Радев иска да върне вярата в изборите, обяви се за дистационно гласуване

Машинният вот трябвало да е задължителен
100
Радев иска да върне вярата в изборите, обяви се за дистационно гласуване
Снимка: БТА

Има ерозия в доверието в изборния процес, това е факт, коментира президентът Румен Радев в обобщаващото си изказване в края на днешната, инициирана от него, среща с представители на ЦИК, на институциите, свързани с провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес.

Още по темата

Тази ерозия на доверието отблъсква хората от изборите, намалява избирателната активност и това е най-голямата загуба, защото това делегитимира целия изборен процес, демократичните процеси в обществото, коментира президентът Радев, цитиран от БТА.

Наша задача е да върнем вярата в изборите и по този начин и вярата в институциите, заяви той.

Президентът се обяви за повишаване на наказанията при регистрирани криминални престъпления по отношение на изборите, както и на финансовата санкция при административни нарушения.

Румен Радев отново подчерта, че при тези условия на недействителни бюлетини и отчитане на резултатите, машинното гласуване няма алтернатива и трябва да бъде въведено изцяло, както е по закон, решавайки редица проблеми. Трябва да се мисли и за следващите стъпки като дистанционното електронно гласуване.

Има създадена добра организация, има правила, процедури, разпоредби, но голямото предизвикателство е те да стигнат от "хартията" до последната СИК и да се приложат в практиката, коментира държавният глава.

Той призова за постоянен фокус върху изборния процес в страната. Типично за нас, изборите минават, винаги има критика, анализ, предложения, оттам нататък потъват, ЦИК остават сами, следващите избори наближават и, там "на пожар", тръгваме да правим редица необходими стъпки, и в много от случаите не успяваме да ги доведем докрай, коментира държавният глава.

Радев постави въпроса и за необходимостта от равнопоставено медийно отразяване на всички области в страната при избори. С днешната дискусия президентът ще запознае и парламентарните представители на планираните от него консултации с политическите сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
пенсия преди 4 години
Дали ще се гласува с бюлетини или с "машини"винаги ще има купени гласове.Трябва да се смени методиката на гласуване.Всеки имащ право на глас да получава на специална хартия написани личните данни и на точния адрес на който живее и да е написано мястото на гласоподаване.Да не може картончето да се фалшифицира и се предва заедно с протоколите.
76
1
 
2
 
! Отговори
диригент 007 преди 4 години
тук идеята е с перспектива - да се разреши машинно и електронно гласуване, т.е.всички от чужбина да гласуват онлайн,че др.Радев ще трябва да гради нова партия след изборите за президент, които никога повече няма да спечели...и ще разчита на гласовете на мамините партийни дечица дето учат по западната чужбина...
75
2
 
3
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Герб са виновни, че още търпят това ушато недоразумение! Толкова глупости и простотии сътвори, че може цяла книга да се издаде! Нема такъв *** президент като тоя в целия свят! Като руска балалайка е, на всяка манджа мерудия, да не говорим, че е и агент на Моцква и пречи всякак на страната ни! Да си хваща под ръка кобилата Деси и да ходят да живеят в Рассия, а не да обикалят по екскурзии по света на държавни разноски и да ни излагат с простотията си!
74
0
 
0
 
! Отговори
ива преди 4 години
До goskoРабота за хакерите ще има.
73
0
 
6
 
! Отговори
мими преди 4 години
До до 42А бабите как ще гласуват той мислили за тях.
72
0
 
4
 
! Отговори
Вервайте преди 4 години
другари!
71
1
 
2
 
! Отговори
mitko преди 4 години
До Бобисофтуер , брат , и аз ще го хакна /е не мога , но все някой ,ще може / всички се откават от това.
70
1
 
9
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 4 години
Всички избори са фалшифицирани от ГЕРБ ....... само този който Радев го спечели е честен;);););)
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова ви разцепва партията,тя предаде партията ви,като казаха на хората си да гласуват не за БСП,а за Костовистите,когато Нинова не е водач на партията,тогава може и да гласуваме за БСП,но до тогава само за патриотите!
68
4
 
9
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 64 Ей голям бъзикчия си.Браво. По времето на бай Тошо майка ми отива да гласува в 4ч. след обяд. Комисията яде и пие. Председателя : Какво *** Цеце ? Амиии, идвам да гласувам. Ооо, Цеце , отивай си. Ние пуснахме бюлетина и за теб. Нали знаеш че имаме съревнование коя секция ще свърши най напред.Така се печелят избори с 99.9 %.
67
2
 
15
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Йотова е президента. Радев е говорителя.Нинова е подстрекателя.
66
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До menпродТака отиваш да гласуваш вкарваш си ЕГН(число) в машината, Гласуваш (което се свежда до число) и машината издава 3 крайни числа едното е пореден номер, едното е закодиран твоя глас и едното е контролна сума.на лисче си вземаш порения номер и контролната сума а в машината остава числото с твоя глас и поредния номерСлед това при обработка на резултатите на сайта на изборите се показва пореден номер и контролната сума - сам можеш да провериш дали ти е отчетен гласът
65
6
 
9
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До men"да бе фуражка, точно с дистанционно гласуване ще ми върнеш доверето. що не направите дистанционно плащане на данъци по темички"ЕХ МЕН ЕХ УМНИКОВ математиката съществува едно нещо наречено необратима математическа формула. тоест ако започнеш от ляво на дясно винаги получаваш едно и също число(решение), Но ако почнеш от дясно на ляво дори да имаш въпросното число(решение) получаваш хиляди начални числа.Гласуване базирано на такава формула не може да се фалшифицира - ФАКТТова искаме!
64
2
 
3
 
! Отговори
men преди 4 години
еврюгите горе виждат че дори и в бели държави като швейцария активноста е макс 40 процента и имат проблем с това защото не е мнозинство и като никой некой ше каже тези дългове не са били волята на суверена и после и другите ще повлекат крак. както и да е айде преди да са ме цензурирали цензурастите: след десетина години ще се гласува по арапингелски - с калшници по улиците и черни въжета по лампите. субоптимално е ама самозабравилите се "елити" имат нужда от шляпане.
63
3
 
7
 
! Отговори
men преди 4 години
да бе фуражка, точно с дистанционно гласуване ще ми върнеш доверето. що не направите дистанционно плащане на данъци по темички - искаме самолети, който иска самолети да плаща ето ви хвърчила и калашник, искаме магистрали, който иска магистрали да плаща, искаме 240 хрантутника, ние па искаме да доде и техната чумичка или поне коледа, искаме НСО, ми плащайте си им, искаме пулиция, ми дилърчетата и сводниците да си им плащат и т.н. знаеш ли колко пари ще събереш?
62
2
 
12
 
! Отговори
Зелен Чорап преди 4 години
хората направиха избора си - 1 лев за глас субсидия !вие обаче за пореден път се подиграхте с волята на народаходете и си гласувайте сами - на нас този цирк наречен избори не ни трябва
61
3
 
13
 
! Отговори
Мунчооо, Мунчо, преди 4 години
в главата ти само сърпове и чукове дрънкат!
60
2
 
13
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Ако изборния закон се промени така както иска президента и по време на изборите настане пълна каша ,той ли ще поеме отговотноста за провалените избори. Единственото умно нещо което трябва да се направи е изборите да се провеждат в работен ден и се гарантира висока активност ,като и неграмотни лица да нямат право на глас.Като неможе да чете и пише,интересно е как иска да гласува...
59
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Радев стана президент изборите бяха честни, а когато БСП губи - не. Парадокса на Радев-Нинова
58
2
 
6
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Каква вяра? На кого? Ами българите ,които са зад граница , на която виси цялата отговорност за изхранване на семействата в България.Не е ли нагло да се говори за вяра!