Руски дипломат шпионирал у нас, разкриха го

Той е бил първи секретар в посолството на Русия
Обновена: 28 окт 2019 15:48 | 28 окт 2019 15:48, Елка Василева
207
Руски дипломат шпионирал у нас, разкриха го
Снимка: Прокуратура

Спецпрокуратурата образува досъдебно производство срещу руски дипломат, осъществявал разузнавателна дейност у нас, съобщи пресцентърът на Прокуратурата на Република България.

Действията се предприети по сигнал от ДАНС. Досъдебното производство е за за престъпление срещу републиката – за това, че от септември 2018 г. чуждият гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я издаде на чужда държава.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“.

По тази причина въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление наказателното производство срещу руския гражданин е спряно.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: дипломатРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
6
 
! Отговори
NoName преди 4 години
Не мога да повярвам - супер секретен разведчик от супер секретния си тел звъни на БГ фирмата за бързи кредити - сакън да не са го набутали с колосална сума до 1000 лева. Нямам думи, Към Путин, руското консулство и прочие - докато издигате връзкари, които на вързано куче хляб не могат да дадат - все така ще е... Този заслужава 100 тояги на голо и в колхоза, откъдето е изпълзял да бачка пробоно ... *** в началото е предупреден, че разговорът се записва и ще има разследване.
138
1
 
3
 
! Отговори
NoName преди 4 години
Същият пищи на линията на кол центъра, че тел ми е кодиран, на сателит към руското посолство, той бил на нам кво си ниов там, откъде му знаели номера. Прави се проверка, всички звена във фирмата за бързи кредити са уведомени, става въпрос, че е сбъркана 1 цифра при въвеждане на тел номер в един от офисите. Към Путин, ще замоля да си държите селскостопанските работници в колхоза - не стават за разведчици!
137
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
западните дипломати нямат нужда от шпионизащото управляващите в българия са назначени от тях и им докладват всеки ден- какви тайни какви 5 лева
136
12
 
9
 
! Отговори
интернет преди 4 години
По добре руски шпионин от колкото турски или американски шпионин.САЩ докара война и конфликти ,айде нема нужда от самолетите ефтините на ГЕРБ глупостите.НАТО ще засилва България с телиците скъсани,
135
17
 
21
 
! Отговори
8 преди 4 години
Че какви тайни имаме? Това е активно мероприятие на външно за влошаване на отношенията с Русия ! "Елементарно , Уотсън!"Пък и всичко посолства на всички държави по света са шпиони - от посланика до портиера .Те за това са там или тук ! Как пък 30 години не се случи да е уличен поне един западен дипломат !? Те на тях нашите сами им докладват кое що !
134
9
 
30
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Днес това се случва в всички централни- и източно-европейски атлантически сателити - гоненето на руски посланници е като под команда. Русия би трябвало да разбира, че господарите днес в тези "държавици" са други. Това е историческа закономерност след ерата на Горбачовата перестройка - къде за добро, къде за лошо. По-важното е да не се стига до война - тогава прекалено "лоялните" сателити ще изгорят първи....
133
7
 
20
 
! Отговори
Agent 3,14 преди 4 години
Значи, разкажете нещо за Хензел и Гретел. Как пускали трохи от хляба, по които ги намерили. Това по-фаща дикиш, да знаете!Та, какво излиза от горната приказка на Шехеразада Цацарова?Значи, нашите тайни служби уличили шпионин на чужда държава, че издавал наши държавни тайни. Веднага предприели светкавични, незабавни, моментални крути мерки срещу него, но... се оказало че бил с имунитет. И какво, какво, ми оставили го... да си шпионира на воля. И да продължи да издава държавни тайни!?!?!?!?
132
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руският дипломат е заподозрян , че шпионира, но какво да шпионира, когато нашите държавни тайни се търкалят по улиците на определени западни столици като парцали и всеки ги подритва. Но цацарата и гешевтарата бяха във Вашингтон и се отчетоха, че ловят шпиуни и се борят със зловредното византийско влияние донесено в Бг още от нейните агенти Кирл и Методий барабар с азбуката. Кучето трябва да лай силно и злобно за да си заработи комата от стопанина си
131
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако идва някой руснак в България, то е само за шпионаж и шантаж !
130
7
 
19
 
! Отговори
американски бизнес преди 4 години
Ако дипломатите започнат да бъдат изгонени, се случи нещо необикновено или това е умишлена провокация, за да се развалят отношенията с държавата за известно време
129
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България не може да оказва натиск върху Русия. Те може да откажат да построят частта си от турския поток, но за Русия това не е критична ситуация. "
128
4
 
9
 
! Отговори
разбирам...... преди 4 години
България може да откаже да построи част от Международния газопровод от Русия до европейската част на Турция.
127
0
 
5
 
! Отговори
хахахахааа......... преди 4 години
До двоен агентот къде знаеш?
126
15
 
15
 
! Отговори
двоен агент преди 4 години
българските власти са на подчинение на руските тайни служби, а този *** е поработвал и за западно разузнаване за да изкара некой и друг долар, *** Путью сега ще му разкаже играта като му го предатад в Москве. Тежко и горко за това кагебейче, но така или иначе българина пак ще го духа, много неразумни русоюроди навъдиха от руското посолство и е нужно обезпаразитяване на русссофилията.
125
0
 
5
 
! Отговори
истината! преди 4 години
До ЩирлицХААХАХАХХАХАХААХАХАХХАХАХААААААААААААААААА.................
124
0
 
23
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
До ЩирлицПросто човекът си върши работата, както има такива шпиони в американското посолство и т.н. По интересното е, кои са тези наши ***, които са се поддали на шпионажа. Срещу пари тези ще продадат не само България, но и майка си и баща си, не че има толкова тайни, чак смях да те хване.
123
8
 
41
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Докладвам от България. Добрах се до най секретната информация. Българската армия е на брой 25000 дебелаци. Военновъздушните сили имат 1-2 изправни наши мига и 8 непроизведени още Ф 16 модел 1974 г. Сухопътните такива се друсат в разни емтелбета и уазки от времето на Варшавския договор, а военноморските джиткат с 2-3 гемии. В армията служат русофили които не искат да се бият с нас и русофоби които искат но ги е страх. Спирам дотук защото ме разкриха и трябва спешно да напусна страната.
122
1
 
8
 
! Отговори
Чайка преди 4 години
Аз си го прибрах. Хванал е разтройство от тъпата ви боза!
121
1
 
6
 
! Отговори
хахахахаааа...... преди 4 години
До Щирлицти си ***................
120
10
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
В България оперират безнаказано няколко стотина руски шпиони, повечето от които на щат в руското посолство. И никой нищо не предприема. Този сигурно е бил двоен агент и Путин си го прибира.