкоплатците (били те работници или работодатели), така както направиха и с инвалидите!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославИ как ще докажеш, че един болничен лист е фалшив?
48
5
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Защо проблема да се търси при работниците или работодателите? Да си го решават при лекарите! Като издаде фалшив болничен да губи лекарски права до живот! Така нещата ще си дойдат на място, сега с тия глупости само карат работници и работодатели да се джафкат за глупости. Колкото до АИКБ и КРИБ, там нормални работодатели не членуват! Това са сбирщина от умствени инвалиди! Вижте, че представителя е един и същ от 20г.! Там нормални хора няма, а все БКП останки!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar PowerИ как предлагаш, ей така простичко, да изринем лекарската мафия?
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе то и 80% от заплатите в Бълария са фалишиви, затова и народа бяга от робовладелците в чужбина.
45
2
 
6
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Трябва да си изключително слабоумен, за да не си разбрал, че целия въпрос с болничните опира единствено до пари. Това са обезщетения, а не пари за лечение - какво има тук здравето на хората хаяско? Болнични, ТЕЛК-ове и т.н. всичко е една пробита система от която едни човечета източноват милиони и мързелуват - такав ли са твоите умиращи на роботноти си място съвестни работници?
44
3
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Ако човекът е болен 1 или 2 дена не виждам нужда да се ходи на лекар и да се вади болничен лист, просто капиталистът трябва да плати. Да речем до максимум 5 дена годишно.
43
7
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
А колко по простичко е да се изрине лекарската мафия :)
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези главанаци не се интересуват от хората и здравето им. Парите са единственият им интерес. Вероятно има и кръшкачи, но при тази застаряла нация и при тези нечовешки условия на труд - хората не само ще боледува, но и ще умират скоропостижно. Та с един куршум - два заека: спестено от болнични, и от пари, внесени и от работника, и от работодателя; спестено и от пари за пенсии, внесени и недочакани от народеца.... Докога ще ги търпим такива? Съвсем се самозабравиха!
41
1
 
7
 
! Отговори
От там да почнат !! преди 4 години
В Израел, ако викнеш Бърза помощ без основателна причина - глоба.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
яко се краде от болничните.тук един юнак го заболя плексита. вече 9 работни дни го няма. и на мен ми се е случвало, болничен не съм взимал. разни хора, разни идеали. миналата година същият не идва 3 месеца на работа, заради счупена костица в лявата ръка.друга пък, рутинна втора операция за сваляне на пирон на палеца на крака, вече 3 месец кара болничен на басейна. добре, че свърши лятото, другия месец може да се върне.те така.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина много обича далавера, дай ми болничен, за да ми капят едни пари. Системата е повече от пробита и всички знаят това, но просто не може да надмогнем егоизма и мързела си. А министъра естествено, че ще говори популистки, тук няма как да очакваме друго.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че предизборно изниква темата, че иначе нямаше да е съгласен да са от работодателите